Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
18°C
6°C
Oceni objavo

Izbrana najboljša vina v občini Miren-Kostanjevica

»Spet terte so rodile,
Prijatli vince nam sladko,
Ki nam oživlja žile,
Serce razjasni in oko.
Ki vtopi vse skerbi, veselo upanje budi!«

S hvalnico vinu in slovenstvu iz originalne Prešernove zdravice, napisane leta 1844, ki je 147 let kasneje postala Slovenska himna, se je v sredo 6. oktobra v Pomniku miru na Cerju pričela letošnja slavnostna podelitev priznanj za najboljša vina letnik 2020 v Občini Miren-Kostanjevica.

Že več kot šest tisoč let je vse človeštvo očarano nad vinom, ki šteje za eno najbolj plemenitih pijač. Omenjeno v Bibliji in Koranu, v grški in rimski mitologiji. Skoraj vsak narod ima svojo legendo, ki govori o tem božjem eliksirju. Vino je dobilo svoje bogove (v Egiptu Ozirisa, v Grčiji Dioniza, Rimljani so slavili Bachusa), svoje svetnike in zavetnike (Sv. Urbana, Sv. Roka, kmalu bomo praznovali Sv. Martina), nešteto rekov in pregovorov opisuje blagoslov ali prekletstvo te opojne pijače, najdemo ga v mislih največjih modrecev, na platnih in v glasbi največjih umetnikov, dandanes obstaja celo znanost, ki proučuje to skrivnostno pijačo, ki ji pravimo enologija.

Nobena druga kmetijska kultura ni bolj zaznamovala človeškega rodu. Zaradi velikega ekonomskega pomena je vino gradilo identiteto največjih civilizacij, pomenilo je ponos družine, kraja, dežele, države, naroda. Slovenci smo ga vključili v himno, kar je svetovni unikum, s katerim izkazujemo svoje spoštovanje in ljubezen do te svete rastline in žlahtne pijače.

Med vinorodne pokrajine, v katerih se je velika ljubezen do trte in vina prenašala iz roda v rod, sodi tudi nekaj izbranih področij v občini Miren-Kostanjevica, nekoč poznani po Biljenskih gričih, največjem povezanem kompleksu vinogradov v bivši Jugoslaviji.

V slavnostni avli pomnika se je zbrala pisana družba povabljenih, da se pokloni lanski trgatvi in zaploska vinogradnikoma, ki sta znala v lanskem letu tako spretno sodelovati z naravo v vinogradu in rokovati z grozdnim sokom v kleti, da je njun končni izdelek v steklenici prepričal strokovno žirijo, da jima podeli priznanje za odličnost.

Komisija iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica v zasedbi Anke Rojc Polanec, Ivana Žezline, Mojce Mavrič Štrukelj in Vasje Juretiča, pod vodstvom predsednice Tamare Rusjan, je izmed 18. vzorcev, prejetih iz 8-ih kleti občine Miren-Kostanjevica, izbrala dve najboljši vini, ki sta odstopali in presenetili z visoko kakovostjo.

Z izjemno žlahtnostjo, ki sodi v sam vrh po kakovosti pridelanih vin na področju Krasa in Vipavske doline v lanskem letu, sta se po pojasnilu Rusjanove izkazali
Malvazija letnik 2020 iz kleti Bojana Trampuža iz Temnice in Teran PTP letnik 2020 iz kleti Radovana in Matevža Kavčiča iz Lipe.

Vinarja sta v pogovoru izpovedala svojo predanost poslanstvu, ki ga opravljata. Z veliko ljubeznijo in jasno vizijo nadaljevati pot v smeri zasledovanja vrhunske kakovosti, kar jima velikost in odlične lege vinogradov ter izkušnje, ki se na malih kmetijah prenašajo iz roda v rod in hkrati nadgrajujejo s sodobnimi znanji, tudi omogočajo.

Župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar je v svojem uvodnem nagovoru poudaril velik pomen vina za razvoj turizma v občini in destinaciji Miren Kras, dan prej ponovno uvrščeni med 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu. »Zavedamo se, da je enogastronomija temelj turistične ponudbe, zato smo nadvse zadovoljni, da se lahko tudi z vini postavimo ob bok najboljšim ponudnikom v Sloveniji.«
Slavnostni podelitvi je noto prestiža dodal nastop dveh izvrstnih mladih violinistk, Ane Cotič in Tine Debenjak, ki sta navdušili z vrhunsko izvedbo zahtevnih melodij Cohenovega Tanga Eight, Karlsonove Gote in Igudesmanove Irish stew in the morning.

Oglejte si tudi