Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Decembrsko obarvano Praznično Cerje

Leto 2022 je bilo za prebivalce Občine Miren-Kostanjevica eno najtežjih doslej, požar je zaznamoval vsa področja življenja, vključno s turizmom, a smo prav v stiski znali stopiti skupaj in ponovno dokazali, da znamo biti kos tudi največjim preizkušnjam.

Z zavedanjem, da se bomo v prihodnje lahko uspešno soočali z globalnimi izzivi samo trajnostno ozaveščeni, opolnomočeni s pravimi informacijami in uporabnimi znanji ter tesno povezani v prizadevanjih za boljši jutri, smo že tretje leto zapored oblikovali skupno novoletno voščilo turističnih destinacij Miren Kras, Brda, Vipavska dolina, Kras in Brkini, ki se za leto 2023 glasi: Skupaj, srčno in trajnostno! Za mir, za zdrav planet, za bolj pravičen svet! In ga podprli z enotno praznično okrasitvijo - motivom SRCA, ki je  simbol življenja in ljubezni.

December pa ni le čas zabave in praznovanjan, ampak tudi čas duhovnega poglabljanja in očiščevanja. V tem duhu smo obarvali decembrsko dogajanje v Pomniku miru pod naslovom Praznično Cerje.

Otvorili smo ga z razstavo »Krogla« Društva keramikov Bilje. Razstavljena dela, ki bodo krasila slovnostno avlo vse do konca meseca januarja, so izdelana v različnih tehnikah oblikovanja in okraševanja gline. Izvirni izdelki, med katerimi je najti prave umetnine, so odraz notranjega počutja ustvarjalcev in neponovljivi.

Zimski meseci, posebej mesec december prinaša čas, ki vabi k stiku s seboj in svojimi bližnjimi, družino in prijatelji. Kvaliteta našega življenja je v njavečji meri odvisna od odnosov, ki jih gradimo ter od medsebojne komunikacije in naše čustvene pismenosti. Kaj je ključno za dober stik s seboj in drugimi nas je skozi pogovorni večer z delavnico »December - komu je namenjen praznični čas?«, seznanila Ingrid Plankar, mag. farm., psihoanalit. psihoter. (ECPP), supervizorka, učna terapevtka.

Letošnja NAGRADA MIRA je po izboru žirije Slovenskega društva PEN pripadla goriški pisateljici Darinki Kozinc, ki se je posvetila raziskovanju ženskih likov, še posebej aleksandrink. Kdo so bila slovenska dekleta in žene, ki so s trebuhom za kruhom odšle v Egipt in s svojim delom preživljale družine? Kako so odhajale in kako so se vračale? Kakšna je njihova podoba v slovenski književnosti in kaj o njih menijo domačini? Kdo so današnje aleksandrinke? Pogovorni večer ob glasbeni popotnici na citrah je povezovala Tanja Tuma, predsednica Slovenskega PENa.

Skozi izvirno glasbeno - geografsko popotovanje v svet francoskega šansona, jazza, musicala, tanga pa vse do poezije Ferija Lainščka, Vinka Moderendorferja, Jacquesa Preverta nas je popeljala Lara Jankovič »Pred vami stojim gola«.

Slovenska šansonjerka je pesmi prepletla tudi s humornimi in dušo božajočimi teksti v spremljavi pianista Blaža Jurjevčiča.

Leto smo zaključili s pogovornim večerom Ingrid Plankar o »Novoletnih zaobljubah«.

Prehod iz starega v novo leto običajno spremljajo številne zaobljube, ki pa pretežno izhajajo iz naših otroških hrepenenj, fantazij in želja. Le-te nas od otroštva dalje usmerjajo v življenju. Na tem predavanju smo odkrivali od kod izhajajo, kdo ali kaj jih nagovarja ter o načinih bolj skladnega delovanja s seboj in uglaševanja z zunanjim svetom, ki vsako leto pred nas postavlja vse večje zahteve.

Praznično dogajanje na Cerju smo peti večer zaključili na druženju ob kozarcu penine, dobrega vina in pršuta. Mirenski Kostel je prisotne presenetil s priložnostnim darilom – novoletnim okraskom, ki bo v naših domovih celo leto vabil na naslednje praznično decembrsko dogajanje v organizaciji Javnega zavoda Miren Kras.

»Lepi odzivi obiskovalcev petih, vsebinsko različnih večerov,  so odlična popotnica za še bolj smel program ob zaključku leta 2023.  Po dveh letih »covid-premora« se je izkazalo, da smo konec leta željni druženja, izmenjave osebnih izkušenj, povezanih z dogajanjem v letu, ki se izteka, predvsem pa polnjena baterij za uspešen prestop praga v novo obodbje,« je ob zaključku programa povedala direktorica Javnega zavoda Miren Kras, mag. Ariana B. Suhadolnik.


Javni zavod Miren Kras

FOTO: JRP studio, Jasmina Putnik

Oglejte si tudi