Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Z ločevanjem odpadnega jedilnega olja do čistejšega okolja

V Občini Miren-Kostanjevica je nedavno zaživel nov pilotni projekt Ločevanja odpadnega jedilnega olja. Z županom Občine Miren-Kostanjevica Mauricijem Humrom, predstavniki Komunale Nova Gorica kot nosilci projekta in predstavniki podjetja Bimas smo obiskali učence OŠ Miren od 1. do 5. razreda in jih seznanili s projektom. Projekt se izvaja v šestih okoliških občinah.
Posoda za zbiranje jedilnega olja je postavljena na parkirišču avtobusov pri OŠ Miren, odpadno olje pa lahko občani odlagajo tudi na zbirnih centrih po občini, torej v Biljah, Mirnu in Kostanjevici na Krasu. Izrabljena jedilna olja je prepovedano mešati z drugimi odpadki, jih zlivati v javno kanalizacijo, greznice, vode ali na tla. Prav tako jih ne smemo odlagati na kompostnik ali med biološke odpadke.

 

V zbiralnik tako lahko zlijemo rastlinsko olje (olivno olje ali olje različnih semen) ter rastlinske in živalske maščobe (maslo ali margarina), ki ostanejo od kuhanja in cvrtja. V zbiralnik pa nikakor ne sodi avtomobilsko olje.

 

Koraki za pravilno ločevanje jedilnega olja

Oddaja odpadnega jedilnega olja je zelo preprosta:

  • v kuhinji hladno jedilno olje vlijemo v plastično ali stekleno posodo,
  • ko je posoda polna, jo odnesemo na zbirno mesto za jedilno olje,
  • olje zlijemo v za to namenjen zbiralnik.

S tem pomembno vplivamo na ohranjanje čistega okolja, saj:

-       Zmanjšamo obremenitve vodnih virov

V gospodinjstvih po občini je v povprečju 2,47 članov, ki po podatkih Statističnega urada vsak letno proizvede 10,5 litra odpadnega jedilnega olja. Če to številko (2,47 x 10,5) pomnožimo s 1847 gospodinjstev v občini dobimo približno 48.000 litrov odpadnega olja iz gospodinjstev letno. Po nekaterih podatkih en liter odpadnega olja lahko onesnaži milijon litrov pitne vode.

 

-       Omogočamo lepšo prihodnosti našim otrokom

S postavitvijo otoka za odpadno jedilno olje in organiziranjem šolskih dejavnosti na to temo gradimo temelje za lepšo prihodnost.

 

-       Zmanjšamo stroške obratovanja kanalizacijskega omrežja

V velikih mestih iščejo načine, kako v kanalizacijskem omrežju zmanjšati pojav kopičenja maščob, ki zamašijo celotne sisteme, odprava težave pa pomeni veliko finančno breme za mestne proračune. Znan je primer Londona, kjer so za to porabili nekaj deset milijonov evrov.

 

-       Zmanjšamo stroške vzdrževanja čistilne naprave

Mulj iz čistilne naprave se običajno testira glede vsebnosti nedovoljenih snovi. Če je kakovost mulja ustrezna, se ga odvaža v kompostarne, kjer ga predelajo v kompost. Olja in masti so ključni onesnaževalci. Delovanje čistilne naprave je torej zaradi maščobe in olja močno moteno, hkrati pa povzročajo močan smrad. Zato je treba olja in maščobe ločiti že v kuhinji in jih oddati v za to namenjene zbiralnike.

 

-       Omogočamo recikliranje odpadnega jedilnega olja v biodiesel

Dandanes se svet utaplja v boju za sleherno kapljico črnega zlata, zato postajajo alternativna goriva, kot je na primer biodiesel, vse bolj zanimiva in koristna. Tudi zbrano odpadno jedilno olje je možno predelati v tovrstno gorivo. Iz enega litra odpadnega olja nastane 90 % biodiesela, torej ekološkega goriva, ki ne onesnažuje okolja, ostanek pa je glicerin, ki se uporablja v farmacevtski industriji.

Oglejte si tudi