Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku Dober dan, slovenska beseda

Februar je tisti mesec v letu, v katerem je na voljo več kulturnih dogodkov. Kako tudi ne, saj februarju pravimo tudi mesec kulture.

Prosvetno društvo Štandrež, KTD Zarja Bilje in KD Stanko Vuk Miren - Orehovlje že tradicionalno pripravijo skupno prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. Letos smo pripravili sprehod skozi mejnike slovenskega književnega ustvarjanja.

Slavnostna govornica je bila Pavla Jarc, direktorica Kulturnega doma v Novi Gorici, sicer pa doma iz Bilj. Poudarila je, da je treba vlagati v kulturi celo leto, ne le okrog 8. februarja. Kultura je tisti nevidni steber, ki je nujen za vsak narod, saj sooblikuje človeka.

Od Brižinskih spomenikov do Črtomira

Najprej smo predstavili odlomek iz pridige o grehu in pokori iz 10. stoletja, kjer teče beseda o "hudičevih" delih, ki so še danes prisotna, kot so na primer sovraštvo, klevetanje brata in tatvina. Za hip smo se pomudili pri Primožu Trubarju, piscu prve slovenske tiskane knjige iz leta 1550. Z odlomkom iz pridige o ljubezni smo predstavili pridigarja Janeza Svetokriškega. V dogajanje smo vpletli Valentina Vodnika, prvega slovenskega posvetnega pesnika. S svojimi pesmimi je dramil Kranjce in tako budil narodno zavest. K dvigovanju zavesti o pripadnosti slovanstvu je pripomogel tudi France Prešeren, kar je jasno izraženo v Črtomirovem govoru sobojevnikom tik pred odločilno bitko.

Od Cankarjevih Hlapcev do današnjih dni

Za slovenstvo sta se trudila tudi Slomšek in Gregorčič, saj so mnoge njune pesmi ponarodele. Gotovo je Cankar največji kritik družbe svojega časa. V drami Hlapci Jerman ugotavlja, da je njegova naloga stati pokončno, čeprav njegovo delo teptajo, izničujejo. Ivana Gradnika skrbi, ali bo na briškem koncu še slišati slovensko besedo. V sebi čuti, da mora dati naslednjim rodovom tisto, kar je dobil od prednikov – to je slovensko besedo. Temu pritrjuje tudi Ljubka Šorli, ki jo je fašizem še kako zaznamoval.

Prireditev smo zaključili s Pavčkovo pesmijo Preproste besede. Pesnik ugotavlja, da so v življenju posameznika in naroda potrebne preproste besede, kot so kruh, ljubezen in dobrota. Dogajanje na odru so popestrili: Pevski zbor Štandrež, flavtistka Sara Skvarč in harmonikar Timotej Lukežič. Umetniški vodja prireditve je bil igralec Janez Starina.

Sonja Cijan je v imenu KD Stanko Vuk čestitala Božidarju Tabaju iz Prosvetnega društva Štandrež za srebrno plaketo Javnega sklada kulturnih dejavnosti Republike Slovenije, in sicer na področju gledališke ustvarjalnosti.

Prireditev je bila izpeljana v Mirnu, bo pa tudi v Biljah in Štandrežu.

KD Stanko Vuk

Oglejte si tudi