Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
14°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

STROKOVNI DOGODEK »MANJ IZGUB IN ODPADA V VERIGI PRESKRBE S HRANO«

V četrtek 25. maja s pričetkom ob 11. uri se je na vrtu Gostilne Bric v Mirnu odvil strokovni dogodek, ki so ga vsebinsko sooblikovali predstavniki Javnega zavoda Miren Kras, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Fakultete za turistične študije Turistika in Turistične zveze Slovenije.

Generalna skupščina Združenih narodov je kot del agende za trajnostni razvoj sprejela cilj SDG 12.3:
»Do leta 2030 na svetovni ravni prepoloviti količ
ino odpadne hrane na prebivalca v prodaji na drobno in pri potrošnikih ter zmanjšati izgube hrane vzdolž proizvodne in dobavne verige, skupaj z izgubami po spravilu pridelka.«

Države za dosego pomembnega globalnega cilja uvajajo različne mehanizme in novo zakonodajo. Strategija za manj izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano v Sloveniji temelji na:

- načrtih za ravnanje z odpadno hrano,
- preprečevanju nastajanja odpadne hrane in
- programih za ugotavljanje težav, zaradi katerih nastaja odpadna hrana.

O stanju na področju ravnanja s hrano v Sloveniji, o varni hrani ter vzrokih za nastajanje odpada in izgub hrane v živilski verigi, o vlogi kulinarike v turizmu in z njim povezanim trajnostnim konceptom delovanja ter o pomenu izobraževanja in vključevanja mladih v gastronomijo prihodnosti so v STROKOVNIH PRISPEVKIH spregovorili:

·        Tadeja Kvas Majer, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

·        Doris Urbančič Windisch, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport 

·        Prof. Emil Juvan, UP Fakulteta za turistične študije - Turistika

·        Dejana Baša, Turistična zveza Slovenije

Priča smo bili nazornemu prikazu neposrednega ovrednotenja negativih učinkov odpada hrane na ekonomijo in okolje. Prisotne so pretresla dejstva, da je turizem eden največjih generatorjev emisij, poleg letalskega prometa je največji onesnaževalec planeta odpadna hrana. Metan, ki se sprošča pri razgradnji hrane je celo bolj strupen kot ogljikov dioksid. Zavržemo kar 1/3 hrane, kar pomeni na letnem nivoju 1,3 milijarde ton. Na drugi strani se soočamo z lakoto preko 1,6 milijrde prebivalstva. Priprava hrane je neposredno povezana z uporabo pitne vode. Samo za 1 hamburger jo porabimo 2.400 litrov....

S premišljenimi ukrepi in aktivnostmi v celotni živilski verigi, od pridelave, preko transporta, priprave in končno konzumacije hrane, lahko znižamo odpad do 90 %.

Med udeleženci dogodka so bili poleg gostincev in ponudnikov nastanitev tudi dijaki Biotehniške šole v Šempetru.

Predstavitvam je sledilo OMIZJE, na katerem so gostujočim predavateljem udeleženci lahko postavili konkretna vprašanja. Poleg odličnih vsebinskih prispevkov so gostje slišali tudi veliko konkretnih primerov dobrih praks, ki povečini brez veliko stroškov in investicij učinkovito prispevajo k doseganju neposrednih in končno globalnih ciljev na področju znižanja odpada.

Zaključek srečanja je obogatila kulinarična predstava KUHINJE BREZ ODPADA z uporabo sezonskih povrtnin, med njimi belih špargljev-belušev, ki so paradni konj destinacije Miren Kras.

Za prisotne so kuhali trije predstavniki trajnostne kulinarične znamke Krasna kuhnja: Katjuša Batistič iz Gostilne Bric, Darja Makorič Špiljak iz Gostilne Makorič in Jasmina Golob iz Gostilne Štirna.

Srečanje je ponudilo izjemen nabor pomembnih strokovnih in aktualnih informacij ter novih znanj, na eni strani za bolj odgovorno ravnanje s hrano v odnosu do planeta, na drugi pa priložnost za dvig kompetenc in ohranjanje dolgoročne konkurenčnosti posameznih turističnih ponudnikov.

Oglejte si tudi