Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Obvestilo o nevarnosti širjenja afriške prašičje kuge

Upravljalec lovišča Lovska družina Trstelj je občino obvestil, da se povečuje nevarnost širjenja afriške prašičje kuge med divjimi prašiči, ki pa se prenaša tudi na domače prašiče. Na ljudi se afriška prašičja kuga ne prenaša.


Da bi se izognili širjenju afriške prašičje kuge med populacijo divjih prašičev in prenosu bolezni na domače prašiče, je bilo lovskim družinam naložena priprava Načrta upravljavca lovišča in obveščanje tako lovcev kot tudi širše javnosti.

Lovska družina Trstelj je v skladu s 4. in 14. člena Zakona o nujnih ukrepih afriškega prašičje kuge pri divjih prašičih (Uradni list RS, št. 200/20) dne 30. 3. 2021 sprejela načrt upravljalca lovišča.


Občane pozivamo, da morebitno najdbo kadavra poginulega divjega prašiča v naravi nemudoma javijo na številko 112.


Najditelj in druge osebe, ki so bile v stiku s kadavrom poginulega divjega prašiča, morajo čim bolj omejiti svoje gibanje, pri čemer vsaj 72 ur oziroma do prejetja obvestila o negativnem izvidu preiskave APK ne smejo vstopati na gospodarstva, kjer redijo domače prašiče. Takoj po prihodu domov mora najditelj očistiti in po možnosti razkužiti obleko, obutev in opremo, ki je prišla v stik s takšno živaljo.


Podrobne informacije si lahko preberete v priponki. 



Oglejte si tudi