Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

V ŠD GAS KRAS PRIPRAVLJENI, RONČEL IN KAVČIČ NAJPREJ V AVSTRIJO

Zima se poslavlja in tudi med člani ŠD Gas Kras se budi dirkaška vročica. Priprave na začetek nove sezone potekajo intenzivno in so v zaključni fazi. Kot prva se bosta v boj za sekunde in točke pognala Simon Rončel in njegov sovoznik David Kavčič, ki tekmovalno sezono z letnico 2023 pričenjata prihajajoči konec tedna. Nov avtomobil in novi načrti so se pridružili starim sanjam. Odpravljata se na prvo gostovanje v sosednjo Avstrijo, kjer se začenja tekmovanje v mednarodnem regijskem pokalu Mitropa. Njuno novo orožje je odlični Peugeot 208 Rally4.  

Simon Rončel sodi v tisto skupino hitrih fantov, doma na Krasu, ki so se pripravljeni marsičemu odpovedati, da lahko sedejo za volan dirkalnega avtomobila. Prvič je nastopil zelo mlad že davnega leta 2007 za volanom pokalnega dirkalnika Fiat 600 Sporting, na prvo hitrostno preizkušnjo v rallyju pa je zapeljal leta 2011, ko je kupil Suzuki Swift GTi. Že takrat ni bilo proračuna za celotno sezono, a je mladi voznik vseeno opozoril nase z nekaj lepimi dosežki. V razvrstitvi Divizije 1 je bil drugi na rallyju Saturnus 2013, nato je zmagal leto kasneje v Železnikih. Ko se je presedel v Peugeot 106 rally, je odnesel domov še pokal za 3. mesto leta 2016 v Novi Gorici, nanizal še nekaj odličnih uvrstitev, večkrat pa so ga ustavile okvare. Ko je leta 2020 na dirki v Poreču prekucnil Peugeota, je prekinil tekmovalno pot. Stroški so bili vendarle preveliki, a miru ni imel. Želel se je vrniti.  

V lanskem letu se je vrnil na tekmovanja, ko je najel dirkalnik Peugeot 208R2 za dva rallyja, za letošnjo sezono pa je vendarle uspel uresničiti veliko željo. Nastopal bo s Peugeotom 208 Rally4, ki sodi med najbolj konkurenčne dirkalnike v kategoriji vozil s pogonom na en par koles. S sovoznikom Davidom Kavčičem, s katerim sta sedela skupaj v avtomobilu tudi že lani, imata v načrtu nastopanje v izjemno zanimivem  regijskem tekmovanju, pokalu Mitropa . A tudi tokrat ne moreta računati na kompleten koledar. Zaradi visokih stroškov, predvsem potovanja, sta se odpovedala tekmovanjem v Švici in na Madžarskem. Odpovedala sta se tudi slovenskemu državnemu prvenstvu, saj načrtujeta le štart na rallyju Nova Gorica. 

Kako visoko lahko posežeta v močni mednarodni konkurenci, kjer se bosta sicer srečala tudi z nekaj hitrimi slovenskimi kolegi, niti sama dobro ne vesta. Kot prava dirkača sicer upata na dobre rezultate, še posebej, ker je njun letošnji avtomobil konkurenčnejši od prejšnjega. Prav zato bo njun prvi nastop konec prihajajočega tedna na avstrijskem Koroškem služil kot nekakšen test. Nato pa bosta videla, kam sodita in do kje se lahko prebijeta. Optimisti smo pa že zdaj prepričani, da lahko zlezeta zelo visoko.

Rally Rebenland je prva dirka v letošnjem koledarju pokala Mitropa in bo potekal tik za mejo na avstrijskem Koroškem. Start in cilj bosta v Lučanah (Leutschach), rally je dolg skupno 314 km, od česar odpade na 16 asfaltnih hitrostnih preizkušenj (9 različnih)  165,4 km. Sicer pa se na začetek novih bojev za točke in naslove pripravljajo tudi ostali člani kraškega dirkaškega kolektiva. Srečali jih bomo lahko na testiranju v nedeljo, 2. aprila, v vasi Sela na Krasu, nekateri pa se bodo udeležili tudi podobnega dogodka, ki bo dva tedna kasneje v okolici Mirne na Dolenjskem. Zares pa se bo pričelo zadnji vikend v aprilu, ko bodo posadke odšle na rally Vipavska dolina, gorski vozniki pa na dirko v avstrijski Rechberg.

VK

Oglejte si tudi