Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

MIREN KRAS – smeli koraki do ene najbolj zaželenih zelenih destinacij Slovenije

Občina Miren-Kostanjevica  ( v nadaljevanju OMK) se je v letu 2018 vključila v Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST), z namenom, da s pomočjo mednarodno priznanega orodja za razvoj zelenih destinacij vzpostavi trajnostni model turizma, ki bo valoriziral potenciale ( naravne, družbene,  kulturne)  in jih povezal v edinstveno  ponudbo nove turistične destinacije MIREN KRAS.

Župan je ob vstopu v ZSST imenoval Zeleno ekipo  v sestavi strokovnih občinskih služb in  predstavnikov zunanjih institucij , ki je  od marca 2018 pod vodstvom Zelene koordinatorke angažirano izvajala raziskave, zbirala podatke o poslovanju občine na 6-ih področjih:

Destinacijski management, Narava in pokrajina, Okolje in podnebje, Kultura in tradicija, Socialna klima  in Poslovanje turističnih podjetij,

urejala gradivo  po standardih sheme, pripravila poročilo in  konec novembra pripeljala proces do presoje.


30. novembra 2018 smo na akreditacijsko družbo Good place oddali Zahtevek za presojo, ki je podlaga za pridobitev ocene stanja in  posledično znaka SLOVENIA GREEN DESTINATION. Znak je lahko bronaste, srebrne ali zlate barve. Izjemno smo ponosni, da se je v proces za pridobitev znaka zelene nastanitve- GREEN ACCOMODATION vključilo  tudi Gostilna s prenočišči Kogoj iz Bilj. To nam daje veliko večje možnosti za pridobitev zlatega znaka, a ne glede na barvo, bo pridobljeni znak povsem novo turistično destinacijo MIREN KRAS umestil na zemljevid slovenskih zelenih destinacij in z veliko brezplačne promocije pod okriljem Slovenske turistične organizacije-STO, izstrelil med najbolj zaželene zelene destinacije obiska v Sloveniji  za domače in tuje goste.

Kaj so bili najpomembnejši koraki na tem nekajmesečnem popotovanju, v katerega smo bili vključeni partnerji: OMK,  Javni zavod za turizem Občine Miren-Kostanjevica ( TKM), ponudniki turističnih storitev, domačih izdelkov in pridelkov,  društva, vodniki, strokovne institucije in podjetja ter  nenazadnje občani in občanke:

