Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Tiskovna konferenca »ŠPARGLJEVA SIMFONIJA OKUSOV IN ZDRAVJA«

V ponedeljek, 16. 5. je Gostilna Makorič izkazala zvrhano mero gostoljubja organizatorju tiskovne konference, Turizmu Miren - Kostanjevica in predstavnikom lokalnih in nacionalnih medijev, ki so se odzvali povabilu na predstavitev bogatega programa, s katerim letos obeležujemo 50-letnico prvega Praznika špargljev v Orehovljah.

Jubilejna predstava v Orehovljah

V občini Miren - Kostanjevica se letos odvijata kar dva pomembna jubileja. Poleg Prvomajskega srečanja v Opatjem selu tudi tradicionalni Praznik špargljev obeležuje spomin na prvo prireditev, ki se je odvila pred natanko 50 leti prav na vrtu Gostilne Makorič v Orehovljah. Očitno je bilo leto 1972 nekaj zelo posebnega v zraku, saj je na vseh koncih in krajih vrelo od idej in spodbujalo prebivalce h kreativnosti in sodelovanju pri zagonu novih projektov. In veseli smo, da se »zgodovina ponavlja«, kar dokazujejo letošnje priprave na praznik.

Pri organizaciji združeno znanje in izkušnje številnih strokovnjakov iz različnih ravni

V Turizmu Miren - Kostanjevica si zaradi posebne geolokacije na stičišču dveh naravnih pokrajin, Krasa in Vipavske doline, ter križišču turističnih tokov, ki gredo iz Soške doline in Brd na Kras in do morja ter obratno, pri vseh projektih prizadevamo, da vključujemo partnerje iz regije, pa tudi širše Slovenije.

Tako smo letos na ravni destinacije povezali krajevno skupnost in društva, gostince - ponudnike turističnih storitev in pridelovalce:

na ravni regije, smo k sodelovanju poleg lokalnih gostincev, združenih pod skupno znamko trajnostne gastronomije Krasna kuhnja : Gostilne Bric, Gostilne Štirna, Gostilne Makorič, Gostilne Kogoj ter Izletniške domačije Mirko Godnič povabili tudi gostilne iz Vipavske doline in zamejskega dela Brd, s katerimi smo pred dvema letoma izdali knjigo receptov Šparglji-Beluši.
Letos prvič tudi kozmetičarke in fizioterapevtke ter strokovnjakinje na področju čuječnosti, neuropatije in bioresonance;

ter vzpostavili nove meddestinacijske vezi; leta 2019 smo šparglje spajali z Radovljiško čokolado; letos jih bomo s krškopoljskim pršutom, saj se Krasni kuhnji pridružuje destinacija VISIT KRŠKO z OKUSI POSAVJA in predstavnikom gostinstva KUNST!

Program v 4-ih vsebinskih sklopih

Praznovanje se v vključenih gostilnah in »centrih zdravja in lepote« odvija cel mesec z največjim poudarkom zadnji, podaljšan vikend v maju, od četrtka 26. 5. do nedelje 29. 5. 2022 :

1. MESEC KRASNIH ŠPARGLJEV, 12 GOSTINCEV : 5x Krasna kuhnja + Okrepčevalnica CERJE- hamburger s šparglji, 6 GOSTILN iz Vipavske doline, Krasa in zamejskih Brd: Majerija, Gostilna Winkler, Ošterija Žogica in Ošterija Furlan, Gostilna pri Hrastu in Gostilna Koršič ter 3 CENTRI ZDRAVJA, 2 SALONA za nego telesa in Zeliščna kmetija: INTINITI, NATALIS – center za bioresonanco in masaže, SAEKA - neuropatski center Erike Brajnik, obe bosta sogovornici na OKROGLEM OMIZJU v petek, 27. 5., SPA & Beauty TEA, Lepotilnica MAJA in Zeliščna kmetija Rogelja.

2. Četrtek 26. 5. VEČERJA NA SKRIVNOSTNI LOKACIJI za omejeno število ljubiteljev vrhunske gastronomije, izbrana vina, romantična predstava Marka Hatlaka. Eden od viškov letošnjega praznika. Rezervacije na info@mirenkras.si

3. in tradicionalni PRAZNIK ŠPARGLJEV med 27. in 29. 5. v Orehovski JAVI, v treh korakih:

a. KULINARIČNI PETEK s strokovnim OMIZJEM; Marijo Merljak, Eriko Brajnik in Natašo Kodermac, v nadaljevanju bomo kuhali s šparglji in jedi kombinirali s KRŠKOPOLJSKIM PRŠUTOM, pa tudi nakupovali odlične pridelke Miren Krasa; šparglje, oljčna olja, sire, zelišča. Ter podelili nagrade najboljšim vinarjem!

