Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Strokovno in družabno srečanje članov Zelenega omrežja v Žalcu

Na čudoviti kmetiji Podpečan v bližini Žalca je 18. oktobra potekalo srečanje institucij, ki aktivno sodelujejo pri vzpostavljanju trajnostnega okolja ter uporabi trajnostne embalaže: predstavniki EcoLex Life (predstavitev Direktive o okoljski odgovornosti), ENJO (Okolju prijazno čiščenje), Vrtnarija Trajnice Golob-Klančič (vrtnarjenje z naravno zemljo in ponovna uporaba zabojčkov v vrtnarstvu), TECOS (Razvojni center orodjarstva Slovenije, s temo preoblikovanje hmeljevine), Komunala Brežice (predstavitev izdelka CupUp Eko kozarcev za večkratno uporabo), JUB (embalažne rešitve Jubovih barv), Taluma (trajnostne smernice embalaže iz aluminija), IOS (recikliranje tekstilnih odpadkov) in Simbio (linija za razvrščanje odpadkov v RCERO Celje).

Na posebno povabilo, da na srečanju predstavimo vseslovensko kampanjo Drevo za Cerje smo se odzvali tudi v Turizmu Miren-Kostanjevica.

Občina Miren – Kostanjevica je v zadnjih letih naredila veliko konkretnih korakov na poti trajnostnega razvoja občine in turizma. Pod sloganom Skupaj za zeleno prihodnost izvajamo aktivnosti na področju e-mobilnosti ( uporaba e-golfa za pomoč na domu, nameščanje e-polnilnic, , izposoja e-koles), nadgrajujemo otoke za ločevanje odpadkov, večina javnih zgradb je že energetsko varčnih, k energetskim sanacijam spodbujamo vse deležnike v občini, za slehernega novorojenčka posadimo medovito drevo, v letu 2019 smo pričeli z uvajanjem javnih prireditev brez okolju škodljive plastike. K ozaveščanju javnosti o trajnostnih ciljih in aktivnostih pripomoreta tudi dve maskoti – Beluško in Mirka, ki nagovarjata in spodbujata predvsem najmlajše. V septembru je občinski svet po prvem branju sprejel odlok o ukinitvi okolju škodljive plastike na vseh javnih prireditvah. Vse to in še veliko več nas je privedlo do prestižnega zlatega znaka Slovenske zelene destinacije. Najnovejša pridobitev pa je uvrstitev Miren Krasa med Top 100 najbolj trajnostnih turističnih destinacij na svetu.

Po hudem požaru vzpostavljena vseslovenska kampanja Drevo za Cerje je požela dodatno potrditev, da delujemo v pravi smeri. Iz negativne izkušnje, ki je prizadela »srce in pljuča« destinacije Miren Kras, se razvija projekt sodelovanja posameznikov, podjetij in društev iz vse Slovenije in celo tujine. Akcija Drevo za Cerje je združila ljudi, ki darujejo za nakup sadik avtohtonih dreves, s katerimi bomo ponovno ozelenili požgano območje Cerja. Prvo veliko akcijo sajenja načrtujemo v sredini novembra.

Takšna druženja pripomorejo k delitvi idej in uporabnih primerov trajnostnega delovanja v vsakodnevnem življenju. Preko izmenjave dobrih praks se širi zavedanje o vlogi posameznika in družbe na poti ohranitve življenja na planetu Zemlja.

 

Aja Brus Cigoj

Turizem Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi