Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

Predstavniki turističnih agencij odkrivali Miren Kras

Del promocijskih aktivnosti, ki jih izvaja Javni zavod za turizem in kulturo Miren Kras je tudi organizacija študijskih tur za predstavnike turističnih agencij, ki so pomemben kanal za približevanje ponudbe in doživetij destinacije končnim uporabnikom.

V ponedeljek, 13. marca smo 15 predstavnikov agencij in sosednjih destinacij povabili na študijsko doživetje VZEMI SI ČAS. ODKRIJ MIREN KRAS.

Rdeča nit celodnevnega dogajanja se je vila okrog ljubezni med človekom in naravo. Program smo sestavili v sodelovanju s partnerji, ki tukaj bivajo, ustvarjajo ter svoje znanje in strast do pokrajine že desetletja prenašajo v izdelke in storitve, ki so del ponudbe Miren Krasa.

Goste smo sprejeli pred stavbo občine Miren – Kostanjevica in nato popotovanje po Sanjavi strani Slovenije začeli z obiskom Galerije Oskar Kogoj Nature Design. Prijetno presenečene udeležence je sprejel ustvarjalec in umetnik svetovnega kova, Oskar Kogoj, osebno. Na prefinjen in samo njemu lasten način je odprl vrata v njegov svet ustvarjanja in črpanja motivov za svoje umetnine iz narave in tradicije. Unikatni izdelki, ki vsak zase pripovedujejo kompleksno zgodbo, so navdušili prisotne, prav tako ogled zgodnjih prostorov Galerije, kjer so na ogled najbolj prestižni in pogosto nagrajeni izdelki iz Oskarjevega ustvarjalnega opusa.

Umetniško navdahnjeni smo pot nadaljevali v duhovno središče občine, Mirenski Grad. Na tej markantni točki, je pustilo svoj odtis veliko znanih umetnikov, poleg Kogoja, tudi v vojnem času izjemno prodoren Tone Kralj, znan predvsem po poslikavah cerkva na Primorskem. Z drznim in narodno zavednim ustvarjanjem se je v zgodovino zapisal kot pomemben glasnik ohranjanja slovenske identitete, kulture in jezika. Na Mirenskem Gradu nas je sprejela ga. Andreja Ličen, ki je obiskovalcem predstavila življenje skupnosti, ki biva na Mirenskem gradu in njihov vsakdan, ob koncu ogleda pa smo lahko okusili sadove njihovega dela skozi degustacijo domačih izdelkov, vložene zelenjave, sokov, marmelad.

Zvonovi mirenskega gradu so oznanili poldan in ob čas kosila smo se z našimi gosti spustili le nekaj ulic nižje – do pizzerie Frnažar. Čakalo jih je prav posebno doživetje, peka pic iz lokalnih sestavin pod okriljem mojstra picopeka Vilija Klančiča. Opremljeni s predpasniki in ustreznimi sestavinami so skrbno sledili navodilom mojstra za pripravo najboljšega testa. V zraku se je čutilo veselje in razigranost med mešanjem testa in tekmovanjem, komu bo uspelo prirpaviti njabolj gladko žogico. Še večji užitek pa je prineslo raztegovanje hlebčkov in nadevanje testa s pestrim izborom sestavin iz lokalnih kmetij. Vsak je svojo pizzo pod skrbnim nadzorom Vilia ponesel v krušno peč. Priznati moramo, da so se vsi odlično odrezali, kar je dokazala skupinska degustacija izvirnih kulinaričnih kreacij.

Aktivno dopoldne smo nadaljevali s pestrim popoldanskim programom. Z avtobusom smo se zapeljali, do Pomnika miru na Cerju, kjer smo udeležencem zgodbo in njegovo vsebino tokrat predstavili skozi doživetje Intiniti Monument Bliss. Gre za doživetje, ki temelji na izvajanju čuječnosti – mindfullness in Pomnik z njegovo kompleksno zgodbo arhitekture in številnih skritih simbolov udeležencem približa preko vseh 5 čutov.

Zaključek študijskega izleta smo prihranili za zgodbo oljkarstva na Krasu, ki sta nam jo predstavila Davorin in Primož Marušič iz Turistične kmetije Marušič. Popeljala sta nas najprej na ogled oljčnikov ter nato predstavila postopek pridobivanja in stiskanja olja. Sledila je degustacija 3h vzorcev olja v idilični kraški kleti. Druženje pri Marušičevih smo zaključili z odlično pripravljeno večerjo, katere rdečo nit so predstavljale oljke in oljčno olje.

Udeleženci so bili navdušeni nad pestro ponudbo, doživetji, ki jih naša destinacija premore, predvsem pa nad gostoljubnostjo in odprtostjo naših ponudnikov. Anketa o zadovoljstvu, ki so jo izpolnili dan zatem je pokazala, da so vsa predstavljena doživetja primerna za vključitev v njihove programe, kar pomeni, da se lahko že v letošnji sezoni veselimo večjega obiska organizirnaih skupin. Agencije bodo programe oblikovale v sodelovanju z našimi partnerji, vsak obisk Miren Krasa pa bo vključeval tudi obisk Pomnika Miru na Cerju.

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi