Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Ljubezen v pismih

16. februarja letos, je v Mali dvorani Kulturnega doma v Novi Gorici, bila predstavljena knjiga, ki jo je izdala Založba Univerze v Novi Gorici. V njej lahko prebiramo pisma med mladima zaljubljencema iz Bilj, ki nam približajo svet, v katerem so naši predniki živeli pred približno 100 leti.
Felicita Koglot se je leta 1921 prvič odločila za odhod v Egipt, da bi prislužila nekaj denarja za poroko s Francem Pericem. Ko je leta 1927 ponovno zapustila svoj dom v Biljah in ljubljeno hčer, je tudi Franc občasno odhajal delat v Švico, da bi pomagal preživljati številčno družino.

Pisma, med mladima človekoma, hranita Felicitina in Frančeva družina.

Prepisale so jih študentke Manca Koren, Maja Orel ter Lara Vončina v okviru študentskega projekta Digitalizacija kulturne dediščine Primork in Notranjk s pomočjo mentoric (dr. Megi Rožič, dr.Katja Mihurko Poniž) in gospe Nede Rusjan Bric.

Knjiga je zanimivo branje, saj se preko dopisovanja dveh mladih duš  dotakne tem ljubezni med partnerjema in starševske ljubezni, aleksandrinstva ter političnega konteksta, v katerem so pisma nastala.

Tanja Čermelj

Slike so iz  omenjene knjige

 

Oglejte si tudi