Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Slovenija, moja domovina

Na Mirenskem gradu je potekala prireditev ob dnevu državnosti, kjer je bil slavnostni govornik Saša Qiunzi.
Kulturno društvo Stanko Vuk Miren - Orehovlje je na predvečer dneva državnosti pripravilo pester kulturni program. Kot vsa leta doslej je tudi letos potekal v naravnem okolju na Mirenskem gradu, kjer se košatijo mogočne lipe. Letošnja tema s bile pripovedke o nastanku naših naravnih biserov.

Vsak posameznik je pomemben člen

V nagovoru je župan Mauricij Humar poudaril pomen posameznika, ki smiselno vpliva na sliko naše domovine, Republike Slovenije. Zato je pomembno, da sodelujemo v njenem razvoju.

Slavnostni govornik je bil zamejski Slovenec Alessandro Saša Quinzi, umetnostni zgodovinar in kustos v Pokrajinskih muzejih v Gorici (Italija). Poudaril je, kako pomembna je bila odločitev za samostojno Slovenijo pred enaintridesetimi leti tudi za Slovence v Italiji – ne le za Slovence tostran meje. Slovenija je na stičišču različnih jezikovnih kultur in je uspela ohraniti svojo nacionalno identiteto in jezik. Pomembno vlogo pri širjenju zavesti o Sloveniji odigrajo slovenski športniki, prav tako umetniki, iz zamejstva je najbolj znan Boris Pahor.

Z besedo potujemo po Sloveniji

Po ljudski pripovedki so se miroljubni Slovenci naselili na tem območju zato, ker je tu vzklilo podarjeno zrno ajde. Sledilo je zanimivo popotovanje po Sloveniji z začetkom v Prekmurju, kjer smo se dotaknili prekmurskih naravnih in umetnih jezer ter pesmi Vlada Kreslina. Pot nas je ponesla k Antonu Slomšku, ki je poskrbel za prve nedeljske šole in učbenike. Z odlomkom iz Čaše nesmrtnosti smo razbrali, da nas naša dobra dela delajo ljudi nesmrtne.

Martin Krpan je poudaril, da četudi smo na različnih bregovih, ni potrebno, da smo skregani ali jezni, kajti »Bog nima rad, če pride kdo z jezo v srcu pred sodni stol.« Župančič z Dolenjske sporoča, da naj se veselimo življenja.

V nadaljevanju smo pojasnili, da je Bohinjsko jezero ostalo jezero samo zato, ker je jezernik ukanil škodoželjnega povodnega moža. Zato pa so pastirji, ki niso ubogali prošnje vil, zakrivili nastanek Blejskega jezera. Povodni mož je v Prešernovi pesmi kaznoval prevzetno Urško, ki se je igrala z moškimi srci. A na drugi strani je modrozelena Soča bila tista, ki je veselo priskakljala z gora.

Ko si daleč od doma, globoko čutiš, kaj ti pomeni domovina. Svoje navdušenje nad novo državo je v pesmi izrazil Ivan Štanta, naš misijonar na Madagaskarju.

Prireditev smo zaključili s prav posebnim kresom, ki ga je izdelal Mitja Klančič.

Glasbeno noto je na violončelu dodala Sofija Štukelj, pevski zbor Chorus '97 pod vodstvom Vladimirja Čadeža pa je besedilo obogatil s pesmijo.

Besedilo nastalo izpod peresa Marte Pavlin so interpretirali David Olivo, Ema in Ela Prostran, Sara AlbrehtJana Štukelj, Marta Pavlin, Lara Mužič, Andreja Visintin, povezovala pa sta Sonja Cijan in Gašper Rižnar.

Da je prireditev lepo potekala, so ob podpori Režijskega obrata občine Miren – Kostanjevica poskrbeli tehnični mojstri Mitja Klančič, Andrej Brešan in Blaž Uršič ter članice Društva žena Miren – Orehovlje.

KD Stanko Vuk Miren - Orehovlje

Foto: Tomaž Povodnik

Oglejte si tudi