Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

VELIKA VRNITEV BRATOV FAKIN, ČENDAK KORAK DO NASLOVA PRVAKA

Minuli konec tedna so na 10. Mahle rallyju Nova Gorica uspešno nastopale tudi posadke ŠD Gas Kras. Od osmih na štartu do cilja ni uspelo le Janku Čebronu in Andreju Kavčiču, vsi ostali so zapeljali čez ciljni oder v nedeljo popoldan. Najbolj široki nasmehi so krasili Martina Čendaka in Jakoba Markežiča, ki sta z zmago v Diviziji 1 zelo blizu naslova prvakov, in bratoma Fakin. Jernej je s sovoznikom Nikom Volčičem prvič dirkal z vozilom razreda Rally3 in se do konca boril za tretje mesto v skupni uvrstitvi DP Slovenije, Gregor in Žan Umek pa sta presenetila z osvojitvijo tretjega mesta v močni diviziji 2 DP Slovenije. Veseli so bili tudi vsi ostali, ki so prav tako dosegli lepe rezultate.

Letos je naš največji rally postregel z vsem, kar lahko ta atraktivna panoga avtomobilskega športa ponudi. V petek je na 524 km dolgo pot, ki je zajemala 15 hitrostnih preizkušenj v dolžini nekaj preko 150 km, krenilo 88 posadk, med njimi osem tistih, ki so branile barve ŠD Gas Kras. Zvečer je bil najprej na vrsti prvi preizkus v središču Nove Gorice, Superspecial, kjer se je po ocenah zbralo okoli 10 tisoč navdušenih gledalcev. Najvišje sta posegla Jernej Fakin  in Niko Volčič (Ford Fiesta Rally3). Le malo za njima sta bila Janko Čebron in Andrej Kavčič (Mitsubishi Lancer Evo9). Obe posadki sta v soboto dopoldan ujeli hiter ritem in prvi del zaključili v deseterici konkurence za slovensko državno prvenstvo. Jernej in Niko sta še bolje nadaljevala in v soboto zvečer odšla na počitek na 7. mestu med Slovenci in 13. mestu skupno. Le nekaj mest za njima sta prenočila fanta v rdečem Mitsubishiju. V nedeljo so se uresničile napovedi in posadke je pričakalo močno deževje, spolzke ceste in ponekod tudi megla. Marsikomu so jo zagodla tudi zarošena vetrobranska stekla, tako, da je bilo tekmovati izjemno naporno. A Jernej in Niko sta se v takih pogojih odlično znašla, izkoristila tudi pogon na vsa štiri kolesa na Fiesti ekipe IK Šport, in nizala odlične čase. Z nekaj tretjimi izidi med našimi sta se izkušenima Peljhanu in Čaru povsem približala, a na cilju vendarle ostala malo prekratka za zmagovalni oder v DP Slovenije. A tudi 4. mesto  s samo 9 sekundami zaostanka za šestkratnim državnim prvakom Peljhanom je izjemen dosežek ob povratku na tekmovalne proge! Veliko slabše je šlo Čebronu in Kavčiču, ki težav na svojem dirkalniku  nista uspela odpraviti in sta bila prisiljena odnehati še pred prvim nedeljskim brzincem.

A tu presenečenj iz vrst kraškega dirkaškega kolektiva še ni bilo konec. Gregor Fakin je po dolgih letih spet sedel za volan, tokrat Ford Fieste Rally4, mladi Žan Umek pa je ob njem doživel svoj prvi rally. Že v petek sta začela odlično, bila povsem konkurenčna vodilnim posadkam izjemno močne divizije 2 in v soboto zvečer v tej skupini prenočila na petem mestu. V nedeljo je v težkih pogojih šlo še bolje, nanizala sta nekaj odličnih časov in po spektakularnem razpletu rally končala na zmagovalnem odru. Tretje mesto v tej skupini dirkalnikov in 8. mesto v skupni razvrstitvi državnega prvenstva Slovenije je več, kot so v ekipi pred štartom upali sanjati. Njunemu uspehu sta svoje dodala tudi Kristjan Ravbar in Aljaž Gec (Citroen C2R2Max), ki sta stopnjevala svoj ritem ves konec tedna in  zaključila deseterico v tej diviziji. Tretja posadka ŠD Gas Kras v tej skupini dirkalnikov sta bila Simon Rončel in David Kavčič (Peugeot 208R2). Po dolgem premoru je Simon spet sedel za volan tekmovalnega vozila , a ga je že v soboto skorajda ustavil strgan jermen. Z veliko zamudo je v nedeljo lahko normalno nadaljeval, a časovni zaostanek je bil velik in vse je zadoščalo le za 12. mesto v Diviziji 2. V Diviziji 3 pa sta kljub velikim težavam do cilja srečno prispela tudi Tomaž Šuligoj in Miloš Hvala (Fiat Punto HGT), ki sta svoj trenutek slave doživela na HP10 Banjšice 1 v nedeljo zjutraj. Vpisala sta prvi čas v Diviziji 3 in pri tem bila za skoraj 10 sekund hitrejša od prvaka Matica Humarja!

Prav tako smo spremljali izjemno tesne boje, v katerih je odločala celo vsaka desetinka sekunde, v najmanjši diviziji 1. Martin Čendak in Jakob Markežič sta po nesreči na dirki na Češkem praktično zadnji trenutek uspela sestaviti svoj Opel Adam cup, že od prvih kilometrov pa sta nato praktično do zadnjega zavoja rallyja bila trd boj z Nejcem Mrakom  v MG ZR105 in Matjažem Mihevcem v Renault Cliu Rally5. Na koncu je Mrak obtičal ob cesti, Čendak in Markežič pa sta bila za le 9,5 sekunde hitrejša od Mihevca in Verbiča. Z zmago sta se močno približala naslovu državnih prvakov v tej skupini. Njuna kolega v enakem avtomobilu, Domen in Klara Slejko, sta ves konec tedna iskala pravi ritem in, čeprav je Domen v cilju povedal, da ga nista našla, sta z povsem solidnim dirkanjem zasedla 6. mesto in ohranila vse možnosti za izjemen končni izid v prvenstvu. Prav na zadnji HP sta odpeljala še najbolje in vpisala četrti čas v Diviziji 1.

Na rallyju sta sicer potem, ko sta Čeh Erik Cais in Avstrijec Simon Wagner na HP14 zletela s ceste in je prvi z zamudo lahko nadaljeval, drugi pa bil prisiljen odstopiti, prvo slovensko zmago v Novi Gorici dosegla Rok Turk in Blanka Kacin (Hyundai i20Rally2), za Čehom pa sta na tretjo stopničko zmagovalnega odra stopila še Marko Grossi in Tara Berlot (Hyundai i20 R5). Naslednji rally za DP Slovenije bo čez dva tedna v Soški dolini.

VK 

Oglejte si tudi