Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Katarina Spacal odlična v mestu Zittau

O Katarini Spacal iz Kostanjevice na Krasu smo v našem glasilu že pisali. Tokrat jo bomo spremljali pri njenem sodelovanju v mednarodni koloniji v Nemčiji.
 

 

Katarina Spacal se ukvarja z unikatnim ročnim tkanjem. V začetku oktobra se je udeležila mednarodne likovne kolonije Obmejna regija povezuje v mestu Zittau v Nemčiji.

 

 

Povabilo na mednarodno kolonijo

Umetnico je povabila Mestna občina Nova Gorica, ki je z mestom Zittau podpisala pismo o nameri za sodelovanje. Obe mesti namreč kandidirata za evropsko prestolnico kulture v letu 2025. Spacalova je bila na likovni koloniji edina slovenska udeleženka. Njene tapiserijske slike so tako unikatne in posebne, da so pritegnile oko komisije s kustosinjo Giselo Hafer na čelu.

 

Obisk mest Zaittau in Görlitz

Mesto Zittau se nahaja v okrožju Görlitz. Daleč naokrog je znano po svoji bogati tkalski zgodovini. Tkanje in vse v zvezi s to dejavnostjo je bilo eno glavnih vodil pri razpisu za udeležbo na koloniji, ki je potekala prvi teden v oktobru. Poleg Katarine je v koloniji sodelovalo še sedem nemških in pet čeških umetnikov ter po en avstrijski, poljski in italijanski umetnik.

 

Ves teden so se organizatorji zelo trudili, da so udeležencem kolonije kar najlepše predstavili mesti Zittau in Görlitz. Spoznali so jih tudi z lokalnimi umetniki, skupaj so se tudi udeleževali ekskurzij po okoliških mestih. Potovali so tudi čez mejo na Češko in Poljsko, kjer so jih seznanjali z lokalno umetnostjo in zgodovino. V celem tednu so se umetniki z mestom Zittau dodobra spoznali in si vsak posebej izbrali tematiko za svoje ustvarjanje.

 

 

Slika Prikriti lev

Katarina si je za svoje umetniško ustvarjanje izbrala prvo baročno hišo v mestu, ki stoji na glavnem trgu nasproti občine. Je edina stavba, ki ni renovirana. Impresionirali sta jo njena mogočnost in lepota. Zdi se, kot da spi med bogastvom celotnega trga in blesti s svojo lepoto preprostosti. Katarina je ustvarila delo z naslovom Prikriti lev. Poleg te tapiserijske slike namerava izdelati še dve manjši in ju z že nastalo predstaviti kot triptih pod istim naslovom.

 

Razstava v koloniji nastalih del bo prvič na ogled od aprila do avgusta v mestu Zittau, nato pa se bo selila še v ostale države, od koder prihajajo udeleženci.

 

Čestitke, Katarina, in še veliko domačin in mednarodnih uspehov.

Uredništvo
Foto: iz osebnega arhiva K. Spacal

Oglejte si tudi