Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Deseta obletnica Društva keramikov Bilje

Glina ja material, v katerega je človek najprej vpisal sledove svojega ustvarjalnega mišljenja. Ker premore izjemno časovno dimenzijo, je večna.
Deseta obletnica delovanja Društva keramikov Bilje

 

Glina ja material, v katerega je človek najprej vpisal sledove svojega ustvarjalnega mišljenja. Ker premore izjemno časovno dimenzijo, je večna.

 

Ko ustvarjamo z glino, nas zapelje v svetove igrivosti in zdrave čustvenosti. Zato vzpostavlja notranje ravnovesje in omogoča, da svet ugledamo v njegovi celovitosti, s pravim razmerjem čustvenega in razumskega. Delo z glino je dialog z naravo, predvsem pa s samim seboj. Stvaritve nosijo v sebi del avtorjeve duše in njegovega čutenja, kar vsak izraža na svojstven način.

 

Ustvarjanje z glino

Ustvarjanje človeka osvoji, saj omogoča neskončne možnosti za poigravanje z linijami, teksturami, oblikami in barvami. Poseben čar da keramiki tudi žganje izdelka. Pri tem ne gre le za preobrazbo v trdo obliko, temveč tudi za nepredvidljivo in občasno čarobno presenečenje. To zmore le prečiščena glina, kajti sicer pride zaradi primesi v glini do poškodbe izdelka ob žganju.

 

Peka v jami

Da, tudi v jami pečemo člani društva keramikov. In kako? V zemlji izkopljemo primerno veliko in globoko jamo, vanjo naložimo žagovino in nanjo položimo izdelke. Le-ti so opremljeni z naravnimi dodatki in zaviti v alu folijo. Na vse to naložimo dračje in drva ter zakurimo. Peka v jami lahko traja nekaj dni. Odtisi in prelivanje barv na izdelkih so zaradi različnih dodatkov precej nepredvidljivi in predstavljajo pravo presenečenje.

 

Ustanovitev društva

Ni naključje, da se je osem posameznikov, ki so z glino že imeli izkušnje, želelo povezati v društvo. Tako je bilo v novembru 2009 ustanovljeno Društvo keramikov Bilje. Namen take povezanosti je bil med drugim tudi ohranjanje in soustvarjanje kulturnih vrednot, ki sovpadajo s tradicijo okolja in kraja. Bilje so bile namreč v preteklosti poznane po opekarski dejavnosti.

 

Tečaji

Društvo je preko začetnih tečajev, na katerih so člani spoznavali predvsem naravne danosti gline ter tehnologije gradnje, pritegnilo nove navdušence. Začetnim tečajem so sledili nadaljevalni in tematski tečaji, ki so bili usmerjeni na določeno tehniko oblikovanja, okraševanja, glaziranja in žganja. Za svoje člane so bili organizirani tudi tečaji pri priznanih keramikih, ekskurzije in razstave.

 

Razstave

Mentorji, obogateni z novim znanjem in izkušnjami, svoje znanje prenašajo na tečajnike društva. Društvo predstavlja svoje stvaritve v domačem kraju najmanj trikrat letno, in sicer ob kulturnem ali materinske dnevu, ob opekarskih dnevih ter ob krajevnem prazniku. Razstavljamo tudi v Novi Gorici, Solkanu, Mirnu, Šmartnem, Štandrežu, Števerjanu in Vipavskem križu.

Knjiga vtisov obiskovalcev razstav je polna pohval. V njej lahko preberemo:

  • V stiku z zemljo človek velikokrat najde svoje korenine in svoje bistvo. Vse to se izraža v vaših izdelkih. Res lepo! Čestitam.
  • Mati Zemlja in njene barvitosti in vaš čut za odkrivanje podrobnosti in različnosti. Iskrene čestitke!
  • Domišljija in ustvarjalnost ljudi sta neizmerni.
  • Mislim, da ni besede, ki bi dovolj dobro opisala ta izjemna dela. Sem zelo navdušena nad vašimi umetninami. Kar tako naprej.
  • Veseli me, da so med nami ljudje, ki premorejo toliko ustvarjalnosti. Vaše umetnine so čudovite. Še naprej vam želim veliko energije in notranje moči, predvsem pa želje za nadaljnje ustvarjanje.
  • Iskrene čestitke. Hvala za čudovito strokovno predstavitev in vaš čut, ki ga posvečate učencem šole Bilje in na ta način približate otrokom spoznanja o oblikovanju z glino.
  • Ko ima človek stik z zemljo, najde tudi stik s svojo dušo. In če zna vse to oblikovati z rokami, da lahko pokaže ostalim, je učinek takšen, kot ga vidimo na vaši razstavi. Hvala vsem za to.

Širjenje in poglabljanje znanja ustvarjalcu omogoča, da njegov osebni likovni jezik prerašča v zrelo likovno govorico. Dela so slogovno in oblikovno raznovrstna. Vsak član išče svoje poti izražanja, zato so izdelki različni, predvsem pa izdelani z ljubeznijo in unikatni, pravzaprav so že prave umetnine.

 

Ohranjanje tradicije

Društvo s svojim delovanjem v nekem smislu ohranja tradicijo kraja, saj so Bilje z okolico prepoznavne ravno po opekarski dejavnosti. Svoje znanje oblikovanja v glini člani z veseljem prenašajo na mlajše generacije, bodisi na vsakoletnih delavnicah ob opekarskem dnevu ali na tematskih delavnicah za učence podružnične šole v Biljah.

 

Desetletna zvestoba

Glina je člane društva nagovorila tako močno, da ji ostajajo zvesti že celo desetletje. Takšna obletnica se mogoče zdi le trenutek v večtisočletni zgodovini umetnosti te obrti, a vsak prehojen korak je pomemben in nepogrešljiv del poti. Ko glino vzamemo v roke, spregovori preteklost, osmišljena je sedanjost, v njej se zrcali tudi vizija prihodnosti. Raziskovanje njenih neskončnih tehnoloških možnosti in iskanje svoje osebne likovne govorice nas ne neha vznemirjati.

 

Vdanost glini in prijateljstvu

Od začetnih osmih članov jih šteje danes društvo že šestindvajset. Od tega jih je dvanajst iz Bilj, ostali prihajajo iz Orehovelj, Vrtojbe, Podnanosa, Nove Gorice, Ajdovščine, Opatjega sela, Mirna, Renč in Saksida.

V začetku je člane društva povezovala le vdanost glini, sčasoma pa je delovanje preraslo v medsebojno prijateljstvo, spoštovanje, druženje in solidarnost. Nedvomno vse to pripomore k uspešnemu delu, ustvarjalnosti in trdnosti obstoja društva.

 

Božidar Batistič

Foto: iz arhiva Društva keramikov Bilje

 

Oglejte si tudi