Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Nove brezplačne točke Wi-Fi v občini Miren-Kostanjevica – Projekt WiFi4EU

Občina Miren-Kostanjevica je uspešno zaključila projekt vzpostavitve novih brezžičnih dostopnih točk Wi-Fi v okviru pobude WiFi4EU. Gre za pobudo, ki se financira s finančno podporo Evropske unije za namestitev točk za dostop do brezžičnega interneta po vsej Evropi, in sicer Sporazuma o dodelitvi nepovratnih sredstev v okviru instrumenta za povezovanje Evrope (IPE) –WiFi4EU. Program v imenu Evropske komisije izvaja Izvajalska agencija za inovacije in omrežja (INEA).

Cilj pobude WiFi4EU je državljanom in obiskovalcem zagotoviti dostop do interneta visoke kakovosti po vsej EU prek brezplačnih dostopnih točk Wi-Fi na javnih mestih.

Tudi Občina Miren-Kostanjevica je uspešno kandidirala na razpisu Evropske komisije v sklopu pobude WiFi4EU in je kot ena izmed prejemnic sredstev prejela bon v višini 15.000 EUR. Sredstva so namenjena kritju upravičenih stroškov nakupa in namestitve opreme za dostopne točke Wi-Fi, ki izpolnjujejo zahteve iz besedila razpisa in sporazumu o dodelitvi nepovratnih sredstev. Oprema vključuje elemente, ki so potrebni za vzpostavitev omrežja WiFi4EU, kot so napajalniki (npr. adapter za napajanje prek etherneta, električni adapter, stikalo PoE) ali oprema za povezavo z internetom (npr. usmerjevalniki, stikala, požarni zidovi).

Bon ne krije opreme za razširitev vmesnega povezovalnega omrežja z druge lokacije na lokacijo WiFi4EU. Internetna povezava bi morala biti že na voljo na kraju vzpostavitve omrežja oziroma je občina odgovorna za vzpostavitev in kritje za kritje stroškov povezljivosti (internetna naročnina), vzdrževanja in delovanja opreme, in sicer najmanj tri (3) leta.

Neupravičene stroške internetne povezljivosti – vzdrževanja opreme pa bo občina financirala iz lastnih sredstev.

Izvajalec del za namestitev omrežja WiFi4EU je bilo podjetje Kabelska televizija Nova Gorica, Erjavčeva 2, Nova Gorica.

Občani in vsi obiskovalci občine lahko brezplačno dostopate do internetnega omrežja na naslednjih lokacijah:

  • Nogometno igrišče Bilje,
  • Osnovna šola Miren,
  • Občina Miren-Kostanjevica,
  • Fitnes na prostem v Mirnu,
  • Nogometno igrišče Adria,
  • Hiša opajske tradicije Opatje selo,
  • Knjižnica Miren,
  • Kamp Sela na Krasu,
  • Zdravstveni dom Miren,
  • Drevesnica Bilje – Štab Civilne zaščite.

 

Povezava v omrežje je preprosta. S svojimi mobilnimi napravami poiščite omrežja v vašem dometu. Izberite omrežje WiFi4EU. Ime je povsod enako, kar pomeni, da so točke dostopa WiFi4EU prepoznavne tudi drugod po Sloveniji in Evropi. Pri prvi povezavi v brezplačno omrežje WiFi4EU boste preusmerjeni na varno spletno stran (prestrezni portal). Ko potrdite prijavo v WiFi4EU, za kar ne potrebujete uporabniškega imena in gesla, lahko pričnete z uporabo omrežja.

Oglejte si tudi