Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

DONACIJA OSKARJA KOGOJA BO KMALU OBOGATILA STALNO UMETNIŠKO ZBIRKO POMNIKA MIRU

 

Mozaiku Slutnja groze pred kratkim preminulega Jožeta Spacala, “slovenski Guernici” Plesu življenja in smrti ter njegovemu nadaljevanju, Vetru pozabe, ki ju je Rudi Španzel naslikal v spomin na 1. Svetovno vojno in generala Borojevića Von Bojno, se bosta kot del stalne umetniške zbirke Pomnika miru, kmalu pridružila Kogojeva ikonična konja, zlati Venetski in beli Lipicanec.

 

Osrednja znamenitost Občine Miren-Kostanjevica in najbolj obiskana točka turistične destinacije Miren Kras, Pomnik miru na Cerju, poleg zgodovinskih zbirk obiskovalcem ponuja na ogled tudi nekaj dragocenih umetnin, ki dopolnjujejo namembnost in sporočilo te veličastne zgradbe.

V letu 2020 je častni občan Oskar Kogoj, svetovna likovna industrijskega oblikovanja, na Občino Miren-Kostanjevica naslovil pobudo, da bi stalno umetniško zbirko pomnika nadgradil s svojimi deli.

Ker leto 2020 prinaša tudi pomembno obeležitev častitljive 440-te obletnice ustanovitve Kobilarne Lipica, je iz svojega bogatega ustvarjalnega opusa izbral Venetskega konja in Lipicanca.

VENETSKEGA KONJA kot simbol moči, plemenitosti, modrosti in lepote.  
»S konjem miru ali z duhovnim konjem, ki sem ga izluščil iz znamenite situle iz Vač, obujam prastaro kulturo Slovencev – kulturo Venetov. V njem sem upodobil duhovnost človeka.«, je svoj izbor podprl Oskar Kogoj

Dvojniki Venetskega konja v nadnaravni velikosti se postavljeni pred WTC-jem v Ljubljani, na Mestnem trgu v Slovenj Gradcu, pred palačo Združenih narodov v Ženevi, v kompleksu Nebug pri Sočiju ob Črnem morju in pred nekdanjim parlamentom v Jeruzalemu.           

 

LIPICANCA, slovenskega kraljevega konja, povezujemo s simbolom plemenitosti, lepote, transformacije in duhovnosti. Lipicanec domuje v Lipici. Njegovo ime izhaja iz prastarega simbola slovenstva – LIPE. "Konj Slovencev” je avtohtona pasma vročekrvnih konj, ki sodi med najstarejše na svetu. Naši predniki so ga razvili s križanjem kraške domače kobile s plemenitimi arabskimi in španskimi žrebci. 

 

»Lipicanskega konja povezujemo z razvojem človeka – od živalske nature, ki jo simbolizira črna barva, se transformira do božanske bele, do spoznanja kozmičnih človeških vrednot.« Oskar Kogoj

 

 

KDO JE USTVARJALEC, KI JE SLOVENIJO POSTAVIL V SAM VRH SVETOVNEGA INDUSTRIJSKEGA OBLIKOVANJA?

 

Oskar Andrej Kogoj, industrijski oblikovalec, umetnik, akademik, profesor in večni raziskovalec je bil rojen 23. novembra 1942 v Mirnu pri Gorici, kjer živi in še vedno ustvarja.

 

Učno pot ikone svetovnega industrijskega oblikovanja so zaznamovala eminentna imena akademskega umetniškega prostora: na Šoli za oblikovanje v Ljubljani Plečnikovi učenci Bogomila in Marjan Pogačnik ter Miloš Požar , na Istituto Statale d’Arte v Benetkah profesorji G. Mazzariol, M. De Luigi, M. Bellini, P. Torsello, G. Palatini, I. Zannier, V. Lazzari. Sam pravi, da mu je popotnico največjih življenjskih modrosti predal Sai Baba.

 

Študij na Istituto Statale d´Arte v Benetkah je zaključil kot najboljši študent in postal asistent na Corso superiore di Disegno Industriale, nadaljevaje je kot svetovalec podjetja Baby Mark iz Milana. Po vrnitvi domov je postal glavni oblikovalec v Meblu Nova Gorica. 

Od leta 1971 ima status svobodnega umetnika.

Med leti 1974 in 1976 je kot docent vodil Oddelek za industrijsko oblikovanje na Universita Internazionale di Venezia e Firenze. 

Svoje bogato znanje danes prenaša na mlajše kot redni profesor na Univerzi v Novi Gorici.

 

Leta 1999 je v mamini rojstni hiši v Mirnu odprl Galerijo Oskar Kogoj Nature Design, ki jo uspešno vodita hčerki Katjuša Kogoj Mužina in Nataša Kogoj Komar.

 

Nagrade in priznanja

Od leta 1969 do danes je prejel preko 70 mednarodnih nagrad in priznanj za svoje izjemno delo, med njimi leta 1971 nagrado Prešernovega sklada in leta 2006 vpis v ugledno druščino Brezčasnih slovenskih oblikovalcev. 

 

Je član mednarodnih združenj za oblikovanje in umetnost ADI, DOS, ICSID, BEDA in ICOGRADA. Leta 1991 je bil soustanovitelj slovenske viteške dvanajstije pri Redu sv. Fortunata, od leta 1996 je član Circollo Artistico Veneziano, hkrati pa tudi častni občan Benetk, Žalca in Miren-Kostanjevice.

 

Sodeloval je že na več kot 400 skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji in tujini. Njegove umetnine hranijo v več kot 100 muzejih in stalnih zbirkah po vsem svetu.

 

 

DONACIJA OBČINI MIREN-KOSTANJEVICA ob 440 LETNICI KOBILARNE LIPICA

Izvedbo svečanosti ob donaciji je Občina Miren-Kostanjevica v sodelovanju z Oskarjem Kogojem in Turizmom Miren-Kostanjevica, načrtovala na ponedeljek, 23.novembra. Simbolično prav na datum, ko umetnik praznuje rojstni dan.

 

Zaradi posebnih okoliščin pandemije in ukrepov, ki na prvo mesto postavljajo zdravje in varnost, se dogodek prestavlja v bližnjo prihodnost, ko bodo razmere dovoljevale udeležbo širše javnosti.

V Pomniku miru na Cerju, ki prevzema osrednjo vlogo ohranjanja spomina na zasluge naših prednikov za ohranjanje slovenstva v tem skrajno zahodnem robu, ki je bil v zgodovini tako pogosto tarča poskusov potujčevanja, in hkrati v svetovni eter pošilja sporočilo o vlogi in odgovornosti slehernega posameznika za ohranjanje identitete naroda v globalnem prostoru, bosta kmalu na ogled dve novi umetniški stvaritvi.

 

Po dolgih letih usklajevanja vizij in interesov različnih deležnikov se je dokončno oblikovala tudi težko pričakovana vsebina stalne razstave Na zahodnem robu, ki jo pripravlja Goriški Muzej Kromberk. Postavljena in odprta bo v septembru 2021, ob obeležiti priključitve Primorske matični domovini. 

 

Pomnik miru bo v roku dobrega leta končno dobil svojo pravo vsebino, s katero bo lahko v prihodnje še bolj suvereno opravljal svoje poslanstvo.

Oglejte si tudi