b. ŠPORTNA SOBOTA, otroški ŽIV ŽAV z Ivano Šolc, kolesarski izlet in letos prvič ŠPARGLJEV DETOX POHOD z noto ČUJEČNOSTI, ki bo navdušil aktivne ljubitelje narave, hrane in presenečenj.

c. TRADICIONALNA NEDELJA, na kateri bomo poleg povorke in 35-letnice TŠD Orehovlje dogajanje ob JUBILEJU zaokrožili s postavitvijo GUINNESSOVEGA REKORDA za najdaljšo rolado iz špargljev na SVETU!!!

4. Na družbenih omrežjih Miren Krasa se odvija NAGRADNA IGRA, v kateri preverjamo poznavanje značilnosti te edinstvene povrtnine, srečni izžrebanci pa prejmejo za nagrado KNJIGO RECEPTOV Šparglji-Beluši, ki ponuja tudi pregled nad značilnostmi, zgodovino in pridelavo špargljev ter največje dogodke v regiji.


Po uvodnem pozdravu župana Mauricija Humarja, ki je čestital krajanom in vsem zaslužnim, da se je praznik ohranil 5 desetletij, so svoj pogled na praznik in odlično sodelovanje med vsemi vključenimi deležniki z mediji delili:
1. Roberta Fortuna, direktorica OOZ NG,
2. Kristjan Ušaj, Kmetija Virgil Ušaj,
3. Bogomir Nemec, predsednik KS Orehovlje in TŠD Orehovlje,
4. Gordana Vičič, Društvo žena Miren - Orehovlje,
5. Urška Merljak, INTINITI čuječnost,
6. Tea Berginc SPA&Beauty TEA,
7. Magda Rogelja, Zeliščna kmetija Rogelja,
8. Nataša Kodermac, iz podjetja NATALIS in
9. Dejana Baša, koordinatorka dogajanja, ki bo posebej skrbno koordinirala VEČERJO na SKRIVNI LOKACIJI ter sobotni ŠPARGLJEV DETOX POHOD.

Oh ti šparglji, beli, zeleni in vijolični, doma v kuhinji in v centrih zdravja

Divji in gojeni, tako zelo domači v spomladanski kuhinji gospodinj za domačimi štedilniki in zadnja desetletja vse pogosteje tudi na krožnikih vrhunskih kuharskih šefov v najbolj prestižnih restavracijah. Letos jih prvič lahko najdemo tudi v izbranih salonih za nego telesa, ki bodo do sredine junija ponujali posebne tretmaje in ugodnosti.


Magda Rogelja, Tea Berginc in Nataša Kodermac, ki bodo skupaj z Eriko Brajnik in Marijo Merljak tudi gostje na okroglem omizju v petek 27. 5. 2022 v Orehovski Javi, so zbranim predstavile zares neverjetno zdravilnost sezonskih špargljev, ki je zagotovo še ne znamo v pravi meri izkoristiti, saj so poleg zdravja (tako na področju preventive kot kurative), tudi neusahljiv vir lepote in bistrosti.

Prisotne na tiskovni konferenci so z izvrstnimi »krožniki za pokušino« razveselili gostinci Krasne kuhnje : Katjuša Batistič – Gostilna Bric, Jurij Golob – Gostilna Štirna, Andrejka Harej – Gostilna Kogoj in gostiteljica, Darja Makorič Špiljak iz Gostilne Makorič, s kolegi iz širše regije: Tinetom Golobom iz Ošterije Žogica, Matejem Vodanom iz Marjo Šeše in Martino Gorjan Sulič iz Gostilne Winkler.
Skupaj s predstavnicami Društva žena Miren - Orehovlje, ki so prispevale kar štiri vrste rolad s šparglji, so na otipljiv način prikazali kaj vse omogočajo šparglji v KUHINJI!

Tik pred razvajanjem brbončič, smo se prepustili Urški Merljak, ki nam je s posebno tehniko čuječnosti odprla čutila, da smo lahko v nadaljevanju uživali v polnem bogastvu okusov.

Če se bo praznik ravnal po odlično obiskani tiskovni konferenci, bo slavnostna prireditev takšna, kot se za okrogla leta spodobi!
Več na www.mirenkras.si in družbenih omrežjih: Facebook in Instagram strani Miren Kras.

Turizem Miren - Kostanjevica
Foto: Jasmina Putnik

Oglejte si tudi