Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Vokalna skupina Chorus '97 v Berlinu

Letošnji slovenski kulturni praznik so pevci Vokalne skupine Chorus ’97 iz Mirna praznovali v Berlinu. Skupaj z umetniškim vodjem Vladimirjem Čadežem in korepetitorko Ano Zalar so prav na praznični dan obiskali slovensko veleposlaništvo, kjer jih je sprejel veleposlanik Franc But in izčrpno predstavil Nemčijo ter povezovalno vlogo ambasade z domačo državo, pevci pa so se prazniku poklonili z dvema Prešernovima pesmima.

V soboto, 9. februarja so se pevci udeležili slovesne maše v cerkvi sv. Elizabete ob 50. obletnici slovenske katoliške misije (SKM) v Berlinu, ki je nastala prav na ta dan leta 1969. Misijo in župnijo, tako slovensko kot nemško, zadnjih 24 let vodi župnik Izidor Pečovnik – Dori, ki s svojo energijo poleg rednega pastoralnega dela poganja tudi številne kulturne dejavnosti in povezovanje Slovencev. V sklopu župnije deluje še otroški vrtec in dom za ostarele, župnik Dori pa poleg vodenja slovenske in treh nemških župnij obiskuje še Slovence v Hannovru in Hamburgu.

Pevci so s pesmijo sooblikovali mašo ob orgelski spremljavi Ane Zalar, po njej pa skupaj s solistoma Zdravkom Pergerjem in Vladimirjem Čadežem, ki ju je na klavirju spremljala pianistka Iryna Radobenko, priredili koncert  v počastitev obletnice in seveda našega kulturnega praznika.

Maše in koncerta se je udeležil veleposlanik Franc But ter številni v Berlinu živeči Slovenci in Hrvati, od katerih mnogi že desetletja tvorno in nesebično skrbijo za obstoj in razvoj SKM. V prisrčnem vzdušju so se med druženjem po koncertu stkale številne nove prijateljske vezi.

Župnik Dori je pevcem razkazal vse glavne znamenitosti Berlina in z odlično razlago poskrbel za res nepozabno doživetje tega lepega mesta, ki je v letih po padcu zidu in združitvi obeh Nemčij doživelo velikanski razcvet in kjer se še vedno veliko gradi.

Člani Vokalne skupine Chorus so med obiskom poskrbeli tudi za obrezo vinske trte pred stavbo SKM, potomke najstarejše vinske trte z Lenta v Mariboru.

 

Robert Petejan

Oglejte si tudi