Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Obisk francoskih gostov in donacija lipe Občine Komen

Dober glas seže v deveto vas. 4. junija 2022 je destinacijo Miren Kras obiskala skupina francoskih študentov in študentk v spremstvu prostovoljcev iz Francije in Italije, gostov Občine Komen, ki so na pobudo le-te obiskali Pomnik miru na Cerju in v spomin na dogodek v Drevored hvaležnosti posadili drevo.

Študente in prostovoljce iz društva Association Europe En Berry Touraine, ki redno vzdržuje vezi prijateljskih mest, sta v pomniku sprejeli predstavnici Turizma Miren – Kostanjevica, Nika Leban in Sara Baša ter vodnik Konrad Marušič. Gostom smo predstavili zgodbo pomnika, zgodovino Slovenije ter tragedijo soške fronte preko zgodovinskih zbirk, umetniških razstav in slik Rudija Španzlja. Zvedavi in vidno ganjeni mladi in starejši, ki so Pomnik miru obiskali ravno v času vojne v Ukrajini, so z zanimanjem sledili opisom dogajanja in radovedno postavljali vprašanja. Vodenje so zaključili na razgledni ploščadi, kjer so s pogledom zaobjeli lepote Slovenije in se sprehodili do stičnih točk s sosednjimi Italijo, Hrvaško in Avstrijo ter razmislili o brezsmiselnosti vojne.

Po izobraževalnem delu je prisotne pred Pomnikom čakala lipa, simbol slovenstva. Študentje so prevzeli sadiko, zemljo, gnoj, orodje in vodo ter se podali v Drevored, da s posaditvijo novega življenja simbolično zaključijo obisk Cerja.  Za večino prisotnih je bilo to prvo sajenje drevesa, zato jim je z nasveti pomagala Nika, na pomoč pa so priskočili tudi starejši prostovoljci, ki so med kopanjem jame na kamniti kraški podlagi mladim kolegom predstavili postopek pravilne saditve drevesa in jih spodbujali k sodelovanju. Študentje so si navdušeno izmenjevali lopato ter iz jame pobirali kamenje.

Ko so  posajeno drevo obilno zalili, je okrog stebla vsak izmed njih postavil kamen, si nekaj zaželel ter mu simolično prišepnil misel ali nekaj zapel. Nika je društvu in Občini Komen predala zahvalo za donacijo in za eno izmed najbolj simpatičnih, pristnih in izvirnih sajenj kar jih je doživel Drevored hvaležnosti na Cerju. Zadovoljni z lepo preživetim dnem, ki je poleg poučne nosil tudi zeleno noto, so druženje zaklučili v Okrepčevalnici Cerje in nato polni novih vtisov pot nadaljevali v osrčje Krasa.

Turizem Miren – Kostanjevica

Oglejte si tudi