Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
-5°C
JUTRI
8°C
3°C
Oceni objavo

Krajevni praznik Bilje 2023

Biljenci smo letos krajevni praznik praznovali 9. in 10. septembra 2023.

 

Pestro dogajanje se je začelo v soboto zjutraj za Domom krajanov Negovana Nemca z matinejo za najmlajše z gledališčem kamišibaj, ki jo je za otroke organiziralo Društvo Glas Bilje. Športno društvo »Škulja-Kagho« je uspešno izpeljalo škuljarski turnir za Pokal Slovenije.

 

Popoldan na raznolikih stojnicah

 

Popoldan so se ustvarjalni Biljenci predstavili na stojnicah s svojimi izdelki: Marjana Sitar s slikami (olje na platnu), Branko Furlan z lesenimi izdelki, Nataša Susič in Nadja Šček z izdelki iz papirja za posebne priložnosti in pergamentno tehniko, Darja Bizjak s keramičnimi izdelki in klekljanjem, Norma Arčon in Marijana Peric s klekljanimi izdelki, Majda Klančič s slikami (akril na platnu »Vrtnice«), Stella Marie Sitar z zapestnicami in dekoracijami iz školjk, Polona Lestan je pripravila degustacijo slaščic, Neli Ferfolja je v mini frizerskem salonu urejala frizure, večinoma za mlajše udeležence, trenerji TŠD Orehovlje so otroke navduševali za gimnastiko. Razstavljal je tudi domači kipar Damjan Komel.

 

Društvo žena Bilje je s peko palačink poskrbelo za lačne, priredili pa so tudi srečelov domačega peciva. Krajevna organizacija RK je z ekipo prostovoljcev poskrbela, da so obiskovalci preverili svoje zdravje, merili so krvni sladkor in krvni tlak, hkrati pa so obiskovalce poučevali o postopkih oživljanja.

 

 

Praznovanje namenili glasbi

Letošnje praznovanje smo sicer posvetili glasbi in pesmi, ustvarjanju in poustvarjanju glasbe in spominom na ta del kulturnega življenja naše vasi. Na večerni prireditvi nam je v besedi in sliki ta segment naše kulture v prvem delu kulturnega programa predstavila predsednica KTD Zarja Bilje Laura Bonutti Zuljan. Zapeli so tudi otroci Otroškega pevskega zbora POŠ Bilje pod vodstvom Minke Markič.

 

Spregovorila sta predsednik krajevne skupnosti Bilje Darko Simčič in župan Občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar. Darko je poudaril, da je izjemno pomembna povezanost krajevnih organizacij in društev, župan pa je krajanom čestital in povzel, da je krajevni praznik v Biljah posvečen spominu na odhod prvih biljenskih fantov v partizane. V spomin nanje je delegacijo Krajevne organizacije Zveze združenj borcev za vrednote NOB odnesla venec k spomeniku padlim, zbrani pa smo z minuto molka počastili spomin na vse padle v drugi svetovni vojni in umrle v koncentracijskih taboriščih.

O razstavi Društva keramikov Bilje »Pravljične hiške« je spregovorila Mira Fon, po prireditvi pa smo si lahko ogledali njihove unikatne, osupljive izdelke.

 

Drugi del kulturne prireditve se je odvijal zunaj, potem ko so se obiskovalci najprej okrepčali z golažem. Na zunanjem odru se predstavili: Timotej in Anika Vončina, Timotej Lukežič, Robi Rolih, Andrej Orel, Luka Hirsch, Rene Fajt, Minka Markič, Tomaž Batistič ter Nejc in Boštjan Ferfolja.

 

Pozno zvečer in v noč pa so nas zabavali člani skupine Mali bend.

V nedeljo je bil uspešno izpeljan tradicionalni pohod Biljenski griči 2023.

 

KS Bilje in KTD Zarja Bilje

Oglejte si tudi