Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Vino je zgodba

V dnevih po Martinu se v Ljubljani tradicionalno odvije naš največji enološki dogodek – Slovenski festival vin. Letošnji, že 22. po vrsti, je več kot 2.500 obiskovalcem na več kot 160 stojnicah ponudil več kot 550 vzorcev vin, poleg tega pa še niz vodenih delavnic s priznanimi sommelierji in enologi ter štiri vinske salone - salon Modre frankinje, salon Italijanskih vin, salon Mabat ter salon Lidlov mladi vinar.

Zajeten zalogaj za dva popoldneva, dolga le od 16h do 21h! Splošna ugotovitev: kakovost slovenskih in gostujočih vin nenehno raste, s povprečjem se ni več mogoče uveljaviti in zbuditi pozornost. Izbor kakovostnih vin je tako širok, da le kakovost že zdavnaj ni več dovolj. Kaj je torej tisto „nekaj več“? 

„Več“ se lahko poišče v vinu samem - pijači, ki ima karakter, cvetico, neštete okuse, barve, odseve … zbuja čustva. In čustva se zaokrožijo v glasbo, barve, oblike, zgodbe ... In zgodbe so tiste, s katerimi vinar znoju, znanju, ljubezni in predanosti do svojih vin da nov karakter, nadgradnjo.

Zato bom v predstavitev festivala predstavila nekaj takšnih zanimivih „zgodb“. Lahko da vina izza teh zgodb niso vsem všeč, morda komu sploh niso dobra, drugemu spet izborna – a vino, ki ga predstavljajo, postavijo v čisto drugačno luč. In so kot taka prodajno gotovo zanimivejša.

Fedora: strast do ustvarjanja

Družina Kobal je svojo dolgoletno vinogradniško tradicijo, ki sega šet generacij nazaj tja v leto 1880, stkala v zgodbe, ki spremljajo njihova vina. Vprašanje ali so te zgodbe resnične, pregnetene ali izmišljene prepušča odjemalcem, njihovo domišljijo pa dodatno razburka z grafično opremo steklenic izpod rok uveljavljenih ilustratorjev. Le-ti so tradicionalno opremo vinske steklenice obogatili z nagajivimi domislicami, na primer praznega očesa, ki najde svoj pogled na nasprotni steni buteljke … Raziščite na fedorawines.com

Tomas: ena za vse

Pri Fabčičevih sledijo kakovosti, ki jo pospremijo z ljubeznijo, spoštovanjem in veliko znanja, rezultat pa je zaokrožen nabor odličnih belih in rdečih vin. Njihovo podobo se domiselno oblikovali v enotno etiketo, na kateri so navedena vsa njihova vina. O barvi vina govori barva etikete – črna ali bela, vrsto vina pa na beli etiketi poudarja barvna označba, na beli pa odsotnost barve. Enovit pristop, ki zadovoljnega uporabnika spomni, da isti vinogradnik ponuja tudi paleto drugačnih vin. Vinogradniška tradicija tudi tukaj sega več generacij nazaj, v leto 1883. Raziščite na tomasvin.com

Moro

Tudi tukaj stojijo za skozi etikete izkazanim karakterjem vin osebe iz zgodovine, ki so postavljale temelje kleti. Moro je bil praded, ki so ga tako klicali zaradi vranje črnih las. Na kmetijo je pripeljal konje in najiskrejši med njimi – Pubi, s svojimi gibanji, pospremljenimi z akrobacijami jezdeca pooseblja karakter vina, na katerega etiketi se nahaja. Kmetijo vodi družina Jakončič, njeno zgodovino pa se da beležiti tja do leta 1776. Raziščite na moro-wines.com

Se lahko česa naučimo?

Nedvomno. Predvsem tega, da moramo zato, da prodamo svoje, z veliko žuljev in naporov pridelano vino, kar nekaj napora vložiti v to, da ga tudi prodamo ter si ustvarimo ime cenjenega vinogradnika. Navedene tri zgodbe gotovo niso „svetovne zgodbe“, a so dobri primeri, kako pridelovalci iz našega okolja, ki delajo v enakih pogojih kot ostali vinogradniki, skušajo iz svojega proizvoda ustvariti nekaj več. 

Nagrajenci

Za konec še dva stavka o tem, kdo je pobral najvišja priznanja za kakovost svoje vinske kapljice. Med penečimi vini sta kar dve najvišji priznanji šli v vinsko klet Istenič, za belo penino Prestige Extra Brut, letnik 2013 ter rožnato penino Gourmet Rose Brut, letnik 2015. Med mirnimi belimi vini je strokovna komisija najbolje ocenila Chardonnay, letnik 2015 Dolenjca Marjana Jeleniča iz kleti Vina Jelenič, med rdečimi vini pa je bil najuspešnejši vinogradnik iz Vipavske doline Peter Ferjančič z vinom Fino rdeče, letnik 2015. Slednja dva dokazujeta, da se med vinogradniki res nenehno pojavljajo novi proizvajalci in da je to prav tako dokaz, da imajo priložnost prav vsi!

Oglejte si tudi