Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

MARTINOVANJE KRAŠKIH UPOKOJENCEV NA DOLENJSKEM

8. novembra smo se kraški upokojenci podali na Dolenjsko. Naš cilj je bila tovarna zdravil Krka, mesto Novo mesto s svojimi znamenitostmi, obisk samostana Kartuzije Pleterje in zaključek na Martinovi večerji v zidanici in vinski kleti Colnar na Trški gori pri Novem mestu.

V tovarni Krka so nas že čakali, ker smo v sled zapor na cesti malo zamujali. Krka ima vodilni položaj v proizvodnji generičnih zdravil v svetu. Uspeh temelji na kakovosti in poslovni uspešnosti, odlikuje jih lastno znanje in sodobne proizvodne zmogljivosti.

Začetki segajo v l. 1954 ko je Boris Adrijanič ustanovil Farmacevtski laboratorij Krka. Ustanovljen je bil razvojni inštitut, prijavljeni prvi patenti in proizvodnja, najprej le z devetimi ljudmi. Danes tovarna šteje več kot 12000 zaposlenih, od tega več kot polovica zunaj Slovenije, obvladuje 70 trgov in je organizirana v več kot 45 odvisnih podjetjih in predstavništvih. Popeljali so nas skozi obrat NOTOL 2 za proizvodnjo trdnih oblik zdravil. Proizvodnja je popolnoma avtomatizirana, le tu in tam je človek, ki stvari kontrolira. Skladišče surovin in končnih izdelkov sta popolnoma avtomatizirani. Tovarna prihodnosti. Glavni poudarki so na raziskovanju novih izdelkov . Pred ogledom proizvodnje (skozi stekla in v dvigalu, ki popelje skozi vse proizvodne procese) so nas še skupinsko fotografirali. V tovarni vlada prijetno vzdušje in čutiti je zadovoljstvo ljudi.

Na parkirišču nas je že čakala ga Karmen-vodička za Novo mesto in nas popeljala pred knjižnico Mirana Jarca, ki stoji na mestu gorenjih oz. Ljubljanskih mestnih vrat (od14. do17. st.) ena od dvojnih vrat za vstop v mesto. Tukaj je loža padlim v NOB pri stari Kresiji (spomenik talcem in »pojmo bratje pesem o svobodi«), portal v knjižnico je prinesen z gradu Ruperč, stebri z gradu Struga, v loži pa so kosi gradu Hemljnika (požgani med vojno). Nasproti stoji spomenik skladatelju Marjanu Kozini, ki je med drugim napisal glasbo za film Kekec, Dolina miru, Na svoji zemlji; opero Ekvinokcij, opereto Majda in še mnoge druge. Knjižnica je med najlepšimi v Sloveniji.

Povzpeli smo se na Kapitelj, kjer stoji stolnica sv. Miklavža (najstarejša, najlepša in najbolj znana v Novem mestu). Dominantni zvonik na zahodu, visok gotski prezbiterij na vzhodu, vmes pa značilna baročna ladja- posebnost lomljena vzdolžna os. Glavni oltar krasi Tintorettova slika Sv. Miklavž v spremstvu sv. Trojice in dveh angelov s škofovskimi insignijami ter mučencema sv. Mohor in Fortunat (oglejska cerkev). Pod prezbiterijem je kripta. Cerkev krasijo tudi vrata (delo bosanskega kiparja Mirsada Begića) z obličjih treh dolenjskih blaženih: Alojzija Grozdeta in Drinskih mučenic »hčere božje ljubezni: Marije Krizine Bojanc in Marije Antonije Fabjan, habsburški cesar Rudolf IV., situle in arheološki ostanki, kljunasti stražarji in rimska žara s petelinom. Cerkev krasijo še štiri sončne ure, ki predstavljajo zgodovino Novega mesta. Vzhodna nosi napis »in je Bog, ki je ljubezen« skrit v kronogram 313; Rudnikova ura nosi napis »in sem človek, ki sem zmotljiv« nosi letnico 1365 – ustanovite Novega mesta; tretja nosi napis »in čas je brezčasen. In je krog« z letnico 1493. Četrta pa iz l. 2006 ustanovitev novomeške škofije.

Podali smo se čez muzejske vrtove: poletni koncerti in dolenjski muzej: najdišča iz starejše železne dobe (8.-4. st. pr.n.št.) in nadaljevali pot na Glavni trg. Zelo lepo oblikovan in tlakovan, na severu je vodnjak z vklesanimi Kettejevimi verzi. Na južnem delu neposredno ob Krki so bila še južna Dolenja ali Karlovška vrata (dostopna s čolni po Krki).

Od tu smo se podali še v Kartuzijo Pleterje, kjer smo si ogledali najprej staro domačijo z zanimivi živalmi in se podali na multivizijski ogled Kartuzije od njene ustanovitve do danes, si nakupili jabolk in čajev ter nadaljevali na martinovo večerjo.

Kljub neštetim obvozom zaradi del smo le našli pot do Trške gore in zidanice Colnar na kateri gospodar Janez upravlja klet, žena Katarina pa gostinstvo in turizem. Lepo nas je sprejela in nam predstavila njihovo gospodarstvo z obrazložitvijo, da vse delajo v okviru družine. Tako sta nam stregla otroka v poznih najstniških letih, zelo prijazna in uslužna. Najprej smo se pogreli z govejo in gobovo juho nato pa prejeli meso vseh vrst in še več zelenjav. Vse je bilo pripravljeno zelo okusno in prijetno za oči in želodček. Na našo zahtevo so nam postregli tudi z njihovim nagrajenim cvičkom. Za zaključek pa smo prejeli še obilen kos štrudlja, da smo šli domov lahko sladkih ust.

Na dolenjskem smo preživeli krasen torek pred prihodom hladne fronte.

                                                                                                               Nives Urdih

Oglejte si tudi