Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

DANES
33°C
18°C
JUTRI
32°C
17°C
1947

60 let letovanj za otroke z Zvezo prijateljev mladine Nova Gorica in preko 70 let neprekinjenih organiziranih letovanj za otroke na Goriškem

Iz do sedaj zbranih arhivskih podatkov, se je prva 'pionirske' kolonije za otroke na Goriškem zgodile že leta 1950. Zanimiv je podatek o koloniji v Čepovanu leta 1950. To je bila brezplačno kolonije v organizaciji Zveze borcev, namenjeno otrokom – vojnim sirotam. Hrana, ki so jo nabavili za to kolonijo: 15 kg fižola, 28 kg mleka v prahu, 142 kg krompirja, 45 kg suhih rib, 0,60 kg ruskega čaja in 1,5 kg pralnega praška… Dokumenti iz prve polovice petdesetih let pričajo o skrbnih in natančnih popisih otrok glede njihovega socialnega in zdravstvenega stanja, kar predpostavlja, da so že tedaj imeli prednost na letovanjih bolehni otroci in otroci iz socialno šibkih družin. Poleg osnovnih otrokovih podatkov, so na 'zdravstveni list za počitniško kolonijo' morali zapisati tudi: 'vzrok sprejema/socialni, socialno zdravstveni, vzgojni pogoji/ . Prav tako so predlagatelji na vpisni list zapisali ali za kolonijo lahko prispevajo starši in koliko lahko prispevajo. 

 

Več o šestdeset in več letih neprekinjenih letovanj za otroke na Goriškem to jesen v posebnem  zborniku, ki ga pripravljamo. Danes pa želimo podrobneje seznaniti starše s pravicami in možnostmi, ki so na voljo za cenejša letovanja in tabore znanj za otroke in mladostnike. Spodbujamo vse starše, katerih otroci imajo v času od 17.2.2018 do 28.2.2019 dva in/ali več zapisov v medicinski dokumentaciji, da pri otrokovem zdravniku pridobite potrdilo o pravici do uveljavljanja zdravstvenega regresa, ki znaša 27,70 € na dan za letovanja ob morju ali v hribih. Za otroke iz socialno in materialno ranljivih družin lahko pridobite predlog svetovalne službe na šoli za doplačilo iz sklada POMEŽIK SONCU. Tudi jezikovne počitnice v Triglavski roži v Trenti so delno subvencionirane iz sklada KAPLJICA SOČE. Za več informacij obiščite našo fb ali spletno stran www.zpm-novagorica.si, pridite osebno na naše društvo ali se obrnite na svetovalno službo na šoli, ki jo vaš otrok obiskuje. Zelo se bomo potrudili, da se bodo otroci in mladostniki razveselili počitnic z nami v Piranu, v Savudriji ali v Trenti. Hvala ker nam zaupate in kmalu nasvidenje.

 

Ekipa MDPM za Goriško

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi