Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Praktični nasveti za zmanjšanje ogljičnega odtisa

Zelena shema slovenskega turizma

VSAKDANJI NASVETI ZA ZMANJŠANJE OGLJIČNEGA ODTISA


Destinacija Miren Kras je leta 2019 prejela najvišje priznanje Zelene sheme slovenskega turizma- znak Green Destination GOLD, ki je potrdil izjemno predanost in skrb občine Miren-Kostanjevica, lokalne skupnosti in destinacijske organizacije Turizem Miren-Kostanjevica za okolje in trajnostni razvoj.

V mesecu februarju 2022 veljavnost znaka, ki nas je umestil na turistični zemljevid Slovenije kot eno najbolj zelenih destinacij poteče in čakamo na ponovno presojo našega trajnostnega delovanja. V minulih treh letih smo v sodelovanju z vsemi deležniki turizma in strokovnimi institucijami izvajali številne razvojne aktivnosti, tako na ravni občine kot zavoda za turizem, posebej tam, kjer je prva presoja pokazala priložnosti za izboljšave.

Občina Miren-Kostanjevica ima izredne naravne danosti, bogato kulturno dediščino in tradicijo ter ozaveščene in skrbne občane, ki nam je mar za zapuščino, okolje in potomce. Med področji, kjer še nismo naredili dovolj, a lahko največ doprinese k izpolnjevanju trajnostne vizije, hkrati pa tudi k doseganju dolgoročnih globalnih ciljev Združenih narodov, zapisanih v Pariški konvenciji, je zagotovo zniževanje toplogrednih emisij in ogljičnega odtisa.

Izpusti toplogrednih plinov, ki jih povzročajo dejavnosti ljudi imajo vse bolj zaskrbljujoče negativne vplive na okolje, posebej na podnebni sistem. Stanje na področju naravnih katastrof, onesnaženosti in pomanjkanja eksistenčnih dobrin, zraka, vode, rodovitne zemlje, je nadvse resno in terja takojšnje ukrepe ključnih odločevalcev, držav in korporacij, prav tako pa tudi posameznikov, podjetij in lokalnih skupnosti.

Z majhnimi spremembami vsakdanjih navad lahko vsak izmed nas veliko prispeva k doseganju globalnih ciljev. Kot posamezniki in kot lokalna skupnost smo lahko zgled velikim korporacijam!

Kaj je ogljični odtis?
Najpomembnejši toplogredni plin, ki ga ustvarjajo človeške dejavnosti, je ogljikov dioksid (CO2).

Seštevek vseh emisij toplogrednih plinov, ki jih neposredno ali posredno povzročajo človek, organizacija, dogodek ali proizvod, imenujemo ogljični odtis.

Nekontrolirane izpuste CO2, ki imajo za posledico podnebne spremembe povzročajo uporaba električne energije, proizvedene v termoelektrarnah na fosilna goriva, sežiganje plina ali kurilnega olja za ogrevanje, vožnja v avtomobilih z bencinskimi ali dizelskimi motorji, tudi vsak izdelek ali storitev je posreden vzrok izpustov CO2, saj je energija potrebna tako za njihovo proizvodnjo kot za transport, uporabo in odlaganje oziroma uničenje.

Za primerjavo nekaj povprečij:
• Slovenija – 8.7 tone CO2 ekv. na leto na prebivalca,
• EU – 8.3 tone CO2 ekv. na leto na prebivalca,
• Japonska – 9.4 ton CO2 ekv. na leto na prebivalca,
• Kitajska – 8.0 tone CO2 ekv. na leto na prebivalca,
• ZDA – 16.1 tone CO2 ekv. na leto na prebivalca.


Za omejitev nevarnih posledic podnebnih sprememb bi morali izpuste zmanjšati na manj kot 2 toni na osebo. Naše izpuste presegamo kar za 5-krat!

KAJ LAHKO NAREDIMO KOT POSAMEZNIKI in GOSPODINJSTVA?
Za vse občane in posebej deležnike turizma smo na spletni strani Miren Kras zbrali nasvete, kako z malimi spremembami obnašanja v vsakdanjem življenju občutno prispevati k znižanju ogljičnega odtisa.

Nasveti naslavljajo uporabo okolju prijazne energije vključno z ogrevanjem, okolju prijazno mobilnost, zdravo trajnostno prehrano in nepotrošniški način življenja.

Vabljeni k branju in razmisleku, kako živeti bolje in bolj zdravo ter s tem prispevati k globalnim ciljem zmanjšanja toplogrednih emisij!

Najbolj predani trajnostim rešitvam lahko s pomočjo enostavnega orodja izračunate svoj ogljični odtis.

POSTANIMO TRAJNOSTNO AKTIVNI DRŽAVLJANI
K zdravemu okolju in stabilnemu podnebju lahko dodatno prispevamo tudi tako, da:
• PODPIRAMO ZELENE POLITIKE, ORGANIZACIJE in PROJEKTE, ki naslavljajo sistemske spremembe,
• IMAMO NEPOTROŠNIŠKI ŽIVLJENJSKI SLOG, saj je izčrpavanje virov eno najpomembnejših gonil podnebnih sprememb,
• SKRBIMO ZA GOZDOVE, saj ti s srkanjem CO2 iz ozračja delujejo kot pljuča našega planeta,
• ŠIRIMO ZAVEDANJE O NUJNOSTI ZMANJŠANJA IZPUSTOV med svojimi bližnjimi, prijatelji in sodelavci.

Hvala za vaš vsakdanji prispevek k bolj zdravemu planetu in boljšemu življenju!

Turizem Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi