Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Buče Mr. Clumsy na razstavi v občinski stavbi

V občinski stavbi gostimo izdelke iz buč Mr. Clumsy Anžeta Rogelje iz Lipe. Ko nam nekdo reče: „Ne mi buče prodajat!“ po navadi ne misli nekaj dobrega. Ampak midva zares prodajava buče in to z najboljšim namenom. In to kakšne buče! Dekorativne, olesenele iz katerih narediva vse - od obeska do luči. Razstava je na ogled v občinski stavbi še do 15. marca 2018. Vabljeni na ogled.
 

Iz kje buče?

 

Z bučami sva se začela ukvarjati leta 2013, ko sva najinima poročnima pričama želela podariti doma narejen, unikaten izdelek, ki pa bi bil tudi uporaben. Pri prijatelju v Srbiji sva videla lučko iz bučke, ki je svetlobo preproste žarnice spremenila v skrivnosten ples senc in svetlobe in se odločila, da nekaj podobnega poskusiva izdelati tudi sama. Iz majhne vasice v Srbiji sva dobila prvi buči iz katerih sva izdelala lučki za poročni priči. In tako se je začelo. Prav iz semen teh dveh buč sva vzgojila svojih prvih šest rastlin. Naslednje leto ni bilo več šale, saj je hobi prerastel v pravo malo obsesijo, na njivi pred hišo pa je uspevalo že več kot 50 različnih vrst dekorativnih buč iz celega sveta.

 

Zakaj buče?

 

Buča je ena izmed najstarejših udomačenih rastlin in je tudi prva rastlina, katere trdna lupina je nadomestila lupino nojevega jajca za shranjevanje tekočin. Že v davnini so iz buč izdelovali različne uporabne predmete, kakor so žlice, posode in tudi inštrumente, saj so njihove ostanke odkrili na vseh kontinentih. Zaradi uporabe novih materialov in posledične izgube vrednosti izdelkov, se je tradicionalno znanje oblikovanja buč v uporabne predmete počasi začelo izgubljati.

Buča je na videz podobna lesu, vendar pa jo je zaradi debeline in trdote lažje oblikovati. Kljub temu pa se lahko ob pravilni uporabi in negi izdelki uporabljajo tudi več generacij. 

Buče, ki jih vzgojiva, so nama še posebej pri srcu, saj spremljava njihovo nastajanje od semena, rastline z delikatnimi cvetovi, vse do trdoživih buč.

 

Proces?

 

Ko buče dozorijo, še pol leta ostanejo na rastlinah, kjer so prepuščene soncu, dežju in pa seveda kraški burji. V tem obdobju zunanji deli buče splesnijo in olesenijo, meso buče pa se posuši in spremeni v spužvi pododobno kroglo. To obdobje je za naju najtežje, saj velik del buč ne „preživi“, kar pomeni, da zgnijejo, počijo ali pa jih poškodujejo divje živali. Preostanek buč je najin pridelek, ki ga pobereva in pospraviva na suho. Sledi še najbolj umazan del, kar pa je ironično čiščenje buč. Najprej jih za več ur namočiva v toplo vodo, nato pa zelo previdno in seveda ročno zdrgneva plesen z njih. Bučo nato še odpreva in jo očistiva semen.

In sedaj je konkončno čas, da dava domišljiji prosto pot.

Kaj se da naresti iz buče?

Oblikovanje buč nama je še posebej všeč, saj je les iz buč hitro obnovljivi vir. Buče vzgajava sama na okolju prijazen način, saj za njihovo vzgojo uporabljava le s hranili bogato zemljo, vodo, obilico sonca ter veliko skrbi in ljubezni.

Te olesenele, na kraški burji posušene in utrjene buče s pomočjo domišljije, kreativnih prepirov in veliko ur natančnega dela lahko postanejo ropotuljice, posodice, morda obeski za ključe, škatle za piškote, solnice, zajemalke ali pa prisrčnice in pa okrasni lončki za rastline – seznam različnih izdelkov je vse daljši, saj vsak dan najdeva nov način za uporabo najinih bučk. Razgibana, nenavadna ali nagajiva dekorativna luč pa, kljub neštetotim načinom uporabe buč, ostaja najin najljubši končni izdelek.   

 

Kontakt

 

Anže Rogelja, o.d.d.

Mr. Clumsy

e-mail: syntapiens@gmail.com

Facebook: Mr. Clumsy

 

Oglejte si tudi