Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

JUBILEJNIH 80 LET OSKARJA KOGOJA ZAZNAMOVANIH Z IZOBRAŽEVALNO DOKUMENTARNIM FILMOM IN DONACIJO


Ni veliko krajev na svetu, ki postanejo zibelke mogočnih osebnosti. Med izbranimi je tudi Miren, prebivalcem in popotnikom prijazen kraj na zahodnem robu Slovenije, umeščen med reko Vipavo in Kras, na križišče poti, ki preko ekonomskih, političnih in kulturnih interesov od nekdaj povezujejo svetovne civilizacije. Prav ta poseben prostor, ki sta ga prečkali že jantarjeva, svilnata in rimska cesta Via Gemina, je zaznamoval in oblikoval Oskarja Kogoja. Umetnika, ustvarjalca in industrijskega oblikovalca, ki mu je svet priznal veličino prej kot domače okolje.

Narava je Kogojeva največja muza

V Mirnu, v domu tik ob reki Vipavi kjer živi in ustvarja še danes, se je 23. novembra 1942 rodil materi Pepci Butkovič in očetu Milanu Kogoju. V materini rojstni hiši se danes nahaja Galerija Oskar Kogoj Natur Design, ena od največjih znamenitosti destinacije Miren Kras, ki poleg prodajnega asortimana, hrani tudi vsa najbolj prepoznavna in nagrajena umetnikova dela.

Oskarja Kogoja sta v ranem otroštvu navdahnila na eni strani delavnost in duhovnost obeh staršev, na drugi pa njuna predanost tradiciji in zapuščini prednikov ter veliko spoštovanje do narave in njenih zakonitosti.
Vse to je pomembno zaznamovalo njegovo ustvarjalno pot.

Kogojevo umetniško izražanje od vsega začetka temelji na raziskovanju narave, starih kultur in civilizacij ob velikem poudarku na odkrivanju notranjega bogastva in ohranjanju čistosti srca. S svojimi deli nam skuša približati resnico in nas spomniti, ali še bolje opomniti, kaj sta pomen in bistvo našega bivanja. Njegov način življenja in ustvarjanja je prežet z duhovno naravnanostjo in težnjo po pravilnem delovanju, ustvarjanju dobrega in lepega. 

Napotke, kako živeti in delati, Kogoj strne v naslednji misli: »Karkoli delaš, delaj dobro, delaj z ljubeznijo. Prizadevaj si za mir, resnico, ljubezen, nenasilje in pravilno delovanje. Svoje znanje opredmeti v najvišje dobro vseh. V tebi je vrelec ljubezni do življenja in vsega živega – poišči in uporabi ga. Spoznanja črpaj iz vsega, kar nas obdaja in poglej vase – dotaknil se boš božanskega.«

Nov izobraževalno-dokumentarni film OSKAR KOGOJ - OD IDEJE DO IZDELKA

Ob 80 letnici velikega umetnika je z željo razumeti Kogojev koncept ustvarjanja in slednjega približati tako mladim umetnikom kot širšemu občinstvu, nastal izobraževalno dokumentarni film Oskar Kogoj, od ideje do izdelka. Virtualna predstavitev umetnikovega razmišljanja je del projekta »Oskar Kogoj – življenje in delo«, ki vključuje vzpostavitev digitalne baze izdelkov in pričevanj oblikovalca. Projekt je podprl LAS V objemu sonca, med partnerji je tudi Turizem Miren-Kostanjevica, naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Film je izdelan v štirih različicah: slovenska verzija, angleška insenzorno prilagojena verzija za gluhe in naglušneter slepe in slabovidne.Ogledate si ga lahko na naslednji povezavi:

https://galerijaoskarkogoj-sp.si/izobrazevalni-film-oskar-kogoj-od-ideje-do-izdelka.html

 

Ob 80 jubileju donacija 8 voditeljskih palic

V sredo, 23. novembra 2022, na svoj rojstni dan, je Oskar Kogoj občini Miren - Kostanjevica simbolično podaril 8 »voditeljskih palic«. Nastale so po klasičnem Kogojevem konceptu ustvarjanja v sodelovanju z naravo. Slednja je ponudila osnovni element, izjemno skulpturo, ki je mojstra nagovorila z obliko, v kateri je prepoznal sporočilo in jo nadgradil v izdelek s posebno vibracijo.

Donacija 8 voditeljskih palic je odvila v Pomniku miru na Cerju. Velika želja Oskarja Kogoja, ki je tudi častni občan Miren-Kostanjevice je, da bodo palice v prihodnje predane naprej kot priznanja zaslužnim za posebne dosežke, povezane z občino ali pomnikom na Cerju.

Na vprašanje zakaj se je odločil ravno za donacijo palic, Kogoj odgovarja:

 »Palica spremlja človeštvo v vseh civilizacijah. Rama pred 18.000 leti, visok 4,30 m, je tudi imel svojo palico. Palico je imel Jezus, palice so imeli pastirji in tudi naši predniki v kmečki kulturi so spoštovali to, kar predstavlja palica in so jih tudi uporabljali. Jaz se rad sprehajam po divji naravi, ob morju, po Krasu in ob tem najdem fenomenalne oblike narave, kjer drevo trpi zaradi burje in drugih naravnih pojavov, skal, čeri Tako je nastala velika zbirka zanimivih palic, ki izhaja iz Vipave, Soče in Nadiže, Mediterana, Krasa in tudi drugih delov sveta.
Kaj vse je skrito v teh oblikah? To so skrivnosti celotnega mojega življenja in vse te vibracije, ki jih te oblike nosijo, simbolno prenašam v obliko uporabnih in dekorativnih izdelkov, ki jih ponuja naša prodajna Galerija.
Del zbirke palic bo v spomin moje 80-letnice prejelo Cerje, Pomnik miru, ki je spomenik naše zgodovine in s tem svetovne civilizacije.
«

Ikona slovenskega oblikovanja zna s svojim dotikom in karizmo ustvarjati edinstvene umetnine. Te se zapisujejo ne le v zgodovino svetovnega designa, temveč predvsem v duše ljudi, ki se jih dotaknejo. S svojo tenkočutnostjo za vpetost človeške duše v zakonitosti narave pretaka ideje med transcendentnim in materialnim. Predmetom zna vdihniti brezčasnost. V spoznavanju sebe pa ostaja nenehni iskalec, raziskovalec in kritični opazovalec ter poslušalec.

Ob velikem osebnem jubileju OSKARJU KOGOJU voščimo zdravja in še naprej veliko ustvarjalne energije!

 

Oglejte si tudi