Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
18°C
6°C
Oceni objavo

OBISK IZ VELENJA

V sredo, 7. oktobra 2021, je Miren Kras že drugič zapored obiskalo Območno združenje slovenskih častnikov iz Velenja. Željnim doživeti zgodbo Soško fronte v avtentičnem okolju Krasa smo jim, poleg ogleda jam, pripravili pester program spoznavanja lokalnih znamenitosti, Pomnika miru in okušanja lokalne kulinarike.

Obisk se je pričel v Mirnu, najprej z ogledom muzeja Spomni se name na Mirenskem pokopališču, ki je posvečen tistim, ki jim je meja onemogočala obisk groba, odpirala tvegano pot v neznano in vsem, ki so pri prečkanju meje izgubili svobodo ali življenje.

Odkrivanje zanimivosti Miren Krasa v družbi direktorice Turizma Miren-Kostanjevica, mag. Ariane B. Suhadolnik, tokrat v vlogi lokalne vodnice, se je nadaljevalo v galeriji Oskarja Kogoja. Oblikovalec, akademik, umetnik, ki na krilih svojih brezčasnih stvaritev že več kot šest desetletij premika meje svetovnega industrijskega designa in narekuje trende bivanja, je gostom predstavil svoj pogled na zgodovino tega prostora, na naravo in človeka, ki ga navdihujeta tudi pri njegovem ustvarjanju.

Nedaleč stran je zatem v Čevljarskem muzeju obiskovalce pričakal lokalni turistični vodnik Roman Malič in jim predstavil zbirko usnjarskih orodij in strojev, bogato zbirko fotografij in multimedijsko predstavitev ''Čevelj po starem''.

Po čudovitih predstavitvah 1. sv. vojne, umetnosti, čevljarstva in usnjarstva, je sledil pozen zajtrk v Okrepčevalnici Cerje in nato voden ogled Pomnika miru na Cerju, s poudarkom na novih pridobitvah – razstavi Človek in konj in sliki Rudija Španzla Veter pozabe.

Dediščino 1. sv. vojne in skrivnostno podzemlje Krasa so nato raziskovali z jamarskim vodnikom v Krompirjevi, Klobasji in Lojzovi jami. Polni vtisov so dan v Miren Krasu zaključili z doživetjem kraške osmice na Turistični kmetiji Leban v Lipi na Krasu.

Navdušeni nad celotnim, četudi deževnim dnem, in očarani nad gostoljubjem Miren Krasa, so nam obljubili, da se kmalu spet vrnejo.

Turizem Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi