Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
20°C
10°C
Oceni objavo

Storitve Goriške knjižnice v času izrednih razmer

Goriška knjižnica je v času epidemije in posledičnih interventnih ukrepov ter v skladu z navodili Ministrstva za kulturo od petka, 13. marca 2020, do preklica zaprta.

V tem času smo večino naših dejavnosti preselili na splet. Dogodke, ki jih zaenkrat ne moremo ponujati v knjižnici, virtualno objavljamo na naši spletni strani in Facebook profilu. Tu najdete pravljice, delavnice, natečaje, predloge za branje in druge domislice za koriščenje prostega časa. Virtualna knjižnica, ki se vedno bolj uveljavlja, je v tem času postala naša vez z uporabniki. Nekatere vsebine so prosto dostopne, druge pa so dostopne samo članom, zato omogočamo brezplačen spletni vpis v knjižnico preko spletnega COBISS+ in s tem (brezplačen) dostop do e-virov za čas trajanja izrednih razmer in zaprtja knjižnice.

 

E-knjige

Zagato z izposojo knjig lahko rešite z izposojo e-knjig iz spletne knjižnice Biblos. Članom omogočamo dostop do več kot 2.000 različnih naslovov knjig: otroških, mladinskih, leposlovja za odrasle, strokovne literature in domačega branja (eKlasje).

Nasvete za branje dobrih knjig ponujamo preko spletnega portala Dobreknjige.si, kjer vam slovenski knjižničarji predlagamo branje »dobrih knjig«.

 

Gradivo za prosti čas in študij

Pressreader omogoča branje časopisov in revij z vsega sveta: dnevno časopisje, revije o hobijih, športu, umetnosti, fotografiji …  Med več kot 7.000 naslovi boste gotovo našli kaj zanimivega zase.

Encyclopedia Britannica v treh zahtevnostnih stopnjah: za otroke/mladino, študente in odrasle. Splošna enciklopedija s preverjenimi informacijami in podatki z vseh področji človekovega znanja. Ponuja tudi aktualne novice, zanesljive povezave, slikovno in video gradivo. Za radovednost, novo znanje in šolske naloge.

EbscoHost omogoča dostop do obsežnega nabora strokovnih in znanstvenih revij in člankov s področij kulture, medicine, izobraževanja, managementa…

Primorci.si in Kamra sta spletna portala z lokalnimi vsebinami, ki ju dopolnjujemo z zanimivimi lokalnimi osebnostmi, kraji in dogodki iz preteklega in sedanjega časa.

Sicer pa si o tem, kaj vse v e-obliki še ponuja, soustvarja ali priporoča knjižnica, lahko preberete na spletni strani Goriške knjižnice (v zavihku E-viri).

 

Naročilo člankov

Našim članom omogočamo naročanje člankov za študijske potrebe, ki jih digitaliziramo in pošljemo na elektronski naslov naročnika. 

Naročila sprejemamo na elektronski naslov: izposoja@gkfb.si. Član lahko naroči največ 5 člankov, naročilo pa lahko izvede enkrat na mesec. Digitalno kopijo bomo poslali v čim krajšem času, vendar v okviru zmožnosti glede na trenutno situacijo.

Skeniranje se uporabnikom obračunava po ceniku in je dovoljena le za reproduciranje knjižničnega gradiva skladno z določili avtorskega prava. Stroške boste poravnali ob prvem obisku knjižnice.

 

Knjiga na dom 

Kljub izredno povečani uporabi virtualne knjižnice pa le ta ne zagotavlja vsega nujno potrebnega gradiva. Zaradi zaprtja knjižnice so prikrajšani zlasti mladi, ki ne morejo do študijskega gradiva, pa tudi starejši občani, ki niso vešči sodobne tehnologije. 

Zato uvajamo izredno storitev – izposoja knjižničnega gradiva z dostavo na dom. Interventno storitev bomo izvajali brez neposrednega stika z uporabniki in upoštevajoč vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugih pristojnih organov. 

Storitev je brezplačna, izvajali jo bomo na območju občin Brda, Kanal ob Soči, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba in Mestne občine Nova Gorica

Članom knjižnice bomo dostavljali na dom gradivo, ki ga potrebujejo za učenje in študij. Izjema so upokojenci, ki bodo lahko v času izrednih razmer naročali katerokoli gradivo, tudi knjige za branje v prostem času. 

Naročila sprejemamo na elektronski naslov (izposoja@gkfb.si) in telefon (05 33 09 100, vsak delavnik med 8. in 14. uro). Obvezni podatki ob naročilu so: ime in priimek, članska številka, naslov, telefon (uporabnika obvestimo o prihodu), izbor gradiva. Za izvedbo naročila potrebujemo vse navedene podatke. Član lahko naroči največ 5 knjig, naročilo pa lahko izvede enkrat na mesec. 

Gradivo bomo dostavili v čim krajšem času, vendar v okviru zmožnosti glede na trenutno situacijo. Zaradi varnosti zaposlenih in uporabnikov vračanje gradiva zaenkrat ni mogoče.

Oglejte si tudi