Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
18°C
JUTRI
33°C
17°C
Oceni objavo

POKLON DNEVU DRŽAVNOSTI NA CERJU

V petek, 21. junija sta se v Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju, z namenom obeležitve Dneva državnosti, odvila dva zaporedna dogodka. Ena najlepših tematskih zgradb v Sloveniji, ki s svojo prezenco in vsebinami na izviren način izpostavlja temelje sleherne države: vrednote miru, domoljubja, državotvornosti in narodne zavesti, je najprej gostila otvoritev razstave SLOVENCI MED PRVIMI PROTIFAŠISTI V EVROPI 1920-1941, takoj zatem pa glasbeni sprehod Giannija Rijavca čez njegove najbolj odmevne pesmi v več kot 30 let dolgi karieri, za ta večer premišljeno izbrane, s poudarkom na domoljubju in ljubezni.

 

Razstava Slovenci med prvimi protifašisti v Evropi 1920-1941

 

Otvoritev razstave sta, po uvodnem pozdravu podžupanje Suzane Černe, ki je poudarila pomen miru in prenašanja odgovornosti za negovanje te pomembne vrednote na mlade, z odličnimi prispevki podprla Gorazd Humar, predsednik Društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorska, tudi pobudnik in sokurator razstave, ter dr. Štefan Čok, zgodovinar v Narodni in študijski knjižnici Trst, ki je v sodelovanju z Gabrielo Caharija zagotovil strokovne vsebine in slikovno gradivo za zaokrožen pregled dejanj in akterjev dobrih 20 let dolgega organiziranega odpora peščice zavednih slovencev proti eni največjih groženj preteklega stoletja-fašizmu.

 

»Tukaj smo zato, da se spomnimo poti in ljudi, ki so tlakovali smer proti samostojnosti in suverenosti države Slovenije in prispevali k izpolnitvi tisočletnega hrepenejna naših prednikov. Med njimi so bili tudi ustanovitelji in člani prve organizacije, ki se je postavila v bran slovenstvu v obodbju najhujšega potujčevanja in teptanja narodnih pravic v začetku 20. stoletja, organizacije TIGR. V času razmaha fašizma je odpor zavednih narodnjakov terjal ne samo modrost in pogum mladih ljudi, temveč na prvem mestu neizmero ljubezen do domovine. Večjo od ljubezni do življenja. Kdo danes še premore takše vrednote?« je uvodoma izpostavila mag. Ariana Durnik, povezovalka večera in direktorica Javnega zavoda Miren Kras, ki je skupaj z Občino Miren-Kostanejivca podprl prizadevanja Gorazda Humarja in Miloša Pahorja ostalih zaslužnih za TIGRA za postavitev razstave.

 

Ohranjane spomina na gradnike samostojne države Slovenije

 

Med predanimi varuhi spomina na organizacije in izjemne posameznike, ki so s krvjo napisali prve črke zgodovine naše države je Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske. S potujočo razstavo, ki je bila prvič postavljena v Bruseljskem parlamentu v mesecu januarju, društvo opozarja tudi na nevarnost porasta nestrpnosti v Evropi, ki je pred dobrim stoletjem generirala pojav fašizma.

 

V prispevku dr. Čoka smo prisluhnili osvetlitvi ralogov za pojav in mejnikom fašisitičnega režima ter opisu tragičnih dogodkov, ki so zaznamovala pot slovencev do lastne države. Žrtve prvege Tržaškega procesa, Bidovec, Marušič, Miloš in Valenčič, imajo na dostopu v pomnik svoje kamnite plošče, ki ostajajo nemi, a trajni pričevalci o velikem junaštvu mladih ljudi, ki so se uprli poskusom izbrisa slovenskega naroda na tržaškem. Najmlajša žrtev prvega Tršačkega procesa, Bidovec, je bil ob usmrtitvi star 22 let, najstarješi Valenčič pa 34, na drugem Tržaškem procesu je bil med 5-imi usmrčenimi najmlajši Pinko Tomažič, star 26 let, najstarejši Vadnal pa 40. Ti mladi fantje niso izgubili, temveč dali življenje za to v kar so verjeli-domovino, slovenski jezik in svobodo!

 

Za zaključek glasbena poslastica Giannija Rijavca

 

Otvoritvi razstave o začetkih in pomenu organiziranega odpora Slovencev proti Fašizmu, ki bo v pomnikui na Cerju na ogled do 1. septembra, je sledila romantična glasbena predstava umetnika, pisca besedil in glasbe, zborovodje ter odličnega pevca, ki si je s svojimi nastopi po vsem svetu prislužil nadimek »slovenski glasbeni trubadur«, Giannija Rijavca.

 

Polna slavnostna avla je skupaj z njim prepevala stare uspešnice, med njimi tudi nekaj zares lepih domoljubnih pesmi.

 

Večer se je zaključil z zavedanjem, da smo dolžni ohraniti spomin na junake naše zgodovine in prenašati sporočilo o pomenu spoštovanja države in slovenskega jezika na mlajše generacije, ki morajo prevzeti odgovornosti za varovanje miru.

 

Le tako se bo ta mali slovenski narod, ki v milijardi sozemljanov predstavlja zanemarjlivo manjšino, lahko v prihodnje obdržal skupaj z jezikom in našimi posebnostmi na prepihu globalizacije in ne bomo klonili pod pritiski korporacij, ki težijo k enoumju in nadvladi človeka tudi preko univerzalnih enojezičnih sodobnih tehnologij, ki nas pod krinko »pomoči« pretvarajajo v odvisne mentalne in gibalne invalide.

 

 

 

Oglejte si tudi