Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Vseslovensko zborovanje za mir na Cerju

V soboto, 24. 9. 2022, Ob mednarodnem dnevu miru, je ob Pomniku miru na Cerju potekalo tradicionalno Vseslovensko zborovanje za mir.

Ponovno smo se zbrali, da bi se poklonili eni najpomembnejših vrednot, na katerih stojita Evropa in svet, miru. Vsled dogajanja v Ukrajini, je mir ponovno postal eden temeljnih izzivov aktualne politike.

Letošnja obeležitev praznika je povezala kar 4 prireditve: mednarodno konferenco Simboli meje, ki se je odvila v četrtek 21. 9. v slavnostni avli pomnika, petkovo srečanju Unesco šol, sobotno tradicionalno prireditev na Cerju, ter Slavnostno akademijo ob 95-letnici ustanovitve protifašistične organizacije TIGR, ki se je odvila v  torek 27. 9. v dvorani SNG Nova Gorica.

Rdeča nit vseh dogodkov je bila spletena okrog zapuščine v letošnjem letu preminulega velikana slovenske besede in pričevalca zgodovine, pisatelja Borisa Pahorja. V enem od svojih esejističnih del je zapisal:

»Dandanašnji smo pravzaprav siromašni zavoljo prevelike množice podob in vtisov; razmrvili smo svojo ljubezen in se ji oddaljili. Naredili smo prav narobe od tega, kar delajo čebele; raztrosili smo cvetni prah nad milijon predmetov in kljub tihemu glasu, ki nam to zanika, zmeraj še upamo, da bomo nekoč imeli toliko časa na razpolago, da bomo spet napolnili svoj izpraznjeni panj.«(Boris Pahor, Tako mislim, MK, 2020)

Gorazd Humar, predsednik Društva za negovanje rodoljubne tradicije TIGR Severne Primorske, je opozoril na vlogo TIGRA v zgodovini Slovenskega naroda in njegov prispevek k utrjevanju narodne zavesti. Župan Mauricij Humar je poudaril pomen miru za normalno življenje, izobraževanje in delo posameznika in skupnosti. Opozoril je na veliko katastrofo, ki je doletela občino Miren – Kostanjevica, hud požar, ki pa se je k sreči končal v 17-ih dneh brez žrtev. Kaj v primerjavi s tem pomeni vojna, ki se dogaja v neposredni bližini je nepredstavljivo. Zato je naloga vseh nas, tudi mladih, da se tega zavedamo. Izrekel je pohvalo in zahvalo gimnazijcem iz Nove Gorice, ki so se letos intenzivno vključili v sooblikovanje programa prireditve pod taktirko režiserja dr. Roka Andresa.

Letošnji slavnostni govornik na sobotni prireditvi, francosko-slovenski filozof, fotograf in aktivist Evgen Bavčar, je svoj govor posvetil prijatelju Borisu Pahorju, ki je v svojih delih redno spodbujal k miru. V izjemnem nagovoru, ki je ob zaključku doživel nekajminutni aplavz publike, je Bavčar Kras poimenoval za »deželo hrepenenja«, na kar ga spominjajo kapljice vode, ki se od stalaktitov tisočletja spuščajo na stalagmite z željo, da se nekega dne združijo.

Spomnil je na grozote vojne in travme otrok, ki le-to še dandanes doživljajo ter izpostavil pomen imena kraja Miren, ki na tem posebnem mestu Zahodnega roba, sam po sebi kliče k ohranjanju miru.

Prireditev je nastala v soorganizaciji Občine Miren - Kostanjevica in Društva TIGR Primorske, ob podpori Zavoda za turizem Miren – Kostanjevica.

Bogat kulturni program so, pod taktirko režiserja Roka Andresa, popestrili Družina Čadež, Gimnazija Nova Gorica in Policijski orkester.

»O smrti kakor o ljubezni se človek lahko pogovarja samo sam s sabo ali pa še z ljubljenim bitjem, s katerim se je zlil v eno. Niti smrt niti ljubezen ne preneseta prič.«, je zapisal Boris Pahor v Nekropoli.

Poleg ljubezni pa zagotovo potrebujemo tudi mir. Veliko pričevalcev in aktivnih zagovornikov poskuša dan za dnem to sporočilo prenesti na mlade. Da se dolgoročno utrdi zavedanje o njegovi krhkosti in odgovornosti slehernega posameznika, da ga ohranimo!

Naj nam vztrajnost, s katero nas je nagovarjal Pahor, postane zgled in vodilo za neomajno delo slehernega izmed nas za boljši in pravičnejši svet.

 

Turizem Miren – Kostanjevica

Foto: Jasmina Putnik

Oglejte si tudi