Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

VEČER(JA) ABSOLUTNIH PRESEŽKOV

Krompirjeva jama, ena od petih kraških jam, ki so del ponudbe edinstvenih aktivnih doživetij destinacije Miren Kras, je v četrtek, 26. maja 2022, gostila ekstravagantno kulinarično predstavo, ki prinaša napoved nove dimenzije turističnih enogastronomskih produktov prihodnosti.

Nepozabno doživetje za FOODIJE in AVANTURISTIČNE GURMANE

Prvovrstno kulinarično doživetje je bilo del 4-dnevnega programa slavnostne obeležitve 50-letnice Praznika špargljev v Orehovljah.

Organizator, Turizem Miren – Kostanjevica, je v priprave prestižnega dogodka, ki napoveduje nove oblike kulinaričnega turizma, vključil predstavnike lokalne skupnosti, deležnike turizma več destinacij in stroko: poleg glavnih akterjev, izbranih gostincev iz Miren Krasa, združenih pod znamko Krasna kuhnja, kolegov iz sosednje Vipavske doline in Brd ter gostujoče destinacije Visit Krško, tudi Jamarski klub Temnica in Društvo žena Žbrince iz Opatjega sela.

V izjemnem naravnem ambientu avtentične kraške jame, ki v milijonih let zgodovine ni doživela česa podobnega, se je zgodila nepozabna »magija«.

Ne zgolj ekstravagantna večerja z Michelinovim krožnikom
Omejeno število udeležencev (60 oseb) je doživelo in okusilo najboljše, kar premore Miren Kras, ki s svojo avtentično zgodbo Sanjave strani Slovenije dopolnjuje in plemeniti turistično ponudbo Vipavske doline in Krasa.
Kulinarično popotovanje z »zeleno nitjo«, zelenimi in belimi šparglji, ki so paradni konj Miren Krasa, je v enotno pripoved povezalo tradicijo, edinstveno naravno dediščino – jame, trajnostno gastronomijo celotne regije (v Miren Krasu povezano v znamko Krasna kuhnja) ter vinarje, ki sodijo v svetovno elito in ki so z izbranimi žlahtnimi vini iz Vipavske doline in Brd povzdignili doživetje do popolnosti.
Dinamiko dogajanja je narekoval dirigent kulinarične simfonije, sommelier in Wset 3, novinar in urednik revije Dolce vita ter siva eminenca slovenske enogastronomije, Tomaž Sršen.

Za sestavo izbranega menija in kombinacije s pravimi vini je poskrbela dama, ki se odlično spozna na okuse teritorija, tudi sommelier 3. stopnje, sicer pa koordinatorka prazničnega dogajanja, Dejana Baša.

Da so brbončice prisotnih v Krompirjevi jami plesale v ritmu, je poskrbel umetnik, ki je s solo glasbeno predstavo, prvič in zagotovo ne zadnjič v jami, zaigral na strune vseh čutov,
Marko Hatlak.

V zahtevnem ambientu so organizatorji poskrbeli, da nikogar ni zeblo, poleg grelnikov so posebej dame imele na razpolago tudi mehke dekice, dragoceno avtentičnost pa so izkušnji dodale čiste in bistre vodne kapljice, ki so kdaj pa kdaj trknile ob tla in opozorile, da so obiskovalci v jami samo začasni gostje.

Akterji vrhunske ŠPARGLJEVE SIMFONIJE
Avtorji nepozabne vinsko-kulinarične predstave, ki jo bo zaradi presežkov na vseh področjih nemogoče pozabiti, zaradi posebne energije tudi težko ponoviti, so se podpisali pod meni, ki bo ostal del spomina na prve korake v smeri novega razumevanja »prestiža« na področju enogastronomije.

Gostinci: Patricija Furlan iz Ošterije Branik, Darja Makorič iz Gostilne Makorič, Katjuša Batistič iz Gostilne Bric, Mitja Humar iz Restavracije Gredič (Michelinov krožnik), Jasmina Golob iz Gostilne Štirna
Vinarji: Boris Stegovec iz Vinarstva Sveti Martin, Metod Bizjak iz Vinarstva Bizjak, Andrej Erzetič iz Vinarstva Erzetič, Miha Batič iz Vinarstva Batič
Napitek presenečenja: Zeliščna kmetija Rogelja

Foto: Jasmina Putnik

Oglejte si tudi