Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Miren Kras ponovno med Top 100 Stories na Green Destinations Days 2022

Destinacija Miren Kras se je v sklopu prireditveGlobal Green Destinations Days (GGDD) že četrto leto zapored uvrstila med TOP 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu, tokrat s projektom Krasna kuhnja.

Vrednote skupnosti Green Destinations so avtentičnost, odgovornost in spoštljivost, trajnost, okoljska in podnebna prijaznost, prijaznost do narave in pokrajine. Hkrati pa so mir, univerzalne človekove pravice ter socialna in okoljska pravičnost temeljni stebri trajnostnega turizma. Cilj natečaja TOP 100 je izpostavitev primerov dobrih zelenih praks, ki jih izvajajo destinacije po vsem svetu, z namenom spodbujanja deležnikov v turizmu k aktivnemu trajnostnemu razvoju.

Namen projekta Krasna kuhnja, ki je sestavni del večletne strategije razvoja kulinarične ponudbe Miren Krasa (ki se je pričela z vsebinsko nadgradnjo Praznika špargljev, sledila jeizdaja knjige receptov jedi iz špargljev Šparglji-beluši), je bil doseči večjo prepoznavnost gastronomskih posebnosti destinacije, s poudarkom na belih špargljih, lokalni dobavni verigi, konceptom »0 km«, sodelovanjem med proizvajalci in gostinci ter povezovanjem med destinacijami, razumevanjem kakovosti in hkrati boljšem obisku gostiln in destinacije.

Kljub bogati turistični ponudbi in visoki kakovosti gastronomske ponudbe je bila prepoznavnost Miren Krasa po kulinaričnih posebnostihv širšem prostorudoslej dokaj šibka. K aktualnemu stanju je močno prispevalo tudi dvoletno obdobje Covid-a, ki je z zaprtjem meja in izgubo italijanskih gostov močno zaznamovalo gostince, hkrati pa se je spremenila struktura ostalih. Slednji zaradi dviga cen na svetovnem trgu postajajo pri izbiri destinacij bolj preudarni, bolj cenijo raznolikost teritorija, pestrost ponudbe in preverjeno kakovost, najbolj ozaveščeni pa tudi vse bolj pomembno trajnostno delovanje.

Upoštevaje zaznane izzive in priložnosti, ki smo jih zapisali tudi v strateške dokumente, se v destinaciji zavedamo, da ima Miren Kras na področju gastronomije velik, zagotovo še ne dovolj izkoriščen potencial, ki ga želimo izkoristiti s premišljeno zasnovanim dolgoročnim projektom nove gastronomske blagovne znamke Krasna kuhnja.

V Krasno kuhnjo je vključenih 5 domačih gostiln, med njimi kar dve z več kot 100-letno tradicijo, ki so bile v obdobju pred pandemijo polno zasedene s pretežno italijanskimi gosti, zato niso čutile potrebe po promociji v širšem slovenskem ali celo evropskem prostoru.

Gostilna Bric, Gostilna Makorič, Gostilna Kogoj, Gostilna Štirna in Domačija Mirka Godniča so v sodelovanju s Turizmom Miren - Kostanjevica že leta 2020 podpisale Zavezo za izpolnjevanje obljube kakovosti, odličnosti, trajnosti in tradicije, ki spodbuja dobro razumevanje koncepta trajnosti v kulinariki s strani kuharskih mojstrov, nadzor nad kakovostjo ter izpolnjevanjem 20 zavez za trajnostno gastronomijo z možnostjo izključitve in hkrati ponuja uspešno in učinkovito promocijo kulinarične ponudbe na domačem in tujih trgih. Implementacija in promocija kulinarične znamke Krasna kuhnja prinašata dvig kakovosti storitev ter večjo prepoznavnost, kar vpliva na večji pretok in obisk gostov v sodelujočih gostilnah, posledično tudi večje zadovoljstvo in vračanje.

Gostje imajo od takrat pri sodelujočih gostincih vedno na voljo sezonski menu, ki predstavlja vez med lokalnimi pridelki, sezonsko ponudbo in tradicionalnimi recepti. S poenoteno večjezično naslovnico gostinci prikazujejo sodelovanje, njihovi meniji pa se promovirajo tudi preko socialnih omrežij in spletnih strani.

Lokalni pridelovalci, pri katerih gostinci nabavljajo surovine, uporabljajo logotip Miren Kras na etiketah kar dviguje ugled celotne destinacije.

Na drugi strani je vzpostavljena promocija in prodaja lokalnih pridelkov (vino, med, zelišča, likerji, čaji...) v gostilnah, kar prispeva k ohranjanju kmetij in podeželja.

Večerja v jami, ki je bila izvedena v okviru Meseca špargljevih jedi 2022, je preko izjemnega zanimanja medijev in objav prispevala k dvigu prepoznavnosti destinacije, kuharskih mojstrov in lokalne kulinarične specialitete – špargljev.

Ponovna uvrstitev med najbolj trajnostne destinacije na svetu je potrditev, da razvijamo do okolja in skupnosti odgovoren in dolgoročno vzdržen turizem, ki na eni strani spoštuje vrednote mednarodnega združenja Green Destinations, na drugi pa, kar je bolj pomembno, vrednote in posebnosti lokalnega okolja.

Ponosni smo na naše gostince, povezne v Krasno kuhnjo in vse ostale partnerje destinacije Miren Kras, s katerimi gradimo edinstveno trajnostno turistično zgodbo.

 

mag. Ariana B. Suhadolnik

direktorica Turizma Miren – Kostanjevica

Foto: Jasmina Putnik

Oglejte si tudi