Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

JUTRI
32°C
21°C
ČE.
32°C
20°C
4848

Uradno odprli novo krožišče v Opatjem selu

Župan Občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar in vršilec dolžnosti direktorja Direkcije RS za infrastrukturo Bojan Tičar sta v torek, 14. junija, slavnostno predala namenu novourejen odsek regionalne ceste Opatje selo–Komen, ki vključuje tudi novo krožišče.

 

Z rekonstrukcijo odseka so delavci podjetja GP KRK, d. d. iz Hrvaške, Podružnica za gradnjo v Sloveniji in CBE d.o.o. začeli januarja 2021. Dela so vključevala rekonstrukcijo vozišča, izgradnjo pločnikov, ureditev in prestavitev otoka za odpadke, postavitev javne razsvetljave in ureditev odvodnjavanja, zgradili so sredinski otok za umirjanje prometa ter uredili prometno signalizacijo. Poleg tega so prestavili vodovod in kanalizacijo v območju krožišča, Elektro Primorska pa je položili kabelsko kanalizacijo za rekonstrukcijo kablovoda do nove transformatorske postaje in dodal nizkonapetostni vod za novo naselje Rikidence. Investicijo v vrednosti 569.745 evrov sta v višini 488.577 evrov financirala Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, preostalih 81.168 evrov pa je krila Občina Miren - Kostanjevica.

 

V sredini novega krožišča so postavili kip, spiralni steber, ki predstavlja tradicionalno izdelavo bičev v Opatjem selu – škarabacev. Skulpturo stebra je oblikoval domačin, profesor likovne umetnosti Milovan Valič, ki jo je izdelal v delavnici Kamnoseštva Možina. Kip s spiralastim prepletanjem nakazuje rast, razvoj, povezovanje in združevanje – vibracije življenja. Za izdelavo je uporabil kraški kamen, saj so kamnolomi v okolici Opatjega sela nudili zaslužek številnim domačinom. Sredstva za postavitev kipa v višini 49.000 evrov je zagotovila občina.

 

Novo pridobitev, ki bo z urejenimi pločniki bistveno izboljšala prometno varnost ter bivalne pogoje krajanov, je blagoslovil župnik Janko Kosmač iz Župnije Opatje selo. Slovesnost pa so s kulturnim programom popestrili učenci OŠ Miren.

 

Župan Mauricij Humar v nagovoru ni skrival veselja nad novo pridobitvijo, vsem pa se je tudi zahvalil za potrpežljivost v času gradnje: »Z novim krožiščem in pripadajočo infrastrukturo se bo bistveno izboljšala prometna varnost v Opatjem selu, predvsem pešcev, ki so najranljivejša skupina v prometu. S sočasno ureditvijo drugih napeljav pa smo tudi poskrbeli za nadaljnji razvoj novih naselij in kakovost bivanja v tem delu občine.« 

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi