Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

Slovenska bakla obiskala občino Miren - Kostanjevica

Danes, 5. maja 2021, je slovenska bakla obiskala občino Miren – Kostanjevica, kjer je svojo pot začela na Cerju. Bakla bo tudi pri nas, tako kot povsod po Sloveniji, kamor bo prišla, simbolično prebujala jekleno voljo in širila olimpijski duh.


Slovenska bakla je projekt pod vodstvom Olimpijskega komiteja Slovenije, pri katerem bo posebej za to priložnost izdelana bakla pred odhodom na olimpijske igre v Tokiu obiskala vseh 212 občin po Sloveniji. Plamenico naj bi po vsej državi poneslo več tisoč različnih nosilcev.


Slovenska bakla je izdelana iz recikliranega jekla v kombinaciji z lesom. Njeni snovalci so jo opredelili kot simbol trdnosti, modrosti, povezovanja in upanja. Oblika in izbor materialov sta prepletena z močno simboliko: reciklirano nerjavno jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti ter bukov les kot simbol modrosti in samozavesti. Plamenico zaključuje jeklena krona v silhueti Triglava. Ročaj iz bukovega lesa objema pet olimpijskih krogov iz jekla, simbolov povezovanja. Plamen v kroni širi svetlobo, simbol upanja.


V naši občini je danes na Cerju baklo kot predstavnik občine prvi prevzel župan  Mauricij Humar, nato pa jo naprej predal izbranim posameznikom, ki predstavljajo šport oziroma športna društva v občini.

Župan je pri tem dejal: »Zadovoljen sem, da lahko slovensko baklo pozdravimo prav tu, na Cerju - v tem čudovitem okolju. Cerje je dobro znana in priljubljena turistično-zgodovinska točka, ki jo zelo radi obiskujejo številni športniki in rekreativci, od kolesarjev pa do tekačev in pohodnikov. Zaradi tega je idealno izhodišče za začetek poti bakle v naši občini.«

Župan je še dodal, da je občina Miren – Kostanjevica od vedno podpirala šport, posamezne športnike in športna društva. Izmed bolj priljubljenih športov lahko kot primer navedemo nogomet, pri katerem imamo kar nekaj znanih igralcev iz teh krajev, ki so s svojim talentom že presegli lokalno okolje.

»V občini pa imamo pri različnih športnih disciplinah še številne druge mlade talente, ki še čakajo na svoje priložnosti. Na občini bomo njihova prizadevanja še naprej po svojih najboljših močeh podpirali, « je zagotovil župan.


Ena izmed nosilk plamenice je tudi paraolimpijka Karin Heuffel, ki kljub težki bolezni posega po vrhunskih rezultatih in je zato odličen primer jeklene volje, ki jo simbolizira slovenska bakla. »Zame je bilo povabilo veliko presenečenje. Lahko pa sem ponosna, saj gre za dokaz, da s trdnim delom in vztrajnostjo lahko prideš do rezultata in nagrade. Zelo sem ponosna, da bom lahko predala baklo,« je povedala.


Naj torej bakla s potjo po celi Sloveniji med sabo poveže vse občine in v teh nenavadnih časih ljudem prinese pozitivno energijo olimpijskega duha. Nenazadnje pa naj tudi spodbudi naše športnike, ki bodo v Tokiu nosili slovenske barve in posegali po odličjih.


Projekt lahko spremljate na posebni spletni strani https://bakla.olympic.si, na kateri je na voljo veliko foto gradiva in številne dodatne informacije.








Oglejte si tudi