Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Moj pogled na decembrsko okrasitev Mirna

December je mesec praznovanj. Letošnja zaradi posebnih razmer so zelo omejena. Miren je zaobjel mir, prometa je bilo malo, ceste in sprehajalne poti pa je preplavljalo živahno sprehajanje občanov. V naših domovih smo uživali v krašenju, iz kuhinj je mamljivo dišalo po prazničnih dobrotah, v mislih smo bili z našimi prijatelji. V naših srcih se je naselilo veselje, toplina in sreča ob drobnih pozornostih.

V lepem sončnem jutru sem se sprehodila po Mirnu. Okrasitve domov, pročelij hiš, pred nekaterimi so postavljene jaslice, veliko je okrašenih koles in njihovo sporočilo, da se življenje vrti naprej je pokazalo na ustvarjalnost vaščanov.


Miren je ta december res čaroben. V temi ga razsvetljujejo lučke, k temu prispeva tudi bogato okrašen Breg. Svetloba v temi v nas prebuja upanje na boljše čase.


Miren je letos doživel svojo božično zgodbo. Postal je vas jaslic na pčih (vodnjakih). Začela se je pred štiridesetimi leti na vodnjaku na Lascu. Tu vsa leta na pču stoji okrašen bor, figure v jaslicah so vsa leta iste, postavitev pa vsako leto drugačna.Na pču na Bregu stoji bogato okrašena smreka z izdelanimi okraski otrok z Brega. Tudi jaslične figure so ročno izdelane. Ob pču stojijo leseni jelenčki.Pč pred cerkvijo je okrašen z lučkami, jaslice pa so iz korenin in trsja trte. Na pču pri Starem mestu (V Koncu) človek obstane in se zazre v postavitev jaslic iz lesa in jute. Domiselno so postavljene jaslice iz kovine pri Štantu. Zadnje jaslice pri Grabcu so narejene iz naravnih materialov, pč in smreko krasijo številne lučke. Vsaka postavitev ima svoj čar in nam prinaša pozitivna sporočila, ki jih v današnjem času primanjkuje.


To je naša božična zgodba, ki ima dvojni pomen.Vodnjaki so pokazatelji kulture našega prostora in naroda, postavljeni na javnih površinah v središču predelov Mirna, ob katerih so se zbirali ljudje. Pri vodnjaku na Lascu je ta tradicija še ohranjena, saj je vsako nedeljo okrog pča živahno. Za to poskrbi Klub Kacovlje.Drugi pomen postavitve jaslic na pčih je, da krajane Mirna spodbuja k sodelovanju, druženju, veselju, k ohranjanju kulturne dediščine. Letos se je uresničila želja Krajevne skupnosti Miren in prizadevanje predsednika Aleša Ferletiča, da so pči okrašeni.Ob spretnosti in kreativnosti izvajalcev uživam in vsakemu izrekam hvaležnost.Za Miren je to priložnost, da s tako okrasitvijo promovira naš kraj, da bo glas segel v deveto vas.


Konec zgodbe je poln veselja in upanja, da bo tudi naslednji december Miren 

pisal novo, še bogatejšo zgodbo.


Mirjam Kolenc

Oglejte si tudi