Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

MOTIV SRCA ŽARI VSE OD BRD, ČEZ VIPAVSKO DOLINO DO MIREN KRASA

Navajeni smo, da dolge in mrzle decembrske noči poživijo okrašene ulice, domovi in številni kotički v mestu in na vasi, ki sivi zimi dodajo čar veselja in praznične čarobnosti.

Običaj prazničnega okraševanja sega daleč v našo preteklost. Za naše prednike, ki so bili z naravo bolj neposredno povezani, je bil december najbolj temačen mesec v letu. To je bil mesec počitka, regeneracije in odsotnosti luči, katerega prelomnico je predstavljal prav zimski solsticij. Ta prelomen dan je za naše prednike veljal kot edino pravo in naravno novo leto. Da bi v najtemnejši del leta, ki simbolično ponazarja tudi »smrt«, mirovanje narave, vnesli malce več življenja, so naši predniki že zelo zgodaj začeli dodajati luči kot simbole večnega življenja.

Stari Egipčani so v času zimskega solsticija v svoje domove prinašali palme, ki prav tako ponazarjajo večno življenje, saj so verjeli, da je njihov bog sonca Ra v času zime oslabljen. Ritual okraševanja božičnih drevesc sega v obdobje renesanse in prvi pisni viri pričajo o tem, da je bilo prvo božično drevo postavljeno leta 1567 na temeljni skulpturi nekega zasebnega doma v Turckheimu v Alzaciji. Na slovenskem segajo omembe zgodnjega okraševanja v obdobje 17. stoletja. Prvotna navada je bila, da so drevo, najpogosteje omelo ali bršljan, obesili v bohkovem kotu, pred hišo, za ograjo, na dvorišču ali nad vodnjakom. Okrasitev je bila takrat skromna, samo s sadjem, kot so jabolka in pobarvani orehi ali lešniki.

Od prvih skromno okrašenih drevesc pa vse do danes, novoletne okrasitve postajajo marsikje prave turistične atrakcije, ki privabijo na ogled na tisoče obiskovalcev.

Praznična okraševanja so lahko tudi odlična priložnost za krepitev sodelovanja in še tesnejša povezovanja med turističnimi destinacijami. Že tretje leto zapored so Miren Kras, Brda, Vipavska dolina, Kras in Brkini, stopile skupaj s pobudo enotnega novoletnega okraševanja, ki v letu 2022 nosi slogan:

Skupaj, srčno in trajnostno!

Za mir, za zdrav planet, za bolj pravičen svet!

Na povabilo k enotni praznični okrasitvi z motivom SRCA – simbolom življenja in ljubezni! se je odzvalo veliko društev, krajevnih skupnosti, podjetji in posameznikov, ki so centre vasi, trge, poslovne stavbe in domove oplemenitili s izvirnimi tematskimi dekoracijami.

Letos motiv srca žari na območju od Brd preko Vipavske doline, Miren Krasa pa vse do Brkinov. Želimo si, da bi ta srca utripala v usklajenem ritmu  in povezovanju na skupnih projektih preko celega leta 2023 in naprej.

Naj bodo letošnji prazniki v polni meri srečni in srčni za vse! 

Oglejte si tudi