Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Na Cerju drevo posadila KS Vojščica

KS Vojščica se je med prvimi priključila projektu Drevo za Cerje z donacijo sredstev za obnovo pogorišča. Nekoliko dlje je trajalo, da so predstavniki uskladili termin in nas na sončen dan 9. maja 2022 Cerje obiskali s krampi in lopatami ter namero, da tudi fizično posadijo 5 sadik ostrolistnega javorja v Drevored hvaležnosti.

Po sprejemu direktorice mag. Ariane B. Suhadolnik, ki jim je izročila Zahvalo za donacijo, ter ogledu razstav v Pomniku miru, so se 3 nasmejane dame v spremstvu predsednika KS, Roberta Perasa, sprehodile do izbrane lokacije.

V trdo kraško zemljo, ki so ji dodali svežo zemljo in gnoj, je ekipa posadila poldrugi meter visoke  sadike in jih pridno zalila. Drevesa jih bodo večno opominjala na dobro delo in prispevek k ohranjanju okolja in planeta. Obljubili so, da bodo sedaj še večkrat obiskali Cerje, da preverijo kako posajena drevesca uspevajo, predvsem pa skrb za naravo prenesli tudi na svoje potomce.

»Ponosni smo na naš Kras in njegovo pokrajino, ki jo je avgusta 2019 požar spremenil v pokrajino ožganih in pogorelih borovcev in belega kamenja. Izgled je bil res grozljiv, zato gre vsa pohvala vodstvu Občine, ki je poskrbela za hitro rehabilitacijo pogorišča. Naša drevesa naj bi bila posajena 21. 3. 2020. Ker pa se je ravno v tistem času razširila epidemija Covid 19, se je vse zaustavilo za nedoločen čas. Bilo je določenih še kar nekaj datumov, ki so se zaradi različnih vzrokov odpovedovali, pravi dan pa je nastopil prejšnji ponedeljek 9. 5. 2022, simbolično na Dan zmage, saj je stolp nenazadnje Pomnik miru. Po kratkem pogovoru z direktorico in ogledu stolpa smo se veselo odpravili na lokacijo, ki nam je bila dodeljena za sajenje. Prvi zamahi s krampom so nakazali, da se nahajamo na trdih kraških tleh, a tudi mi smo trmasto vztrajali. Naš predsednik Robert Peras nas je oskrbel s pijačo kar v hladilni torbi, ki je prišla še kako prav, saj je pošteno grelo. V veselem razpoloženju smo posadili vseh petih javorjev, ki bodo poskrbeli za lep in zelen ovinek in so že sedaj prijetna kulisa stolpu v ozadju. Upamo in želimo, da vsa posajena drevesa ozelenijo in tako počasi, ponovno vzpostavijo  stanje kot je  bilo pred požarom.« Dora Masten, Članica sveta KS Vojščica

 

Turizem Miren - Kostanjevica

Oglejte si tudi