Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Obeležitev 50-letnice v Opatjem selu - sonce na odru sredi dežja!

Z vremenom ne najbolj prijazen nedeljski popoldan 1. maja v Opatjem selu ni okrnil odlično pripravljenega programa, s katerim so nastopajoči navdušili obiskovalce.

Obujali smo spomine na nekaj manj kot 50 veličastnih predstav, poklonili smo se prehojeni poti in poslanstvu ene največjih regijskih prireditev, peli, se smejali in tudi plesali!

Čez prireditveni prostor, na katerem se je zbralo blizu 1.500 obiskovalcev, sta ob 15. uri zadoneli slovenska himna in internacionala in na noge dvignili goste iz vseh koncev Slovenije in zamejstva, ki se kljub slabi vremenski prognozi niso odrekli tradiciji.

Župan občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar je prisotne pozdravil z govorom, v katerem je izpostavil pomen dela kot vrednote, za katero se moramo boriti vsi zaposleni v gospodarstvu in negospodarstvu, kmetje, obrtniki, samozaposleni, saj prinaša priložnost za razvoj in rast posameznika in celotne družbe. Samo družba, ki zagotavlja delovna mesta, posebej mladim, se lahko dolgoročno razvija. Čestital je krajanom Opatjega sela za 50 let ohranjanja tradicije praznovanja, ki povezuje vse generacije in čezmejni prostor v enako sporočilo.

Slavnostni govornik, predsednik Državnega sveta, Alojz Kovšca, je v kratkem, a vsebinsko bogatem nagovoru med drugim izpostavil: »Imamo najnižjo brezposelnost v zgodovini in imamo gospodarstvo v boljši kondiciji, kot jo imajo druge bolj razvite in večje evropske države. Eden od pomembnih razlogov je tudi ta, da smo Slovenci že od vekomaj znani kot priden, deloven in marljiv narod. Narod, ki ne tarna kar tako, ki zna stisniti zobe, da bi nam bilo enkrat boljše in lepše. Ironično je, da smo se kljub temu znašli v situaciji, ko se je med nami povečala revščina, povečal pa se je tudi prepad med bogatimi in revnimi. Ljudje delajo več in dlje, saj življenjski standard terja preveč, v ceni je zdravje ljudi, vse več je izgorelosti, ni več časa za družino, tempo pa se iz dneva v dan stopnjuje.«

Niti zares lepe nedeljske prireditve je spretno vlekel Tilen Artač.

Nastopajočim, moškemu in mladinskemu pevskemu zboru KRAS ter vokalni skupini Glas, Big Band NOVI s solisti Mojco Rusjan, Aniko Horvat in Alexom Volasko, ter Vokalnem triu LE DIVE gre posebna pohvala za vrhunsko predstavo, ki je ni zmotilo niti zares slabo vreme!

Pavel Pahor je pripravil odličen izbor pesmi, Blaž Pahor pa je z dirigentsko taktirko poskrbel za ubranost interpretiranih pesmi! Ne plesoče dežne kapljice, ne nizka temperatura niso zmotili dogajanja na odru, ki je sijal namesto sonca!

Rdeči nagljeni, ki so jih obiskovalcem podarile Žbrince, so vnesli življenje v siv popoldan in dodatno prispevali k dobri prodaji srečk!

Odlično so se odrezali zabavni “pričevalci” spominov, Zlatko Martin Marušič in 4 šolarji: Loredana Leon, Lučana Marušič, Uroš Marušič in Neli Kovic.

Posebej velik poklon gre Tilnu Artaču, ki je najprej spretno odvodil uradni del slovesnosti, zatem pa dvignil temperaturo v šotoru in z zabavnim programom obiskovalce pogrel tudi odznotraj! Prava zvezda dneva, ki je s selfiji in avtogrami razveselil pisano množico občudovalcev!

Zahvala za dober prvomajski žar in odličen golaž gre NK Adria (ki bo v začetku septembra praznoval 100-letnico obstoja), Evi Kljun iz FUL DORO, ki je otrokom podarila veselje, Belušku in Mirki, ki sta predano odganjali dež in skrbeli za “zeleni red« in prodajalcem na stojnicah, ki se niso pustili odgnati izmeničnim obiskom dežja in vetra, med njimi je bil posebej vztrajen ponudnik izvrstnih palačink! 

Za večerno vzdušje je kot velikokrat doslej poskrbela večno mlada skupina Belle de Jour, s katero so najbolj vztrajni obiskovalci dočakali polnoč.

Organizatorje, Turizem Miren-Kostanjevica v sodelovanju s KS Opatje selo, Društvom žena Žbrince in Opajsko mladino so nagradili lepi odzivi publike, ki je dočakala obljubljeno veličastno 50-letnico prvega prvomajskega srečanja v Opatjem selu.

K izvedbi praznovanja so pripomogli pokrovitelji, ki jim gre posebna zahvala za zvestobo, s katero vsa leta nagrajujejo prizadevanja, da se tradicija prireditve ohrani: Nomago d.o.o., Komunala Nova Gorica d.d., Marušič d.o.o., Afit d.o.o. (Ciciban Miren), Agri&Mar d.o.o., Urdih transport d.o.o., Transport Samo Urdih d.o.o., Intra lighting d.o.o, Radio Robin d.o.o., Grafika Soča d.o.o., Polavi logistika d.o.o. (Polavček), Meblo INT d.o.o. (Meblo jogi).

Turizem Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi