Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
21°C
JUTRI
33°C
20°C
Oceni objavo

Poletna muzejska noč in predstavitev knjige Borisa Čoka: V temi (ni) senc

V soboto 15.6.2024 se je po vsej Slovenij odvila 22. Poletna muzejska noč in tudi Pomnik miru na Cerju je med 18.00 in 22.00 uro odprl vrata za brezplačen ogled muzejskih zbirk.

Na 162 prizoriščih se je odvilo kar 357 dogodkov, med njimi tudi predstavitev knjige V temi (ni) senc avtorja Borisa Čoka v konferenčni dvorani pomnika. Čok je s povzetkom vsebine svoje druge knjige s tematiko staroverstva goste navdušil z novimi interpretacijami snovne in nesnovne dediščine naših prednikov.

Boris Čok se kot preučevalec kulturne krajine, graditelj in poznavalec suhih zidov in pastirskih hišic, predavatelj, so-ustvarjalec in igralec v dokumentarnih filmih, človeški kompas arheoloških najdišč po Sloveniji, edini turistični vodnik po staroverskih obrednih točkah v Sloveniji ter še marsikaj, že od leta 1967 ukvarja z zbiranjem in popisovanjem ljudskega izročila ter staroverske dediščine Krasa.

Med predstavitvijo knjige je pripovedoval o zanimivih osebnih izkušnjah od otroštva naprej, ki so ga peljale na pot raziskovanja staroverskih tradicij in navad, marsikje še dandanes prisotnih v našem vsakdanjem življenju, za katere ne vemo od kod izhajajo in kaj je bil njihov primarni namen. Pokazal je nekaj pripomočkov, ki so jih ljudje na območju Krasa že od nekdaj uporabljali za odganjanje negativnih sil in izboljšanje pogojev bodisi za obilen poljski pridelek ali boljše družinske razmere.

Večer se je zaključil s pogovorom med Čokom in industrijskim oblikovalcem ter umetnikom Oskarjem Kogojem v katerem sta izmenjala poglede na izsledke lastnih dolgoletnih študij ter izkušenj z ostalinami staroselstva in staroverstva, včasih imenovanega poganstvo. Obiskovalci so se, poleg pridobljenega novega znanja, tudi večkrat nasmejali. Prijeten večer v zanimivi družbi se je zaključil z vpisom osebnih sporočil Borisa Čoka kupcem njegove knjige, ki bo bralce popeljala v preteklost in poglobljeno razmišljanje o ohranjenih starih navadah v vsakdanjem življenju, ki se prenašajo iz roda v rod.

Knjiga V temi (ni)senc je na prodaj v trgovinici Cerjanka v Pomniku miru.

Oglejte si tudi