Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Krajevni praznik - Miren 2019

Letošnji krajevni praznik v Mirnu se je dogajal kar štiri dni. Kljub slabemu vremenu je na raznolike dogodke privabil precejšnje število krajanov.
 

 

Veliko truda in dobre volje smo člani KS Miren pod vodstvom novoizvoljenega predsednika Aleša Ferletiča vložili v načrtovanje, usklajevanje in izvedbo letošnjega praznika. Naš cilj je predvsem združevati krajane. Radi bi medgeneracijsko povezali ljudi iz Mirna in okolice. Trudili smo se, da bi ponudili ne le zabavo, ampak tudi nekaj kulture, športa in rekreacije. In mirne vesti lahko trdimo, da nam je uspelo.

 

Cerkveni zavetnik sv. Jurij

Zadnjo nedeljo v aprilu je potekala slavnostna maša in praznovanje zavetnika cerkve sv. Jurija. Zaradi slabega vremena se je druženje odvijalo na Grivah. Dež in mraz nista pokvarila razpoloženja dobrih ljudi, ki so ob tej priliki tudi voščili našemu župniku Robertu Ušaju za okroglih 50 let. 

 

O bratih Rusjan in še o čem

Tudi prvi vikend v maju je bil deževen. Kljub temu se je na delavnici zbralo veliko število otrok, ki so z mentorji modelarskega društva izdelovali lesena letalca. Tudi marsikateri očka je z veseljem pomagal. Nato smo si ogledali radijsko vodene drone in druge modele letal.

Odprli smo  tudi razstavo fotografij o življenju bratov Rusjan. V nadaljevanju smo sledili živi predstavitvi življenja in dela Edvarda in Josipa Rusjan, nato pa še film o njiju. Ponosno lahko povemo, da danes marsikdo ve veliko več o njiju, kot pred nekaj dnevi. Za zelo prijeten zaključek petkove prireditve je poskrbel Moški pevski zbor Anton Klančič pod vodstvom Mateja Petejana.

 

Športna sobota

Nogometna tekma in nastop karate kluba Yoshitaka sta bila osrednja športna dogodka. Poleg športa so še lov na skriti zaklad, otroške delavnice in tekmovanje v kuhanju golaža na prizorišče na kampotu privabili številno množico otrok in odraslih. Še vreme se nas je usmililo in med vsem dogajanjem je posijalo sonce.

Vselej v življenju je dobro poznati prikaz oživljanja in delovanja defibrilatorja, o čemer smo se poučili kar na samem prizorišču, kjer se nahaja eden od defibrilatorjev.

Ne pozabimo omeniti tudi vinarjev, ki so nas navduševali s svojimi vrhunskimi vini.

 

Zabavni del sobote

Kdo ugotovi dolžino salame in težo pršuta? To je ugotovil domačin, ki je odnesel domov kar 195 cm dolgo salamo. Prepričani smo tudi, da s slastnim pršutom nismo osrečili le zmagovalke, ampak še marsikoga poleg nje. Kdo ve, mogoče bomo še mi deležni slastne rezine!

DJ Janko nas je spremljal in skrbel za veselo razpoloženje tekom celega dne. Večer se je s skupino Zvita Feltna prevesil v veselo rajanje pozno v noč, kjer je marsikdo užival v druženju s prijatelji in znanci.

 

Kulturno obarvana nedelja

Tudi v nedeljo smo v velikem številu zbrani prisluhnili čudovitemu petju Društvu žena Miren - Orehovlje, s katerim bodo zagotovo pregnale nizke temperature in priklicale težko pričakovano pomlad.

Zbrani smo se pošteno zabavali ob nastopu KTD Zarja Bilje z gledališko predstavo Nona. »Patatine!« – je odzvanjalo po šotoru, smeh, aplavzi in stoječe ovacije za nastopajoče pa so nas privedli do čudovitega zaključka krajevnega praznika Miren.

 

Ponovna zahvala vsem prostovoljcem, društvom in sponzorjem, ki ste pripomogli k realizaciji praznika, za katerega lahko brez slabe vesti rečemo, da je presegel vsa pričakovanja.

Mojca Furlan, KS Miren

Foto: KS Miren

Oglejte si tudi