  • 28. februarja  smo prejeli obvestilo STO, da OMK izpolnjuje pogoje za vstop  v ZSST. Župan je objavil sporočilo javnost in sprejel sklep o ustanoviti Zelene ekipe.
  • V spomladanski izdaji Občinskega glasila je v.d. direktorice TMK, mag. Ariana B. Suhadolnik  predstavila vizijo razvoja nove destinacije  Miren Kras in pomen Zelene sheme slovenskega turizma za doseganje postavljenih ciljev . S planom dela aktivnosti  ZSST smo seznanili tudi Občinski svet in Svet zavoda.
  • Občina je prevzela pobudo akcije e-mobilnosti »Skupaj za zeleno prihodnost«, v okviru katere je  5 občin 1. maja 2018 prevzelo v uporabo 5 električnih Golfov, ki promovirajo zeleno mobilnost 365 dni v letu. V Občini Miren-Kostanjevica  imamo 2 električni polnilnici, v turistične namene oddajmo tudi 3 e-kolesa.
  • 22. maja 2018 je na srečanju deležnikov turizma, ki smo ga poimenovali Turizem kreativne narave župan podpisal Zeleno politiko, ki opredeljuje temeljna načela trajnostnega poslovanja slovenskega turizma vključno z zavezo k nenehnim izboljšavam.
  • Na občinski spletni strani v sklopu TURIZEM smo odpri nov zavihek Zelena shema slovenskega turizma, v katerem objavljamo vse ključne dokumente in gradiva , povezana s projektom ZSST.
  • V občinskem glasilu smo v poleti izdaji objavili prispevek o pomenu ločevanja odpadkov in postavili nekaj novih zabojnikov.
  • Od julija do novembra je potekala raziskava trajnostne naravnanosti in podpore razvoju zelenega turizma: vse občane in občanke smo povabili k odgovarjanju na ANKETNE vprašalnike, ki smo priložili občinskemu glasilu, turističnemu  gospodarstvu smo vprašalnike poslali po mailu, obiskovalci so ankete izpolnjevali preko spletne platforme 1ka.
  • Vse ponudnike nastanitev  in gostinskih storitev smo povabili k vključitvi v ZSST  za pridobitev znaka GREEN ACCOMODATION. Pobudo je sprejela Gostila Kogoj iz Bilj, ki je v postopku certifikacije.
  • Prav tako smo vse ponudnike nastanitev povabili k vključitvi v GIZ-pohodništvo in kolesarjenje.
  • V maju smo imeli promocijo Praznika Špargljev v oddaji Dobro jutro s poudarkom na zdravilnosti in specifični kulinariki destinacije
  • 1. avgusta, ob Svetovnem dnevu ekološkega dolga smo vsem deležnikom turizma poslali trajnostne ISKRICE v več jezikih ter jih povabili k razmisleku k še bolj odgovornemu ravnanju do okolja in narave.  V poletnem občinskem glasilu smo objavili tudi članek na temo varčevanja z vodo ter trajnostnega ravnanja  z okoljem. ISKRICE smo namestili tudi na spletni stran v zavihek ZSST.
  • V mesecu septembru smo v Pomniku miru na Cerju odprli Cerjanko- trgovinico s spominki v kateri so našli svoje mesto izdelki domačinov, pridelovalcev, obrtnikov, umetnikov in ustvarjalcev, ki  preko izdelkov ohranjajo tradicijo in stara obrtniška znanja. Cerjanka je primarno  namenjena promociji in sekundarno prodaji.
  • Vse pohodne in kolesarske poti bodo še v letošnjem letu dobile nove usmerjevalne tablice.
  • 8. decembra smo odprli Rusko jamo- novo odkopano ostalino 1. Svetovne vonje, ki priča o zgodovinski zapuščini Soške fronte in dopolnjuje pripoved Parka miru kot ene najbolj obiskanih turističnih atrakcij destinacije.
  • V decembru je  župan poslal turističnim ponudnikom pismo z vabilom k  še bolj trajnostnemu poslovanju s poudarkom na ravnanju z odpadnimi  vodami.
  • Na spletni strani smo javno objavili POROČILO KOMUNALNEGA podjetja o ločevanju odpadkov.
  • Vsem deležnikom smo poslali rezultate  ANKET z interpretacijo in naborom ukrepov, ki jih bomo izvajali v prihodnjem obdobju. Rezultate smo objavili tudi na spletni strani.
  • Konec novembra je bila na svetovni Unesco  seznam nesnovne dediščine človeštva vpisana suhogradnja kraških zidov, zato smo decembrsko oddajo  Na lepše  ( 14.12.) namenili poudarku na bogastvu kulturne dediščine in tradiciji domače obrti: vpenjanje KD v umetniška dela Oskarja Kogoja, ohranjanje obrti  bičarstva in pletenja žbrinc. Prispevek smo pripravili v  sodelovanju z društvi, ki ohranjajo običaje ( Društvo žena Žbrinca).
  • V pripravi je nova spletna stran, kjer bo imela svoje mesto tudi ZSST
  • V procesu priprave na presojo so nastali pomembni dokumenti: ANALIZA stanja v Občini Miren-Kostanjevica, Analiza stanja narave in Katalog kulturne dediščine, ki so prav tako objavljeni na občinski spletni strani, v zavihku ZSST.

Česa si želimo  v prihodnje?

Predvsem boljšega  sodelovanja in komunikacije med deležniki turizma. Med občino in  javnim zavodom za turizem s partnerji, prav tako pa med partnerji, ki soustvarjate turistično  ponudbo-  vsi skupaj namreč kreiramo celovito doživetje za obiskovalce.

Boljša komunikacija prinaša večjo  informiranost, boljšo ozaveščenost, aktivizacijo potencialov in delovanje vseh deležnikov v isti smeri, kar pomeni  hitrejše doseganje ciljev razvoja trajnostnega turizma, boljšo prepoznavnost destinacije, večji obisk in s tem ustvarjanje večje ekonomske dobrobiti za posameznike in družbo ob hkratnem varovanju okolja in dragocenih virov življenja za bodoče generacije.

Vabljeni, da se odzivate na naše dogodke in sledite objavam o načrtih, aktivnostih  in dosežkih, ki  jih redno objavljamo na spletni strani občine in kmalu tudi na  www.mirenkras.si pod zavihkom ZSST, na portalu Moja občina ter v občinskem glasilu in nas povezujejo v skupno zgodbo zelene, zaželene in dobro obiskane turistične destinacije MIREN KRAS.

                mag. Ariana B. Suhadolnik, Zelena koordinatorka

Oglejte si tudi