Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

POMNIK MIRU NA CERJU PREJEMNIK ZNAKA GREEN ATTRACTION

Pomnik miru na Cerju je po prejemu okoljskega certifikata Green Key prejel tudi znak GREEN ATTRACTION, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija v okviru Zelene sheme slovenskega turizma

 

Z okoljsko certifikacijo največje in najbolj obiskane znamenitosti v destinaciji Miren Kras izpolnjujemo zeleno vizijo in strategijo trajnostnega razvoja ter nadgrajujemo okoljska prizadevanja vseh deležnikov, kar nas že dve leti zapored uvršča med okolju in družbi najbolj prijazne turistične destinacije na svetu.

V destinaciji Miren Kras zeleno politiko razumemo kot najpomembnejšo smernico dolgoročnega trajnostnega razvoja, h kateremu smo se zavezali ob vstopu v Zeleno shemo Slovenskega turizma v začetku leta 2018. Za prizadevanja na področju uvajanja trajnostnih praks, med katerimi velja izpostaviti pospeševanje e-mobilnosti, izobraževanje najmlajših za okoljsko odgovorno ravnanje z uporabo maskot, spodbujanje ponudnikov turističnih storitev za okoljsko certifikacijo, sprejem občinskega odloka o prepovedi uporabe plastike na javnih prireditvah, vzpostavitev trajnostnega turističnega produkta Drevo za Cerje, spodbujanje obiskovalcev destinacije k okoljsko odgovornemu ravnanju... smo bili leta 2019 nagrajeni z znakom Slovenia Green Destination - gold, na mednarodnih Green Destinations dnevih doslej 2x zapored uvrščeni med TOP 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu, leta 2020 smo prejeli lovoriko BEST of EUROPE, projekt Drevo za Cerje je bil letos uvrščen med TOP 6 primerov najboljših zelenih praks na svetu v kategoriji Earth.

Letos smo naše trajnostno delovanje v največji znamenitosti destinacije Miren Kras, Pomniku miru na Cerju, preverili s kriteriji vodilnega mednarodnega okoljskega standarda v turistični industriji - ZELENEGA KLJUČA/GREEN KEY. Na skoraj vseh področjih smo bili ocenjeni z odliko. Posebno pohvalo smo prejeli za načrtno spremljanje zadovoljstva obiskovalcev Pomnika miru, v katerem že drugo leto zapored merimo zaznavanje trajnostnega delovanja, hkrati pa redno zbiramo namige gostov za nadaljnji trajnostni razvoj.

Dobro je bil ocenjen tudi odgovoren pristop na področju varovanja zdravja za udeležence konferenčnih in izobraževalnih dogodkov, predhodno pridobljena certifikata Zavoda–Kongresnoturističnega urada Slovenije za »Organizatorje varnih dogodkov« in »Varno prizorišče za dogodke« ter uvedeni protokol Green&Safe Travel standardov, ki ga je leta 2020, po nastopu pandemije covid-19, izdala Slovenska turistična organizacija.

Končna ocena je pokazala tudi priložnosti za izboljšave, predvsem na področju uporabe čistilnih sredstev in zmanjšanja količine odpadkov. V ta namen smo oblikovali akcijski načrt ukrepov, ki jih bomo izvajali v prihodnjem obdobju za dosego postavljenih ciljnih kazalnikov.

Okolju prijazno delovanje, h kateremu smo se zavezali po vstopu v ZSST in je postalo del našega vsakdana, prinaša merljive rezultate. Zeleno vizijo dosledno spoštujejo vsi zaposleni in naši poslovni partnerji. Prav tako smernicam sledijo tudi ostali deležniki Miren Krasa, s katerimi oblikujemo celostno podobo zelene destinacije, ki ponuja edinstvena trajnostna doživetja. Vse več okoljsko ozaveščenih obiskovalcev to prepoznava in ceni.

Znaka Green Key in GREEN ATTRACTION gostom zagotavljata, da bodo z obiskom Pomnika tudi sami neposredno pripomogli k varovanju okolja, hkrati pa destinaciji Miren Kras prinašata priložnost dodatne promocije okoljskih vrednot, ki postajajo pomembna konkurenčna prednost.

Skrb za okolje je naša primarna odgovornost. Vsak korak, ki ga naredimo za izboljšanje stanja ali preprečitev nadaljnje škode naravi in planetu je dragocen. Zato je prav in odgovorno, da na vseh področjih redno uvajamo okolju prijazne prakse, ki prispevajo k lokalnim in globalnim trajnostnim rešitvam.

Znak GREEN ATTRACTION je pomemben korak na tej nadvse pomembni skupni poti.

 

mag. Ariana B. Suhadolnik,

direktorica Turizma Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi