Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

Primorska poje v Biljah

V začetku maja  je v domu krajanov Negovana Nemca ponovno zadonela pesem pevske revije Primorska poje.

V začetku maja  je v domu krajanov Negovana Nemca ponovno zadonela pesem pevske revije Primorska poje.

 

 

Revijo je omogočila Zveza pevskih zborov Primorske, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti območne enote Nova Gorica, Zveza slovenskih kulturnih društev v Italiji, Zveza slovenske katoliške prosvete iz Gorice ter Zveza cerkvenih pevskih zborov iz Trsta.

Vsega skupaj bo sodelovalo kar 184 zborov, prepevalo se bo vse tja do druge polovice junija.

 

V Biljah so nastopili tudi govorci, in sicer: Sabina Volk Simčič, vodja območne enote Javnega sklada za kulturne dejavnosti Nova Gorica, Klara Makovec, članica upravnega odbora Zveze pevskih zborov Primorske ter podžupan Občine Miren-  Kostanjevica Zvonko Ferfolja. Vsem je bil skupen poudarek, da je slovenska pesem izrednega pomena za narodov obstoj, da prispeva neizmerno dragocen delež v slovensko kulturo ter je pomemben dejavnik za medsebojno druženje in sožitje.

 

Petje v Biljah

V Biljah je dogodek gostilo Kulturno in turistično društvo Zarja iz Bilj. Skupaj smo lahko zopet prisluhnili kar petim zborom iz Vipave, Slapa ob Idrijci, Nove Gorice ter Pivke. Predstavili so se nam predvsem s priredbami slovenskih ljudskih pesmi.

Slovenska pesem se na Primorski poje razlega že 53 let. Letos bodo koncerti revije v šestintridesetih krajih Primorske in tudi v zamejstvu. Naša občina je gostila ta pomembni dogodek kar na dveh lokacijah; poleg Bilj še konec meseca na trgu v Opatjem selu.

Naj pesem zadoni! Čim večkrat.

Tanja Čermelj

Foto: Sabina Volk Simčič

Oglejte si tudi