Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

KAKO DO USTREZNIH POTRDIL O PREBOLEVNOSTI, TESTIRANJU IN CEPLJENJU ZA COVID-19?

S sproščanjem ukrepov, ki so bili sprejeti zaradi nevarnosti, ki jo epidemija Covid - 19 predstavlja, se nam počasi odpira možnost, da se bodo naša življenja vrnila v stare tirnice.
Ker število potrjenih okužb iz dneva v dan pada, so številne države (med njim tudi Slovenija) sprostile številne ukrepe in tako je posledično mogoče vedno več storitev in aktivnosti, ki so v preteklosti bile prepovedane, a pod določenimi pogoji. Za obisk notranjosti restavracije ali kulturne prireditve, boste tako sedaj v Sloveniji morali izpolnjevati t.i. PCT-pogoje (dokazilo o prebolelosti Covida-19, cepljenju proti Covidu-19 ali negativen izvid testa).

 

Se sprašujete kako do ustreznih potrdil?

Najenostavneje in najhitreje si ustrezno potrdilo lahko kar sami brezplačno natisnete prek portala zVEM. Za vstop v portal potrebujete le digitalno potrdilo. Pridobite ga lahko na upravni enoti, nanj pa je potrebno čakati približno 10 dni. Potrdila so objavljena v štirih jezikih – slovenskem, angleškem, madžarskem in italijanskem.

 

Kako se prijavim v portal zVEM in pridobim potrdilo o testiranju?

1. Za prijavo v portal zVEM potrebujete digitalno kvalificirano potrdilo.

2. Ko potrdilo imate, se registrirajte na portalu zVEM.

Registracija je izredno enostavna. V zgornjem desnem kotu kliknite PRIJAVA, nato izberite svoje kvalificirano digitalno potrdilo ali smsPASS, če ga imate.

 

 a) POIŠČITE POTRDILO O TESTIRANJU.

Po prijavi, v menijski vrstici zgoraj kliknite na gumb eDOKUMENTI in prikazali se bodo vsi vneseni izvidi v preteklih treh letih. Rezultati testov so na voljo v razdelku »Seznam testiranj« med vašimi dokumenti. Če ste bili pred kratkim testirani, rezultata pa ni v portalu, potem se za izvid obrnite na laboratorij oz. ustanovo, kjer so testiranje izvedli.

 b) POIŠČITE POTRDILO O CEPLJENJU

Po prijavi, v menijski vrstici zgoraj kliknite na gumb DOKUMENTI. V podmenijski vrstici izberite POTRDILO O CEPLJENJU, nato kliknite PRIDOBI POTRDILO. Elektronsko potrdilo, ki se bo odprlo v novem oknu, si lahko nato natisnete ali prenesete na računalnik.

Kot potrdilo o cepljenju pa velja tudi cepilni kartonček, ki ga ob cepljenju prejme vsak neposredno na lokaciji cepljenja, takoj po cepljenju. Na njem najdete podatke o terminu cepljenja, vrsti cepiva in seriji cepiva.

 

Za veljavno potrdilo o cepljenju veljajo, poleg izdanega potrdila o opravljenem cepljenju, tudi  izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca, ali vpis v knjižico o cepljenju.

 

c) POTRDILO O PREBOLEVNOSTI

Oseba lahko dokazuje, da je prebolela COVID-19 s pozitivnim izvidom PCR ali hitrega antigenskega testa, pri čemer je od odvzema brisa poteklo najmanj 21 dni in največ 6 mesecev, ki ju ravno tako lahko pridobi z uporabo spletnega portala zVEM (glej navodila za potrdila o testiranju). Oba izvida si lahko natisnete brezplačno.V primeru, da je od začetka bolezni poteklo manj kot 21 dni ali v primeru, da okužba ni bila potrjena s testiranjem, se kot dokazilo, da je oseba prebolela COVID-19, šteje potrdilo zdravnika.

 

Nina Bizjak, Zdravstveni dom Nova Gorica

Foto: NIJZ

Viri:

www.gov.si,

www.zvem.ezdrav.si

www.nijz.si

Oglejte si tudi