Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Les Slovènes – nova knjiga Darinke Kozinc

Neizčrpna je tematika Slovenk, ki so služile v Aleksandriji in Kairu. Ženske migracije so znane že iz 19. stoletja. prve ženske so odhajale v Egipt služit že leta 1845 – to izpričujejo dunajski državni arhivi.
 

Med nami pa so tudi sodobne aleksandrinke, ki so razpete med domom, družino in službo. 

Pričujoča knjiga se nanaša življenje aleksandrink med obema vojnama – to je na čas fašizma. Prikaže celotno pot žensk, ki zapuščajo dom, se vkrcajo na vapor (ladjo), pridejo v tujo deželo, kjer jim šolske sestre poiščejo službo in jih podpirajo v težkih trenutkih. Šolske sestre so jim nudile zatočišče, nedeljsko druženje in občutek varnosti – neprecenljiv otok domačnosti v tuji deželi.

 

Darinka Kozinc je slišala mnogo zgodb. Ugotavlja, da so tudi žene in dekleta, ki se morda prej niso poznale, spletle vezi že na ladji. Skrbele so druga za drugo, se podpirale, tolažile. Nato pa tista, ki je potovala domov, je nesla kopico vesti in tudi materialnih dobrin v imenu tistih, ki so ostale v Egiptu. In obratno – so novice iz domovine prihajale v tujino. V aleksandrinskih zgodbah deklet in žena se kaže izrazita ženska solidarnost, ki ji ni para.

 

Avtorica ni pozabila niti maloštevilnih moških, ki so potovali v vročo Afriko. V dogajanje je vpletla tudi mlade italijanske vojake – Slovence, ki so bili kot vojska nastanjeni v Egiptu. Ti so navezali stike s Slovenkami na tem območju. Kako je govoriti materni jezik v tujini ve samo tisti, ki je to okusil. 

Novo knjigo Darinke Kozinc Les Slovène (Slovenke) sta številni publiki v Krajevni knjižnici Miren predstavili avtorica in Megi Rožič.

 

KD Stanko Vuk

Foto: Marta Pavlin in Andrejka Simčič

Oglejte si tudi