Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

S samozaščitnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko že sami precej zmanjšate priložnosti za kazniva dejanja

Policisti  PU  Nova Gorica so v obdobju zadnjih dveh mesecev oz. v decembru lanskega  leta  in januarja 2023 obravnavali več vlomov v stanovanjske hiše na  Severnem  Primorskem,  predvsem  na  območju  Vipavske  doline  (občina Ajdovščina  in  Vipava)  in  na  perifernih  območjih  na Goriškem. Vlome v

stanovanjske   hiše   in  druge  objekte  storilci  pretežno  izvršujejo  v

popoldanskem  času  oz.  takoj  ko  se  stemni  (v zgodnjih večernih urah).

Storilci  praviloma  izkoristijo odsotnost stanovalcev in vlamljajo v tiste hiše  v  katerih  je  tema oz. ni videti, da je kdo doma, in sicer tako, da najpogosteje  s  primernim  predmetom  (običajno gre za montirno železo oz.

večji   izvijač)  na  vzvod  vlomijo  okna,  vhodna  ali  balkonska  vrata.

Oškodovanci  storjene  vlome  običajno  prijavljajo  Policiji  po  njihovem prihodu  domov,  kdaj  tudi  nekaj  ur  oz.  več  dni po dejanski izvršitvi dejanja,  kar policistom in kriminalistom otežuje njihovo preiskovanje. Ker so  storilci  mobilni  in  praviloma  delujejo  ponoči,  na  krajih dejanja običajno  niso  opaženi  oz.  se  ob  prijavi  dejanja  ne  nahajajo več na območjih,  kjer  je bilo dejanje izvršeno. Predmet napada vlomilcev pa je v večini primerov denar in zlatnina.

 

Običajno  vlomilci izbirajo tiste stanovanjske hiše ali stanovanja, kjer je za  izvrševanje  kaznivega  dejanja  najmanj  ovir  in  tveganje za njihovo odkritje najmanjše.  Pri vlomih je značilno, da se storilci izogibajo stiku z  oškodovancem  in  čas  izvršitve  izbirajo  glede  na prisotnost ljudi v objektu. Večina vlomilcev v primeru, da so pri dejanju zasačeni, pobegne. S ciljem  odkritja  vlomilcev Policija nenehno in intenzivno zbira obvestila, načrtuje in izvaja pogostejše nadzore na območjih, kjer prihaja do gostitve vlomov. Pri dosedanjih uspešno preiskanih kaznivih dejanjih ugotavljamo, da storilci  navedenih  kaznivih  dejanj pogosto ne izhajajo z območja Goriške regije,  temveč  iz območja drugih delov Slovenije oz. iz tujine. Policisti vse  primere  vlomov  intenzivno preiskujejo in dodatno zbirajo obvestila z namenom izsleditev storilcev teh kaznivih dejanj.

 

Informacije   občanov  so  v  številnih  primerih  ključne  pri  izsleditvi

storilcev

 

 

V  primeru  zaznanega  vloma  je za nadaljnjo uspešno preiskavo in predvsem uspešno najdbo storilčevih sledov v notranjosti vlomljenega objekta je zelo

pomembno,   da  oškodovanci  notranjosti  vlomljenega  objekta  do  prihoda

policistov  ne  spreminjajo  (kraj  pustijo  tak  kot  je) in po možnosti v prostore  objekta ne vstopajo oz. ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega  poškodovanja  ali  uničenja  sledi,  ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.se v njem ne zadržujejo.

 

 

Samo  preiskovanje  tovrstnih  premoženjskih  kaznivih dejanj neposredno po izvršenem  dejanju  je  odvisno  tudi  od prvih informacij, ki jih Policija pridobi  od  oškodovancev  in posameznikov, ki so bili morebiti priča vlomu neposredno  po izvršitvi oz. imajo o vlomih koristne informacije. Zato tudi v  prihodnje  pozivamo  vse,  ki so bili priča izvrševanju vlomov ali so na primer  opazili  na  begu  vlomilce  (storilce), da svoja opažanja in druge koristne  informacije  nemudoma  sporočijo  Policiji  na  znano interventno številko policije 113 ali obvestijo najbližjo policijsko postajo. Pokličejo lahko  tudi  na  brezplačno  anonimno  telefonsko  številko  080  1200,  ki posamezniku  (klicočemu) zagotavlja popolno anonimnost.  Če postanete žrtev kaznivega  dejanja, lahko pomagate pri izsleditvi storilca, če si poskušate zapomniti  čimveč  podatkov  o njem: videz, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal ..

 

 

Prav   tako   občane  pozivamo,  da  namenijo  več  pozornosti  morebitnemu

zaznavanju  sumljivih  oseb in vozil v stanovanjskih soseskah oz. po vaseh.

Vse  tovrstne  informacije  lahko  krajani  sporočijo  policistom najbližje policijske postaje oz. na zgoraj navedene telefonske številke policije.

 

 

Zavarujte se pred vlomom v stanovanje ali hišo

 

 

S  preventivnim  ravnanjem  in  zavarovanjem  svoje  lastnine lahko že sami precej  zmanjšate  priložnosti  za izvršitev kaznivih dejanj in se izognete tovrstnim neljubim varnostnim dogodkom (vlomne tatvine v stanovanjske hiše, stanovanja,  motorna  vozila,  poslovne  in  druge  prostore…), zato občane pozivamo,  da  namenijo  več  pozornosti  samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko.

 

 

Med te ukrepe sodijo gotovo sodijo naslednji:

 

 

* poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov...)

 

 

* tudi med krajšo odsotnostjo je zaželena delna osvetlitev prostorov v hišah, morebiti prižgan TV sprejemnik ali radio, da objekt ne daje videza odsotnosti stanovalcev;

 

 

* doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,

 

 

* ustrezni hrambi vrednejših predmetov je potrebno nameniti več pozornosti.

Denarnice in gotovina v kuhinjskih omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih itd, so najpogostejša in lahka tarča storilcev.

 

 

* ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše,

 

 

*z vidnih mest umaknite vrednejše predmet ..

 

 

* ustrezni hrambi vrednejših predmetov je potrebno nameniti več pozornosti.

Denarnice  in  gotovina  v  kuhinjskih  omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih itd, so najpogostejša in lahka tarča storilcev.

 

 

Več       preventivnih       nasvetov       na       spletu       Policije:

https://www.policija.si/index.php/sl/preventiva-/kriminaliteta/8865-vlomilci-in-tatovi-niso-na-dopustu-preventivni-nasveti-policije

 

 

 

Oglejte si tudi