Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
18°C
JUTRI
33°C
17°C
Oceni objavo

Spominska slovesnost ob 80-letnici požiga vasi Sela na Krasu ˝V ognju se je rodila svoboda˝

Sela na Krasu so majhna strnjena vas na robu kraške planote s čudovitim razgledom na Tržaški zaliv. V zgodovini vasi je 31.maj zapisan z velikimi črkami, kajti prav na ta dan leta 1944 so nemški okupatorji požgali vas in pregnali devet talcev. Ta dan je za domačine dan obujanja spominov na njihove prednike in zgodovino.
Tako smo tudi letos priredili spominsko slovesnost ob 80-letnici požiga vasi in se spomnili na žrtve takratnih dogodkov. Proslava se je začela s prihodom praporščakov. Domačine in goste sta pozdravila župan občine Miren-Kostanjevica g. Mavricij Humar in predsednik Krajevne skupnosti Sela na Krasu Matej Ferfolja. Slavnostna govornica prireditve, je bila Primorka, univerzitetna profesorica, političarka, bivša obrambna ministrica, trenutno podpredsednica Združenja zveze borcev NOB Slovenije dr. Ljubica Jelušič, ki je zbrane nagovorila.
Za bogat kulturni program pa so poskrbeli komenski pihalni orkester, moški pevski zbor iz zamejstva Fantje izpod Grmade, domači pevski zbor Zarja, učenci Podružnične osnovne šole Kostanjevica na Krasu, recitatorka Lejla Kolman Batagelj ter otroci domačega društva TD Dren. Piko na i pa je na koncu s svojimi ritmi dodal še Duo Felicijan.
Vse skupaj pa je v eno celoto povezala napovedovalka Polona Pahor. Nastopajoči in povabljeni pa so se po koncu slovesnosti lahko okrepčali in posladkali z dobrotami, ki so jih pripravile pridne roke domačih gospodinji.
Slovesnost je bila pripravljena skupaj z Občino Miren-Kostanjevica, Krajevno skupnostjo Sela na Krasu, Krajevno organizacijo ZB NOB Sela na Krasu ter Turističnim društvom Dren v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Nova Gorica.

Oglejte si tudi