Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

NE DAJMO PRILOŽNOSTI VLOMILCEM, UKREPAJMO PRVI !

Tudi v naših krajih so tako v mestih, kakor tudi v vaškem okolju vse pogostejši primeri tatvin, vlomov v avtomobile, v stanovanja oz. stanovanjske hiše. Naloga vseh nas je, da storimo prvi korak za večjo lastno varnost in varnost našega premoženja, kajti priložnost znatno olajša odločitev nepridipravu. V času dopustov se storilcem nudi še več priložnosti, da vam vlomijo v vozilo na brezskrbnem dopustovanju ali morebiti, ko se vrnete domov opazite, da se je nepoklicani gost sprehodil po vašem domu.

VLOM… kaj storiti, da se vam ne bi zgodilo ?

 

Najpogostejši načini nezakonitih vstopov, vlomov v stanovanja in stanovanjske hiše so:

  • lomljenje cilindričnih vložkov ključavnic na vhodnih vratih;
  • vlamljanje vhodnih vrat s silo telesa, vzvodom, izvijačem…;
  • razbijanje steklenih površin;
  • vlomilci izkoristijo razne odprtine in dostope (garažna okna, okna sanitarij, kletna okna);
  • vlomilci plezajo preko balkonov, teras in celo streh;

 

Nekaj opozoril pred odhodom na dopust.

Stanovanja , hiše in drugi prostori (vikendi, podjetja, trgovine,..) niso v času dopustov, ko  večje število ljudi odhaja na izlete, potovanja ali krajše oddihe v turistične kraje nič bolj ali manj ogroženi kot druge dni, vendar imajo storilci, če smo odsotni, več časa za pripravo in izvedbo kaznivega dejanja. Policisti ob tem opozarjajo, da je pomembno, da ob tem svoje prostore in imetje ustrezno zavarujete in vzpostavite občutek, da je v hiši, stanovanju ali drugem prostoru vedno nekdo prisoten.

Da bi čas letnih dopustov in počitnic preživeli varno, vam svetujemo, da v domačem okolju:

-          opozorite sosede na daljšo odsotnost, ter jih prosite, da v tem  času popazijo na vaše stanovanje oz. hišo,

-          ne skrivate ključev pod predpražnik ali v lonce rož,

-          zagotovite si osebo, ki bo v času vaše odsotnosti praznila poštni nabiralnik in po možnosti odpirala in zapirala polkna ali rolete,

-          vgradite sodobno ključavnico, prečno zaporo, alarmno napravo,

-          doma ne hranite večjih količin denarja ali drugih vrednejših predmetov (zlati izdelki) in si za čas dopusta najemite primeren sef,

-          priporočljivo je, da si občani zapišejo številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajo (umetniške slike, avdio-video tehnika,…).

 

 

Sobivanje v soseski, bloku ali ulici nam narekuje soodgovornost do sosedov. Zato predlagamo, da se pogovorite s sosedi, kako si lahko medsebojno pomagate. V kolikor ugotovite, da so pri sosedu vlomilci v času njegove odsotnosti TAKOJ OBVESTITE POLICIJO.

 

VLOM V VOZILO… kaj storiti, da se vam ne bi zgodilo?

 

  • Ne parkirajte na neosvetljenih ulicah in parkiriščih.
  • Izvlecite ključ iz kontaktne ključavnice, zavrtite volan, da se zaskoči volanska ključavnica, zaprite vsa okna in vrata in zaklenite vozilo. Ne pozabite na prtljažnik.
  • Nikoli ne puščajte vrednejših predmetov na vidnih mestih, kajti ti privabljajo tatove.
  • V avtomobilu ne puščajte zlatnine, denarnic, kreditnih kartic s PIN kodami, kovčkov, osebnih dokumentov.
  • Alarmna naprava, ključavnica za volan ali menjalnik in druge varnostne naprave so koristne le v kolikor jih uporabljate.
  • Bodite pozorni, ko se alarm oglasi. Kot očividec lahko veliko pripomorete k uspešnemu odkrivanju storilcev.

 

V letošnjem letu se opaža večje število vlomov v vozila na makadamskem parkirišču za Cerje, ob regionalni cesti Miren-Opatje selo.

 

Vse občane pozivamo k zaklepanju vozil, tako na dvoriščih, kot tudi na parkirno javnih mestih ter k odstranitvi vrednejših predmetov iz vidnih mest v vozilih.

 

KAJ STORITI V PRIMERU, ČE SE VAM ZGODI TATVINA ALI VLOM ?

 

  • Takoj obvestite policijo na telefon 113 in nudite podatke, ki jih od vas pričakuje policist.
  • Pred prihodom policistov ne pregledujte prostorov, vozila, ne dotikajte se predmetov.
  • Če zalotite vlomilca na delu, ga ne poskušajte obvladati in zaustavljati, če niste povsem prepričani, da ga boste obvladal, še posebej, če je storilec nasilen ali oborožen.
  • Če storilec beži, si skušajte zapomniti čim več podatkov o njem (osebni opis in oblačila), smer bega, prevozno sredstvo s katerim se je peljal.
  • Če vam vozilo ukradejo v tujini, to takoj prijavite na najbližji policijski postaji, kjer vam bodo izročili zapisnik o prijavi ali drug ustrezen dokument. Po vrnitvi v RS se zglasite na policijski postaji in o kaznivem dejanju seznanite policiste.

 

Policisti bodo v poletnih mesecih še bolj pozorni na vaše samozaščitno ravnanje, še pogosteje bodo nadzirali parkirišča, stanovanjske soseske in vas v primeru ugotovljenih okoliščin, ki bi lahko nudile priložnost storilcem tudi ustrezno opozarjali !

 

V kolikor želite pomagati policiji pri raziskavi in odkrivanju kaznivih dejanj, s tem prispevati k boljši varnosti v vašem bivalnem okolju in želite pri tem ostati anonimen pokličite:

 

ANONIMNI TELEFON POLICIJE  080 – 1200  !

 

ŽELIMO VAM, DA BI VARNO IN PRIJETNO PREŽIVELI POČITNICE  !

 

           VARNOSTNI SOSVET                                                     POLICIJSKA POSTAJA

OBČINA MIREN-KOSTANJEVICA                                                  NOVA GORICA          

Oglejte si tudi