Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Novi zbiralniki za e-odpadke - male aprate in baterije

V četrtek, 9. marca,  so občine Ajdovščina, Brda, Kanal, Miren – Kostanjevica, MO Nova Gorica, Renče – Vogrsko, Šempeter – Vrtojba in Vipava prejele novo infrastrukturo za oddajo odsluženih malih aparatov in baterij. Na dveh dogodkih je predstavnikom občin družba ZEOS, d.o.o., organizatorji projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki pod sloganom E-cikliraj, skupaj z lokalnima partnerjema Komunala Nova Gorica d.d. in Komunalno stanovanjska družba d.o.o. Ajdovščina simbolično predala v uporabo občanom novo pridobitev.
Odsluženi mali aparati in baterije ne sodijo med mešane komunalne odpadke, gre za posebne odpadke, saj vsebujejo težke kovine, ki so v primeru nepravilnega ravnanja za okolje zelo nevarne, po drugi strani pa so to tudi surovine, iz katerih lahko naredimo nove proizvode in s tem ohranimo tudi naravne vire.
Tekom izvajanja petletnega projekta želijo njegovi izvajalci spreminjati navade občanov in občank na področju ravnanja s starimi aparati. Zavedajo se, da le ozaveščanje zaradi pomanjkanja časa ob današnjem življenjskem tempu ni dovolj, zato želijo približati infrastrukturo ločenega zbiranja malih aparatov in odpadnih baterij vsem gospodinjstvom širom države.
V četrtek so nove ulične zbiralnike najprej pospremili v Novi Gorici, in sicer na ekološke otoke in druge lokacije v občinah Brda, Kanal, Miren – Kostanjevica, MO Nova Gorica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba (pod okriljem lokalnega partnerja Komunala Nova Gorica d.d.), nato pa so jih pozdravili še v Ajdovščini in jih poslali na pot v občini Ajdovščina in Vipava (skupaj z lokalnim partnerjem Komunalno stanovanjska družba d.o.o. Ajdovščina).

Na obeh dogodkih so bili prisotni predstavniki zgoraj omenjenih izvajalcev gospodarskih javnih služb za ravnanje z odpadki in predstavniki občin, ki so s podpisom listin slavnostno sprejeli zelene velikane ter nato s simbolično oddajo e-odpadkov pospremili novo pridobitev.
(izjava za javnost E-cikliraj)

V Občini Miren-Kostanjevica smo te zabojnike namestili na lokaciji pri Osnovni šoli v Mirnu, v Biljah pri Domu krajanov in v Orehovljah pri Javi.

Oglejte si tudi