Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Občina Miren – Kostanjevica prejela zlati certifikat ISSO

Zlati kamen je sistem za spodbujanje in spremljanje razvoja na ravni lokalne samouprave in vključuje tudi nagrado Zlati kamen, ki jo prejmejo tiste občine, ki dosežejo najvidnejše razvojne preboje in se zato uvrstijo v zgornjo tretjino najboljših občin v Sloveniji.

Izvajalci raziskave na podlagi natančne metodologije in obsežne zbirke različnih podatkov ugotavljajo dosežke in stopnjo razvoja posameznih občin ter primerjajo dosežene rezultate med občinami.


Letos je naša občina Miren – Kostanjevica prejemnica zlatega certifikata ISSO, saj je bilo ugotovljeno, da ponuja prebivalcem kakovostno raven življenja in dosega nadpovprečne rezultate na praktično vseh merjenih področjih.


Med vsemi 212 občinami, ki jih imamo v Sloveniji, je Miren – Kostanjevica na 51. mestu.


Bolj natančna uvrstitev glede na posamezna področja pa je sledeča:

demografija: 69
učinkovitost: 10
gospodarstvo: 51
trg dela: 88
izobrazba: 86
življenjski standard: 93
socialna kohezija: 94
okolje: 99

Številka pomeni doseženo mesto med vsemi 212 občinami, nižja številka pomeni boljšo uvrstitev.


Izhodišče za podelitev certifikata so konkretni in merljivi podatki, združeni v tako imenovani Indeks ISSO, ki je sestavljen iz večjega števila kazalnikov, izvedenih iz statističnih, finančnih, gospodarskih in drugih podatkov, ki kažejo na doseženo stopnjo razvitosti občine. Spremlja demografska gibanja, učinkovitost delovanja občine, dinamiko gospodarskega razvoja, stanje na trgu dela in na področju izobrazbe, življenjski standard, stopnjo socialne kohezije in stopnjo okoljske osveščenosti v občini.

Oglejte si tudi